A családi adókedvezmény összege

A családi adókedvezmény mértéke évről évre jobban alakul. A járulék pedig akár már az első gyermek születése előtt megigényelhető. A nagycsaládosok járnak a legjobban, de akár már egy gyermek után is csökkenthető az adóalap. A dolgozó szülők így több nettó bért kaphatnak kézhez havonta.

Mi az a családi adókedvezmény?

A családi adókedvezmény az eltartott gyermekek után igénybe vehető járulék. Évről évről változnak a szabályok, de elmondható, hogy az utóbbi időszakban kedvezően alakultak a családosok számára. Egy vagy több gyermek esetén pedig másképp alakul a végösszeg. Az igénylést a májusig beadandó adóbevallásban kell benyújtani.

Az adóalap jelentése

Ahhoz, hogy megértsük, a családi adókedvezmény mennyivel növeli a nettó bért, érdemes tisztában lenni az adóalap fogalmával. A kedvezmény ugyanis ezt csökkenti, aminek köszönhetően több pénz marad a munkavállalónál. Az adóalap nem más, mint az adó tárgyának egységnyi mennyisége, ami alapján az adót meghatározzák. A családi kedvezmény pedig az az összevont adóalapot csökkentő adóalap-kedvezmény, amely a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthető.

Ki jogosult családi adókedvezményre?

Családi adókedvezményre jogosultak azok a munkavállalók, akiknek eltartott gyermekük vagy gyermekeik vannak. Az adóalap csökkentése a gyermekek száma szerint módosul. A nagycsaládosok így értelemszerűen jobban járnak. Családi adókedvezményt akár már a magzat 91. napos korától is lehet igényelni. Fontos tehát, hogy a kedvezmény csak az eltartott, tehát kiskorú vagy még tanuló, érvényes lakcímmel rendelkező gyermekek után igényelhető.

családi adókedvezmény mértéke

A családi adókedvezmény mértéke

A családi adókedvezmény mértéke és az összevont adóalap csökkenthetőségének összege 2023-ban a következőképpen alakul:

  • egy gyermek esetén 66.670-,
  • két gyermek esetén 133.330 forint jár fejenként, vagyis 266.660-,
  • három vagy több gyermek esetén pedig 220.000-, azaz 660.000 forinttal csökkenthető az adóalap.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

  • egy gyermek esetén 10.000-,
  • két gyermek esetén 40.000-,
  • három vagy több gyermek esetén 99.000 forinttal nőhet a nettó bér.

Léteznek azonban speciális esetek is és egyéb kedvezmények. A házastársak például kérvényezhetik, hogy az összevont társadalombiztosítási járulékból (18,5%) vonják le a családi adókedvezmény mértékét.

Családi adókedvezmény kalkulátor

A családi adókedvezmény kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolhatja, hogy az adott feltételek mellett mekkora a kedvezmény mértéke. Az alapeset tehát az, hogy egy gyermek után 10.000-, két gyermek után 20.000-, három vagy több gyermeknél pedig 33.000 forint jár. Összegezve a családi kedvezmény tehát a következőképp alakul:

eltartott(ak)a kedvezmény összegea kedvezmény összege adóba átszámítva
166 670 Ft10 000 Ft
2266 660 Ft40 000 Ft
3660 000 Ft99 000 Ft

A NAV oldalán található családikedvezmény-kalkulátorok pedig segíthetnek a részletes adatok kiszámításában.

Családi adókedvezmény igénylése lépésről lépésre

Fontos: ahhoz, hogy a családi adókedvezmény meg is érkezzen, adóelőleg nyilatkozatot kell benyújtani. Köznyelven ezt családi adókedvezmény nyomtatványként is szokás emlegetni. Ezt a munkavállalónak a munkáltatónál vagy a könyvelőnél szükséges kérvényezni. Ebben a dokumentumban nyilatkozni kell

  • a gyermekek számáról,
  • életkoráról, a
  • személyes adataikról és magáról a
  • családi adókedvezmény jogosultságról.

A családi adókedvezmény mértékét a munkáltató állapítja meg. A bérszámfejtést így nem a kérvényezőnek kell elvégeznie. Minél előbb benyújtjuk az éves nyilatkozatot, annál előbb, akár már februárban megérkezik a bankszámlára a pénz.

Családi adóvisszatérítés 2023-ban

Az adóvisszatérítés 2023-ban Magyarországon a személyi jövedelemadóból (SZJA) függ, és a családok számára kedvező adókedvezményekre, valamint egyéb juttatásokra (pl. gyermekétkeztetési díj) épül. Az adóvisszatérítés mértéke a családtagok számától, az adózás alapját képező jövedelemtől, valamint a családban élő gyermekek számától függ. A visszatérítés pontos feltételeiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársainál lehet érdeklődni.

Meddig jár a családi pótlék?

A családi pótlék szintén a családok számára járó juttatás, ami elsősorban a gyermekek nevelését segíti. Feltételei a gyermek korától, a család anyagi helyzetétől, valamint a szülők munkahelyi adataitól (pl. jövedelem) is függnek.

A családi pótlék általában a gyermekek 18. életévének betöltéséig jár, de ez esetenként kiterjedhet a 21. életév betöltéséig is, ha a gyermek folytatja tanulmányait. A pontos feltételekről szintén a NAV munkatársainál lehet érdeklődni.

Ajánló

A digitális jegybankpénz kora

A digitális jegybankpénz kora

Mi az a digitális jegybankpénz? A digitális jegybankpénz (CBDC - Central Bank Digital Currency) egy új típusú, a központi bankok által kibocsátott...

bővebben