7 dolog, amire minden webshop tulajdonosnak oda kell figyelnie

Egy online webáruház messze nem egy „állítsd be és kész” jellegű vállalkozás, passzív jövedelem.

Ahhoz, hogy minden zökkenőmenetesen működjön, számtalan dologra kell figyelni a jogszabályi háttér változásától a webshop logisztikán át a folyamatosan változó trendekig. Összegyűjtöttük azt a hét legfontosabb területet, amire minden webáruház üzemeltetőnek fókuszálnia kell, ha sikeres kíván lenni.

Jogszabályi előírások

Szabályosan kell működni. Ez a tőmondat azonban sokkal több dolgot takar, mint elsőre gondolnánk. Jogszabályi előírások több területen is iránymutatást adnak a működés kereteit illetően. A részletek kibontása nélkül vesszük sorba ezeket.

A vállalkozás létrehozásának és működtetésének is vannak jogszabályi előírásai. A legfontosabb, hogy vállalkozóvá kell válnunk és a megfelelő tevékenységi kört kell regisztrálnunk ahhoz, hogy belevághassunk az e-kereskedelembe. Adózási formát kell választanunk és gondoskodnunk kell a szabályos számlázásról. Ha termékeinket külföldről szerezzük be, vagy oda értékesítjük, mindezekhez csatlakoznak a vámeljárás szabályai is.

Előfordulhat, hogy a forgalmazott termékekkel kapcsolatban további előírásoknak kell megfelelnünk. Ez lehet a tevékenységhez kapcsolódó végzettség vagy szakhatósági regisztráció, de akár minőségbiztosítási előírás is. Egy konkrét példa: ha élelmiszerek forgalmazásával foglalkozunk, szükségünk lehet HACCP dokumentációra.

Az online kereskedelmet külön fogyasztóvédelmi szabályok jellemzik. Ismernünk és biztosítanunk kell a fogyasztók jogait. Megfelelő tájékoztatás, precízen elkészített általános szerződési feltételek és helyes ügymenet kidolgozása szükséges. Az online értékesítés során felértékelődik a személyes adatok védelmének kérdése is, amit nem csak szabályosan, de a fogyasztók elvárásainak is megfelelve kell biztosítanunk.

Piaci környezet és a konkurencia

Egyetlen vállalkozási ötlet sem értékelhető önmagában gazdasági szempontból. Ahhoz, hogy lássuk, életképes lesz-e szolgáltatásunk, alaposan kell ismerni a piaci környezetet és a vetélytársakat. Folyamatosan monitorozni kell ajánlataikat, aminek fényében tudjuk elhelyezni sajátunkat. Reagálnunk kell lépéseikre, vagy éppen azt kell megfigyelnünk, ők hogyan viselkednek kezdeményezéseink láttán.

El kell tanulnunk a konkurens vállalkozások jó gyakorlatait és meg kell próbálnunk meghaladni azokat. Észlelnünk kell a piaci folyamatokat és azok fényében változásokról döntenünk akár a termékkészlet, akár az értékesítés, akár a marketing tekintetében.

Árképzés

A magyar e-kereskedelemben hihetetlen nagy az árverseny, ami a fogyasztók nagymértékű árérzékenységének tudható be. Az online vásárlásnak ugyan több előnye is van, de a magyar vásárlók többsége azért választja ezt a módot, mert kedvezőbb árat remél. A megfelelő ár megtalálása tehát életbevágóan fontos egy webáruháznál.

Mit jelent a megfelelő ár? A fogyasztók tudatában él egy referencia ár minden termékkel kapcsolatban. Ehhez viszonyítva fogják megítélni azt, hogy az adott ajánlat kedvező árú vagy kedvezőtlen. Hasonlóan fontos a helyettesíthetőség kérdése: azaz, ha nem a mi ajánlatunkat fogadja el a vásárló, akkor hogyan és mennyiért tudja azt másnál megszerezni. A referencia ár és a helyettesíthetőség nem állandó, – ezért is kell folyamatosan figyelnünk a piaci környezetet – de megadja azon kereteket, ahol az általunk képzett ár sikeres lehet.

Ezt az árat kell összevetnünk saját lehetőségeinkkel. Az eladási árnak ugyanis fedeznie kell a beszerzés mellett a termék kezelésével kapcsolatos összes költségünket és profitunkat is. Ha a terméket csak olyan áron tudnánk értékesíteni, hogy azon nem keletkezik profit, akkor gazdaságilag nem éri meg vele foglalkoznunk. Ha az árrés még költségeinket sem fedezi, akkor egyenesen veszteséget termel a termék forgalmazása.

Marketing és keresőoptimalizálás

Ha megfelelő a termék és jó ajánlatnak számít a piacon, akkor is el kell juttatnunk hírét a potenciális vásárlóinkhoz. Ehhez a marketing számtalan eszköze áll rendelkezésünkre, amik közül kiemelkedik a keresőoptimalizálás jelentősége.

