A mobilalkalmazások forradalma 2024-ben: Az üzleti és szórakoztató appok legjobbjai

legjobb appok

A mobiltelefonok fejlődésének az egyik nyilvánvaló következménye a mobil alkalmazások térnyerése az elmúlt években. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy manapság az átlagember körülbelül 50 appot használ mobil eszközén és 2023-ban közel 300 milliárdra nőtt az éves alkalmazások letöltéseinek száma.  

Az elmúlt pár évben pedig a mobiltelefonok növekvő teljesítményének és az adathálózatok fejlődésének köszönhetően a szórakoztatóipari mobil applikációk és az úgynevezett hasznos appok terén láthattuk a legnagyobb innovációkat. Manapság egy online vállalkozás, ha sikeres vállalkozás akar lenni, nem tudja elkerülni a mobil alkalmazás fejlesztést, mint stratégiai kiadás.

Ebben a cikkben vendégszakértőnk, Kollár Aladár segítségével feltárjuk, hogy miként befolyásolják a legújabb technológiai trendek az üzleti és szórakoztató alkalmazások fejlődését és bemutatjuk a legjobb alkalmazásokat ezeken a területeken.

Az app fejlesztés változó világa

Mielőtt belevágnánk magába az alkalmazások részletezésébe, meg kell említeni egy pár fontos trendet, amelyek befolyásolni fogják a közeljövőben a mobil applikációk fejlődését. 

1. 5G – az alkalmazások új dimenziója

Az 5G térnyerése az alkalmazásokat egy új dimenzióba helyezi. Az üzleti applikációk azonnali adatelérést tesznek lehetővé, míg a szórakoztató appokban a nagy felbontású tartalmak és valós idejű játékok válnak elérhetővé.

2. Egyszerűbb app fejlesztés – az alkalmazások diverzifikációja

A legújabb szoftverszolgáltatói felhőalkalmazások és platformok könnyebbé és olcsóbbá tették a mobilalkalmazások fejlesztését. A kereskedői alkalmazások és hasznos appok terén ez azt jelenti, hogy azok gyorsabban testre szabhatóak a üzleti ötletekhez, míg a szórakoztató applikációknál a kreativitás szabadjára engedése válik egyszerűbbé.

3. Mesterseges intelligencia

A mesterséges intelligencia hozzájárul a mobilalkalmazások gyors fejlesztéséhez és új automatizált kommunikációs funkciók beépítéséhez. Az 5G hálózatok terjedésének jóvoltából és a mobil telefonok növekvő processzor képességeinek köszönhetően a mesterséges intelligenciának nagyobb körű kihasználása várható a közeljövőben a mobil applikáció területén, még akár olyan területen is, mint a vállalkozás ötletek kifejlesztésében.

A legjobb üzleti és szórakoztató mobilalkalmazások 2024-ben

Youtube

A világ legnépszerűbb videómegosztó platformját legtöbben TV-n vagy számítógépen keresztül nézik, de részben a rövid klipek, az úgynevezett Shorts-oknak köszönhetően, egyre többen fogyasztanak Youtube tartalmat most már applikáción keresztül is és ez a trend csak növekedni fog a közeljövőben.

A Youtube népszerűségét az is növeli, hogy nem csak puszta szórakoztatásra használják, de akár még tanulásra is. Lewis Hamilton például a platformon keresztül tanul zongorázni:

„Mindig is szerettem volna megtanulni zongorázni, de mivel sokat utazom, soha nem tudok folyamatos leckéket kapni. Ezért bárhová megyek, ha találok egy zongorát, még akkor is, ha egy szálloda halljában van, felmegyek a YouTube-ra, és kiválasztok néhány dalt, amit megtanulhatok.” Lewis Hamilton egy interjúban elismerte.

TikTok

Az elmúlt évek leggyakrabban letöltött alkalmazása a TikTok. 2023-ban 672 millió alkalommal volt letöltve világszerte és várhatóan 2024-ben is az első helyen fog maradni a videómegosztó app.

Netflix

A Netflix az előfizetéses alapon való videó műsor streaming szolgáltatók királya továbbra is és egyelőre úgy látszik, hogy erről a trónról nem fogja senki se letaszítani a közeljövőben.

