Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mozgásfejlődés megfelelő szakaszokban történő kialakulása mennyire fontos a kisbaba életében. A későbbi életére jelentősen hat a különböző mozgásformák elsajátítása és gyakorlása. Ezt pedig nem szabad sem siettetni, sem késleltetni. 

Ebben az időszakban az a dolgunk, hogy garantáljuk a baba biztonságát, illetve a szabad mozgását és egészséges fejlődését. A Zsumi Gyerekjáték és Bababolt biztonsági termékei segítenek megadni a hátteret a kicsik védelmében, de mit tehetünk mi a megfelelő mozgás kialakulása érdekében?

Ha túl nagy a kontroll, azzal csak visszafogjuk 

Sajnos nagyon sok szülőt látni, aki úgy próbálja meg védeni a gyermekét, hogy koordinálja szinte minden lépését. Ezt már egészen kicsi korban el is kezdik, mert annyira féltik a babát, hogy minden egyes veszélytől meg akarják óvni. 

Természetesen mindannyian azon vagyunk, hogy gyerekeink ne sérüljenek, de vannak bizonyos dolgok, amiket nem lehet megtanulni, ha túlzásokba esünk. Ezzel pedig nemhogy jót nem, de kifejezetten rosszat teszünk nekik, hiszen nem hagyjuk őket tanulni. 

Megvannak a szakaszok, amelyeken át kell menniük. Nemcsak a mozgás kialakulása érdekében lényeges, hanem még a későbbi tanulmányi eredményeikre, illetve tanulási képességeikre is hatással lehetnek ezek.

Hogyan fejlődik a baba mozgása?

Az első nagymozgás, amikor a hátáról a hasára fordul a kicsi. Később megtanul visszafordulni is, eközben fogja elsajátítani azt, hogyan vigyázzon stabilan a fejecskéjére. Ezután következik a kúszás, ami bizonyos babáknál hempergés lesz. 

A kúszásból alakul ki a négykézlábra állás, ez a mászás előszobája, de sok minden történhet még előtte is. A baba ekkor már felülhet, vagy rátalálhat a kapaszkodva állásra. A mászás már olyan mozgásforma, ahol vannak szabályok. A jobb kéz mozdul a bal lábbal, a bal kéz pedig a jobb lábbal. Vannak babák, akik mászásból találnak az ülésre.

Ha még nem állt fel a baba korábban, akkor épp itt az ideje, jöhet a kapaszkodva állás. Legkésőbb ekkor megjelenik az ülés is. Ezután jön a kapaszkodva lépegetés, ezt követően az önálló állás, majd az önálló járás is. Ezzel el is jutottunk a végleges mozgásformákig, amiket azért kell még sokat gyakorolni. Milyen súlyos hibát lehet elkövetni eközben? 

Mit ne tegyünk?

A bébikomp soha semmilyen körülmények között nem javasolt egyetlen gyermeknek sem! A mozgásfejlődés fontos szakaszai kimaradhatnak, aminek súlyos következményei lehetnek. Ráadásul egyéb képességek kialakulása is sérülhet, mint a testtudatosság, a térben való tájékozódás, a jobb és a bal oldalak megkülönböztetése, illetve járásbizonytalanság is kialakulhat. 

Ráadásul a bébikomp indokolatlan statikai terhelést jelent a kisgyerek gerincoszlopának, mert felgyorsíthatja a felegyenesedési reakciókat. Értsük meg, hogy a megfelelő mozgásfejlődés kialakulása mérföldkő a baba életében, és ezt segítsük elő! Biztosítsunk számára elegendő szabad mozgásteret, mindig a korának és fejlettségének figyelembevételével, és ne sürgessük feleslegesen semmiben!