A gáz ára 2021-ben: mennyibe kerül 1 köbméter földgáz

A gázárak folyamatosan változnak a különböző makrogazdasági hatások következtében. De mégis mennyi az annyi? Mennyit fizetünk a gázért manapság Magyarországon, és hogyan alakultak az árak az EU-ban és nálunk az elmúlt évek során? Mutatjuk!

Az energia árát az EU-ban különböző kínálati és keresleti feltételek határozzák meg, ezek közül a legfontosabbak az adott ország geopolitikai helyzete, a nemzeti energiamix, a hálózati költségek, a környezetvédelmi költségek, az időjárási körülmények, illetve az adók és egyéb nemzeti energiaszabályozások. Egy köbméter gáz ára számos összetevőből adódik össze, hiszen a szolgáltatóknak a gázmolekula költségén felül többek között még adókat, járulékokat, működési költségeket is bele kell kalkulálniuk a díjszabásba.  

A földgáz ára Európában

Az uniós lakossági fogyasztók közül 2020 második felében a hollandok, a svédek és az olaszok fizettek a legtöbbet a földgázért, míg a lettek, litvánok és a magyarok a legkevesebbet. A svédországi lakossági földgáz ára (0,1073 EUR/kWh) több mint háromszorosa volt a Lettországban felszámított árnak (0,0280 EUR/kWh).

A gázár alakulása az EU-ban
Forrás: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Natural_gas_price_statistics

Lakossági gázárak alakulása az EU-ban

Az EU-ban a földgáz ára emelkedő tendenciát mutatott az 2009-es 0,0558 EUR/kWh-s mélypontról, ahonnan 2013 második felében felküzdötte magát egészen 0,0746 EUR/kWh-ig. Ezt mérséklődés követte 2013 és 2017 között, majd az árak 2018-ban ismét emelkedni kezdtek, egészen a 2020-as számottevő visszaesésig. 

2020 második felében, amikor a díjszabás a szezonalitás miatt magasabb, az árak 0,0698 EUR/kWh-ig csökkentek, ami kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban (0,0720 EUR/kWh). Az inflációval kiigazítva az adó nélküli ár 2020 második félévében alacsonyabb, mint a 2008 első félévi adó nélküli ár. A gázfogyasztást terhelő adókat is figyelembe véve azonban a csökkenés már kevésbé jelentős, mivel az adóterhek a 2008 első félévi 25 %-ról 2020 második félévére 32 %-ra nőttek. 

Az adók 2020 első felében Görögországban voltak a legalacsonyabbak (8,1 %), ahol az alapárra alacsony Áfa-t számolnak fel. A legmagasabb adókat Dániában fizetik a fogyasztók, ahol az adók és illetékek a végső ár 61,9 %-át teszik ki, míg az EU-átlag a gázárak adó- és járuléktartalmának tekintetében 15,9 %-ot jelent. 

Földgáz ára
Forrás: Freepik

A gáz ára Magyarországon 

Magyarországon az Áfa-kulcs 27 %-os mértékű, mégis az alacsony gázárral operáló tagállamok közé tartozunk.  Nálunk kevesebbet csak a lettek és a litvánok fizetnek az unióban az energiáért. Hazánkban az elmúlt években nem nőttek számottevően a gázárak, az 2020-as járványhelyzetből adódó gázfeleslegnek köszönhetően pedig valamivel kevesebbet fizetünk a tavalyihoz képest. (2015/1. Félév: 10.8508 kWh/Ft, 2020/2. Félév: 10.9989 kWh/Ft. Forrás: Eurostat.) Magyarországon a teljes lakossági földgáz-szolgáltatás 2017 végétől a Nemzeti Közművekhez került, mely jelenleg az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. nevet viseli. 

1 köbméter gáz ára Magyarországon

A gázszámlán szereplő gázdíj nemcsak az elfogyasztott gáz térfogatától függ, hanem annak fűtőértékétől is. A gázszolgáltató ennek megfelelően a következő képlettel kalkulálja ki a fogyasztást:  1 m3 gáz ára (Ft) = gáz térfogata (m3) x gáz fűtőértéke (MJ/m3) x energia egységára (Ft/MJ).  

Bármilyen gázár kalkulátor megmutatja nekünk a szolgáltatónk megadásával, hogy mennyit fizetünk 1 m3 gázért. 2021-ben ez az összeg jelenleg 99 és 104 Ft között mozog, gázáremelkedéssel valószínűleg idén nem kell számolnunk. 

Ajánló