Magyarországon az emlőrák a nők körében leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. Évente mintegy öt-hatezer új esetet fedeznek fel, és körülbelül kétezer érintett veszíti életét. A kezelési lehetőségek folyamatosan fejlődnek, de a túlélési esélyeket korai felismeréssel lehet igazán javítani. 

Az önvizsgálat és a rendszeres szűrés kulcsfontosságú. Minél előbb megkezdődik a kezelés, annál nagyobb a remény a gyógyulásra. Az Affidea Magyarországnál elérhető kontrasztanyagos mammográfia az egyik legpontosabb és leggyorsabb eljárás a diagnosztika szolgálatában.

Az elváltozás méretét is felfedi

A forradalmi eljárás a közismert mammográfiai vizsgálatot kiegészítve megbízhatóbb képet nyújt az emlőben rejtőző elváltozásokról. Lehetővé teszi, hogy a szakorvosok részletes információkat szerezzenek a szövet állapotáról. 

A kontrasztanyagos mammográfia azokban az esetekben a leghasznosabb, amikor a mammográfiai felvétel bizonytalan eredetű elváltozásra derít fényt.

A vizsgálat során először hagyományos mammográfiai felvételek készülnek, majd kontrasztanyagot fecskendeznek a páciens vénájába. Az ezt követő további képek annak köszönhetően tudják felfedni a kóros képleteket, hogy azokban több kontrasztanyag halmozódik fel. Az elváltozások elhelyezkedése mellett a méretüket és a jellegüket is meg lehet határozni. 

Kinek ajánlott elsősorban?

Az emlő-MR a legátfogóbb képet nyújtja az emlőszövetekről, de magas költsége és időigénye miatt nem mindenki számára elérhető. A kontrasztanyagos mammográfia mindössze 10 percet vesz igénybe, kevésbé terhelő, költséghatékonyabb és továbbra is precíz eredményt garantál.

A kontrasztanyagos mammográfia néhány esetben különösen előnyös. Azok számára ajánlott, akiknél valamilyen okból – például túlsúly, fém implantátumok, klausztrofóbia vagy a mell mérete miatt – nem lehet MR vizsgálatot végezni.

A szűrővizsgálatok fontossága

A mellrák nem válogat. Az 50-65 év közöttieknél a leggyakoribb, de egyre többször fedezik fel fiatalabbak szervezetében. A hazai statisztika a legrosszabbak között van Európában, minden tíz-tizenkettedik nőnél megjelenik a betegség.

A kialakulás valószínűségét emeli a gyermektelenség, a harmincöt év feletti gyermekvállalás, ha a közvetlen rokon érintett, illetve bizonyos genetikai tényezők. Aki egészséges életmódot folytat, tudatosan táplálkozik, sokat mozog és mellőzi a káros szenvedélyeket, sokat tehet a megelőzésért. 

A korai stádiumban felfedezett emlőrák esetén nyolcvan százalékos a túlélési arány. A pontos diagnózis növeli a gyógyulási esélyeket, mivel lehetővé teszi a kezelési terv személyre szabását. Ebben az új technológiáknak, mint amilyen a kontrasztanyagos mammográfia, nagy a szerepük.