A darazsak nem igazán válogatósak, beköltöznek a kerti bútorba, a föld alá, sőt mivel rájöttek arra, hogy a telet a melegebb padlásokon is át tudják vészelni, így egyre több problémát okoznak a háztulajdonosok számára is. Megbújnak a puha szigetelésekben, a födémekben és egyéb, időjárástól védett helyeken.

Lényegében tehát bárhol lehet rájuk számítani, ezért nem árt felkészülni arra, hogyan is lehet hatékonyan irtani ezeket a kártevőket. A mai cikkünkkel ebben próbálunk meg segítséget nyújtani. Reméljük a leírtak hasznosnak bizonyulnak majd.

Darázsirtás házilag

Ha megszaporodnak a repkedő rovarok a ház napsütötte oldalán, vagy a plafonon furcsa sárgás folt jelenik meg, ami viszonylag gyorsan terjedni kezd, akkor a kas jelenlétére kell gyanakodni. 

Amennyiben egy kisebbről van szó, meg lehet próbálkozni a Csapdashop.hu rovarirtás kategóriájában fellelhető darázsirtó módszerek valamelyikével. Minden esetben az adott készítmény használati útmutatója szerint kell eljárni és mindent meg kell tenni a biztonság érdekében. Kötelező védőruha és egyéni védőeszközök használata is!

A darázscsapda kihelyezését azért nem javasoljuk, mert hiába egyszerű és olcsó, csupán a darazsak számát segít csökkenteni. Ahhoz, hogy a probléma gyökerét tudja kezelni, a fészek mélyére kell hatolnia, és elpusztítani a királynőt. 

Módszerek, amelyeket nem javasolunk

A porszívós és a pörkölővel történő irtással nem érdemes kísérletezni. Az előbbi azért nem szerencsés, mivel hiába pusztulnak el a dolgozók, a királynő és a fészek valószínűleg érintetlen marad. Arról nem is beszélve, hogy elég egy rossz mozdulat, és a kas máris megközelíthetetlenné, Ön pedig potenciális áldozattá válik. 

Az utóbbi pedig azért veszélyes stratégia, mert ha nem figyel oda, akkor komoly tüzet okozhat, különösen olyan helyeken, ahol gyúlékony anyagok vannak. Gondoljon csak a száraz faanyagokból kiépített padlástérre!

De a ventilátor használatát is felejtsük el, amely talán még a fentieknél is silányabb ötlet, hiszen a darazsak hamar keresnek maguknak kerülőutat. Ráadásul egy kis levegőtől a fészeknek semmi baja nem lesz, ellentétben Önnek, aki az irtást végzi. 

Ha nem biztos a dolgában, kérjen inkább segítséget!

Amennyiben nem érzi magát kellően magabiztosnak ahhoz, hogy belevágjon a darázsirtásba, akkor jobb, ha inkább szakembert hív, aki megfelelő felszereléssel és tapasztalattal is rendelkezik, és ezáltal könnyen és egyszerűen megszabadíthatja Önt az ilyen gondoktól.

Nem feltétlenül kell ugyanis allergiásnak lenni ahhoz, hogy életveszélyes sokk alakuljon ki a szervezetben. Ha mégis belevágna, akkor fontos, hogy a legrosszabb eshetőségre felkészülve mindig legyen egy menekülési útvonala.