Amazon Prime Video

A Netflix után az Amazon Prime áll a második helyen ebben a műfajban és az Amazon óriási pénzügyi tartalékainak köszönhetően várható, hogy ez a verseny élesedni fog a közeljövőben.

Spotify

A zenehallgatási alkalmazások közül egyértelműen az első helyen van világszerte, 2023-ban 238 millió alkalommal volt letöltve. Sokan nem tudják, hogy video műsorok is léteznek a Spotify-on, mint pl. a világ legnépszerűbb podcast-je, a Joe Rogan Experience.

Google Drive

A Google Drive egy felhőbeli fájlmegosztó és munkafolyamatot szinkronizáló szolgáltatás a Google-tól, amelyen keresztül több, legfőképp üzleti célra használt applikáció érhető el, mint pl. a Google Sheets, Docs, Slides vagy Forms. 

Egyre több cég fordul el a Microsoft Office eszközhöz kötött, tehát nem felhőbeli és nem kollaboratív szolgáltatásaitól a Google ingyenes alkalmazása felé és ez a trend a jövőben is folytatódni fog.

Linkedin

A LinkedIn a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózata. Manapság már nem illik CV-ket küldözgetni, hanem egyszerűen a Linkedin oldalunknak a hivatkozását megosztani. Egyre több valós üzleti kapcsolat jön létre ezen a platformon keresztül, amely a hálózaton kívül sok mást is nyújt, mint pl. tréningeket. Mivel a modern üzleti élet elengedhetetlen részévé vált, egyre többen fogják mobilalkalmazáson keresztül használni.

Egy mobilalkalmazás fejlesztése

A mobil alkalmazások fejlesztése egy különálló ökoszisztéma, amely több paraméterből áll. Az egyike ezeknek maga az operációs rendszer és annak a sajátosságai. Az Apple és a Google eléggé eltérő módon állnak hozzá a saját rendszerük felépítéséhez, de egy dologban egyetértenek: a fejlesztőket segíteni kell abban, hogy sikeresek legyenek.

Legyen szó egy online vállalkozásról vagy egy hagyományos cégről, amely szeretne újítani, egy sikeres vállalkozásról, amely üzleti ötleteket tesztel vagy egy fiatal csapatról akik még ki nem próbált vállalkozás ötleteket akarnak piacra dobni, a mobilalkalmazás fejlesztés sokban függ az operációs rendszert üzemeltető partnertől.

Erről is beszélt nemrég a Google Play ügyvezető igazgatója, Sam Bright

„És mivel a Play csak akkor sikeres, ha fejlesztőink is azok, folytattuk az újításokat, hogy segítsük őket vállalkozásuk növekedésében. Ez magába foglalta az olyan eszközök beindítását, amelyek segítségével könnyebben felfedezhetővé tehetik az alkalmazásaikat, bevételt generálhatnak és megvédhetik a felhasználók adatait.

Az alkalmazások sikerének másik fontos paramétere a felhasználói élmény.  Az elmúlt időkben sokat fejlődtek az appok ezen a területen, de továbbra is akadnak nagyon nagy eltérések egy platform asztali és mobil verziója között. 

Ez főleg ott lehet életbe vágó, ahol nem csak egyszerű időtöltésre szánja az ember, hanem mondjuk pénz forog kockán. Jó példa erre egy fogadóoldal. Aki szeret sportfogadásokat kötni, az tudja, hogy fontosak a részletek: lehet-e élőben fogadni, milyen pénz ki- és befizetési lehetőségek vannak, milyen az ügyfélszolgálat, stb. Az appok saját tesztelése helyet, legjobb az ilyet profikra bízni. Ehhez van a Mighty Tips stábja, akik ingyen útmutatások tömkelegét biztosítják a tudnivágyók számára, mint például egy mobilalkalmazás tesztelése.

Összegzés

A 2024-es év új kihívásokat és lehetőségeket fog hozni az üzleti és szórakoztató alkalmazások számára egyaránt. A hálózati és eszköz- fejlesztések új lehetőségeket fognak megnyitni az applikációk területén és mivel egyre nagyobb teret hódítanak a mobil telefonok és egyre inkább elérhetővé válnak a nagyközönség számára, következtetésként elmondható, hogy a vállalkozások egyre több pénzt fognak ebbe a szektorba fektetni. Ebből kifolyólag sok új fejlemény várható majd ezen területen hosszú és rövid távon is.

Ajánló