A keresőoptimalizálást alapnak is tekinthetjük. Célja, hogy lehetséges vásárlóink által gyakran használt kulcsszavakra indított keresés esetén weboldalunk előkelő helyen szerepeljen a keresők találati oldalán. Ha nem vagyunk a legelső találatok között, akkor exponenciálisan csökken annak esélye, hogy rátaláljanak webshopunkra. A keresőmotorok több szempontot mérlegelve alakítják ki a sorrendet a listázandó oldalak között. Ezen szempontok alapján a keresőoptimalizálás olyan tartalmat készít és kapcsolati hálót alakít ki, amit a keresőmotorok algoritmusai is értékelnek.

Amíg a keresőoptimalizálás általános és hosszabb távú hatásokat képes elérni, addig a marketing eszközei között bőven akadnak olyanok, amik rövidebb távon is hasznot hoznak. Ezen eszközök ugyanakkor relatív drágák, így kiemelkedően fontos az, hogy szakszerűen éljünk velük. Behatárolható költségvetésből is lehet eredményes kampányokat folytatni, miközben a világ minden pénze elkölthető marketingre mérhető eredmény nélkül is.

Minden marketing eszköz alapja, hogy ismerjük fogyasztóinkat, hiszen így tudjuk őket megszólítani. Tudnunk kell milyen kulcsszavakat használnak, milyen problémákra keresnek megoldást. Nagyságrendileg ismernünk kell demográfiai adataikat is. Minél pontosabban sikerül céloznunk a kampánnyal, annál eredményesebb lesz. Kezdőként ez nem könnyű feladat és megtérül, ha profi segítséget veszünk hozzá igénybe.

Technikai háttér

Ez annyira alap, hogy néha meg is feledkezünk róla: a webáruháznak működnie kell. Megfelelően felépített, átlátható, reszponzív (felhasználó eszközéhez igazodóan megjelenő) és gyors a jó webáruház. Fontos, hogy minden funkció működjön és a rendszer bírja a kiugró terheléseket is. Nincs annál nagyobb blama, mint a drágán és jól felépített black Friday kampány alatt azzal szembesülni, hogy összeomlott webáruházunk működése.

Válasszunk tehát megfelelő méretű tárhelyet, gyors szervert és megbízható webáruház motort. Gondoljunk a fejlődésre is: olyan motort használjunk, ami későbbi céljaink elérésére is alkalmas lehet. Tömören: nem érdemes a technikai háttéren spórolni.

Logisztika és automatizálás

A webáruház működése nem csak az online térben zajlik. Ezt sokan elfelejtik és problémába is ütköznek, amikor a megrendelések teljesítéséről van szó. Ritkán kapcsolódik össze az online térben való hatékony gondolkodás és a fizikai térben is precízen működő rendszer. Pedig erre kell törekedni, de nem feltétlenül ugyanazon szereplőkkel.

Egy bizonyos méret felett webáruház üzemeltetőként menedzsernek kell tekinteni magunkat, nem pedig minden feladat közvetlen megoldójának. Ez nem jelenti azt, hogy kiengedjük a kontrollt kezeink közül. Ebben a tekintetben két kulcsa van a sikerességnek: az automatizálás és a kiszervezés. A webáruház életében a legnagyobb hatékonyság növekedést a logisztika automatizálásával és kiszervezésével lehet elérni.

Erre van egy szó: fulfillment. A fulfillment a teljes körű webáruházi logisztika kiszervezését jelenti szakosodott szolgáltató felé. A szolgáltató nem csak tárolja és fizikailag kezeli termékeinket, de a megrendelések is hozzá futnak be. A logisztikai partnerünk közvetlen iránymutatásunk nélkül összekészíti a megrendeléseket, csomagolja azokat és gondoskodik kiszállításukról is. Minden logisztikával kapcsolatos teher úgy kerül le a webáruház üzemeltetőjének válláról, hogy közben hatékonysága növekszik és költségei csökkennek. Igen, a profizmus és a méretgazdaságosság előnyei miatt a kiszervezés olcsóbb, mint a logisztika saját kézben tartása.

Trendek

A vásárlói igények és szokások, valamint a gazdasági környezet is folyamatosan változik. Változhatnak a beszerzési lehetőségek és árak, adott termékhez másként viszonyulhatnak a fogyasztók, megszűnhetnek vagy feltűnhetnek új vetélytársak a piacon. Folyamatosan alakulhat a marketing eszközök sikeressége is, miként a logisztikában is megjelenhetnek olyan új technológiai fejlesztések, amiknek előnyeit mi is kihasználhatjuk.

A minőség, a megbízhatóság és a kiszámíthatóság fontos szempont egy brand építésénél és meghálálják a fogyasztók, de ez nem jelent állandóságot. Éppen ezért webáruházunk sosem lesz úgy készen, hogy azzal ne kelljen már semmit csinálni. Persze egy bejáratott üzlet „magától” is megy, de ha nem követjük a trendeket, akkor csak idő kérdése, hogy egy feltörekvő vállalkozás helyünkbe lépjen.

Ajánló

A digitális jegybankpénz kora

A digitális jegybankpénz kora

Mi az a digitális jegybankpénz? A digitális jegybankpénz (CBDC - Central Bank Digital Currency) egy új típusú, a központi bankok által kibocsátott...

bővebben