Tény, hogy négylábú kedvenceinket általában nem kell félteni, ha az étvágyukról van szó. Bárhol, bármikor elfogadnak néhány finom falatot, és bizony az is gyakori jelenség, hogy etetéskor olyan gyorsan eltüntetik a táljukból az ételt, hogy ezt a sebességet még egy nagy teljesítményű porszívó is megirigyelhetné.

Az efféle mértéktelen falánkság viszont kifejezetten káros, hiszen okozhat olyan rövid távú ártalmakat, mint a félrenyelés, valamint olyan hosszú távú kockázatokat, mint az emésztőrendszeri betegségek.

Persze érthető, ha az eb annyira rajong a Kutyakajas.hu Webáruházból vásárolt Brit Care eledelért, hogy szinte eksztázisban falja be az egészet az utolsó falatig, no de egy okos gazdi azért gátat szab a habzsolásnak. Hogy hogyan? Például az alábbi trükkökkel!

Habzsolásgátló tál alkalmazása

Ez egy nagyon egyszerű, viszont annál hatásosabb módszer, amihez csak egyetlen eszközre lesz szükséged: egy habzsolásgátló, vagy más néven evéslassító tálra. Ilyet találsz az említett webáruház kínálatában is.

Ez egy olyan speciális edény, amit arról ismersz fel, hogy mindenféle kiemelkedések, kanyarulatok találhatóak a belsejében, ami által hasonlóan néz ki, mint egy labirintus. És pont emiatt olyan nagyszerű. Ezen kis “akadályok” miatt ugyanis az ebnek úgyszólván meg kell dolgoznia a tápszemekért, nem tudja csak úgy befalni, hiszen a nyelvével apránként tudja csak kipiszkálni a résekből. 

Ezáltal akár 2-3-szor több ideig is tart megennie az eleséget, mint normál esetben. Ez már elegendő ahhoz, hogy lassabban és fokozatosabban érjen a gyomrába a táplálék, megkönnyítve ezzel az emésztést, elkerülve az evés utáni hasfájást. 

A habzsolásgátló tál konzerv eleséggel és száraztáppal is alkalmazható, mindenképp megér egy próbát a falánk kutya étkezésének megzabolázására.

Szakaszos etetés

Ehhez a módszerhez nincs szükség semmilyen felszerelésre pluszban, ellenben kicsit időigényesebb és nehezebb kivitelezni. Itt tulajdonképpen annyi a lényeg, hogy a kutya szokásos ételadagját elosztod több kisebb részre, amiket szakaszosan adsz oda neki.

Tehát kap mondjuk egy adagot reggel, egyet késő délelőtt, egyet pedig valamikor délután. Ha csak kisebb mennyiséget eszik meg egyszerre, akkor nem okoz gondot a szervezetének, ha ezt a kis adagot viszont gyorsan fogyasztja el. Hiszen nem terheli meg a gyomrát a hirtelen nagy mennyiségű táppal. 

Ehhez viszont az szükséges, hogy napközben is otthon legyél és lehetőleg azonos időközönként enni adj az állatnak. Ám ha otthonról dolgozol, akkor ez végülis könnyen megoldható, nyugodtan próbáld ki, nem veszítesz vele. 

Arra is érdemes azonban odafigyelni, hogy a saját kutyusod méreteinek megfelelő szemcsenagyságú száraztápot válassz! 

A kutyák elkülönítése

Ha több kutyát tartasz, előfordulhat, hogy a falánk eb a saját adagja befalása után ráveti magát a társa eleségére is, ami akár nézeteltérést is okozhat köztük. Ezt mindenképp meg kell előzni! Ezért felügyeld az etetést és lépj közbe, ha bármelyikük a másik tálja után kezd el ácsingózni! Vagy az is jó megoldás, ha étkezéskor teljesen elkülöníted őket egymástól.