A legtöbben azt gondolják, hogy a kismegszakítókat bekötni nem bonyolult, hiszen maga a rendszer már készen van, csak rá kell tenni. Mielőtt azonban munkához látnánk, vegyünk át pár dolgot a szabályokkal kapcsolatban, hiszen sokszor még a villanyszerelők sem igazán tudják, hogy mi az általános vélekedés a bekötéssel kapcsolatban. Éppen ezért igyekszünk most tisztázni minden fontos kérdést.

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy mit érdemes tudni erről az eszközről, és hogy mire kell figyelni a beszerelés előtt.

A kismegszakítókról röviden

Az Elektrikstore.hu kismegszakítói esetében a bekötés bár nem bonyolult, de azért nem is csinálhatjuk bárhogy. Nem tart sokáig és nem is nagy ördöngösség, viszont vannak kritikusnak mondható tényezők, amikkel mindenkinek tisztában kell lennie. Bár az interneten számos információt megtalálhatunk, a netes fórumokon és a videókból nem biztos, hogy megtudjuk, hogyan végezhetjük el a műveletet 100%-osan. 

A legtöbbször felmerülő kérdés, hogy mi a helyes irány. A háromfázisú változat esetében nem mindegy az áram-védőkapcsoló horizontális vagy vertikális elhelyezése sem. Fontos tudni, hogy vannak olyan készülékek, amik esetében több ÁVK van bekötve, tehát ebben az esetben mindenképpen tisztában kell lenni az érzékelt hibaáram típusával. 

Végül pedig legyünk tisztában azzal, hogy melyik fajta alá melyiket tesszük, hiszen csak így lesz működőképes a rendszer.

A bekötés tudnivalói

Amikor a munkára kerül a sor, akkor mindenekelőtt azonosítani szükséges a pólusokat, valamint a kapcsokat, amik egyedi azonosítóval készülnek. Amikor kialakításra kerül sor, akkor van hozzá egy kapcsolási rajz, azol ezeket az adatokat feltüntetik, ezáltal bármit könnyedén beazonosíthatunk. A fázis számára kialakított kapcsokat viszont számozással jelölik meg. Ha tehát 0-át látunk valahol, akkor azt nyomtatott “N” betűvel látják el.

Ami a Schneider Electric AC osztályú változatát illeti, ez egy kétpólusú kismegszakító. A bekötésénél tudni kell mindent azt az álló és a mozgó érintkezőkről. Ennek a készüléknek alkalmasnak kell lennie a leválasztásra. Itt egy kis vízszintes vonal jelzi majd, hogy az érintkező nyitott állapotában képes-e teljesíteni minden követelményt.

Fontos tudni azonban, hogy az adott típust melyik oldalról kell betáplálni. Hozzá kell tenni, hogy szinte minden típust az alsó és a felső csatlakozó terminál felől egyaránt kell táplálni. Az iránya azonban nem befolyásolja majd annak működését.

A bekötés legfontosabb szabályai

Négy alapszabályról érdemes tudni. Az egyik, hogy a tilos átvezetni a PEN vezetőt az ÁVK-n, hiszen előtte azt szét kell választani egymástól. A másik fontos tudnivaló, hogy a készülék után a nullavezetőt és a védővezetőt fel kell cserélni, esetleg újra egyesíteni azt. A harmadik szabály, hogy a személyvédelem miatt csak 10 mA vagy 30 mA érzékenységű típus jöhet szóba.

Végül a legfontosabb: a kismegszakító nem nyújt védelmet a túláram ellen. Minden esetben szükség lesz túlarámvédelemre, ha biztonságosan akarjuk azt üzemeltetni.