A legjobb üzleti könyvek

Az üzleti könyvek értékes erőforrások azoknak, akik személyes fejlődésre és szakmai fejlődésre törekednek. Betekintést, stratégiákat és gyakorlati tudást nyújtanak, amelyek elősegíthetik az emberek vállalkozói készségeit és az üzleti világ megértését. Ezek a könyvek népszerűvé váltak, mivel bizonyítottan meghosszabbítják az élettartamot, frissen tartják az elmét és csökkentik a stressz szintet. Az üzleti irodalom világában való elmélyüléssel az olvasók versenyelőnyre tehetnek szert, fejleszthetik a kritikus gondolkodást és ösztönözhetik a kreativitást. Ráadásul a legjobb üzleti könyvek gondosan kiválasztottak azáltal, hogy kiemelkedő hatásuk alapján kerülnek a listára, és gyakran a saját kategóriájuk bestsellerei, így az olvasók magas minőségű, a való világban is alkalmazható tartalmat kapnak.

Miért érdemes üzleti könyveket olvasni?

Üzleti könyvek olvasása számos okból lehet hasznos, főként azok számára, akik üzleti környezetben dolgoznak, vállalkozást vezetnek, vagy egyszerűen érdeklődnek az üzleti világ iránt. Néhány előny a következőkben foglalható össze:

 1. Szakmai tudás és készségek fejlesztése: Az üzleti könyvek segíthetnek a pénzügyi elemzés, marketing, menedzsment, eladási technikák és egyéb üzleti készségek fejlesztésében.
 2. Inspiráció és motiváció: Sok üzleti könyv bemutat sikerhistóriákat és tanulságokat sikeres vállalkozóktól és vezetőktől, amelyek inspirálhatják és motiválhatják a saját céljaid elérését.
 3. Stratégiai gondolkodás: Az üzleti könyvek olvasása segíthet fejleszteni a stratégiai gondolkodást, ami elengedhetetlen a vállalkozás sikeréhez.
 4. Trendek és piaci viszonyok megértése: Az aktuális üzleti könyvek segíthetnek a globális üzleti trendek és a piaci viszonyok jobb megértésében.
 5. Hálózatépítés és kapcsolatépítés: Az üzleti könyvek gyakran tartalmaznak tanácsokat a sikeres hálózatépítésről és kapcsolatépítésről, ami alapvető a karrier és üzleti növekedés szempontjából.
 6. Döntéshozatali képesség fejlesztése: Az üzleti döntéshozatal gyakran összetett és kihívást jelentő folyamat. Az üzleti könyvek segíthetnek megérteni, hogyan lehet jobb döntéseket hozni.
 7. Személyes fejlődés: Az üzleti könyvek nem csak az üzleti készségek fejlesztésére koncentrálnak. Sok könyv olyan általános életkészségekre is összpontosít, mint az időmenedzsment, a célok kitűzése, és az önbizalom növelése.
 8. Innováció és kreativitás: Az üzleti könyvek gyakran tartalmaznak ötleteket és technikákat az innovációra és kreativitásra, amelyek kulcsfontosságúak a mai gyorsan változó üzleti környezetben.

Legyen szó ambiciózus vállalkozókról, megalapozott üzleti vezetőkről vagy személyes növekedésre vágyókról, az üzleti könyvek értékes erőforrást jelentenek a siker eléréséhez és a lehetőségek kiaknázásához.

A sikeres ember folyamatosan képezi magát és törekszik önmegvalósításra. Az önfejlesztés a legjobb befektetés, mely átalakítja az életszemléletet, növeli a pozitivitást és magabiztosságot. Az alábbi olvasnivalók hatékony vállalkozóvá tesznek.

A legjobb üzleti könyvek 2023-ban

Íme egy lista a 2023 legjobb üzleti könyveiről.

The Start-Up Course

Ez az átfogó útmutató vállalkozóknak szól, és számos hasznos tartalmat nyújt az üzleti világba való belépéshez. Megtalálhatók benne vállalkozási ötletek, webshop koncepciók, feladatok, kérdések és esettanulmányok, amelyek segíthetnek az új vállalkozások sikerében és fejlődésében.

The Power of Habit

The Power of Habit” című könyvet Charles Duhigg írta, és arra összpontosít, hogyan alakulnak ki, hogyan működnek és hogyan változtathatók meg a szokások. A könyv azt állítja, hogy a szokások nagy részét teszik ki mindennapi életünknek, és ezeknek mélyebb megértése pozitív változásokat hozhat életünkbe.

Tanulságok:

 • Szokások körforgása: A szokásoknak három része van: a jelzés, a rutin és a jutalom. Ezen körforgás megértése lehetővé teszi, hogy átírjuk a nemkívánatos szokásokat pozitív szokásokká.
 • A szokások hatalma a szervezetekben: A szokások nemcsak az egyéneknél, hanem a vállalatoknál és szervezeteknél is fontosak. Az egész csoportot átható szokások kulcsfontosságúak a sikerhez és a pozitív kultúra kialakításához.
 • A szokások megváltoztatása: A kívánt szokások kialakítása és a nemkívánatos szokások megszüntetése nem könnyű, de a jelzés, rutin, jutalom modell alkalmazásával lehetséges. Az elköteleződés és a megfelelő stratégia döntő jelentőségű a sikerhez.
 • A szokások és a társadalom: A könyv azt is bemutatja, hogy a szokások hogyan alakítják a társadalmi mozgalmakat és a csoportdinamikát. A közösségi változások és a társadalmi normák gyakran a szokásokon alapulnak, és ezeknek a folyamatoknak a megértése hozzájárulhat a társadalmi változásokhoz.

Good to Great

A „Good to Great” című könyv Jim Collins által írt, és olyan vállalatok elemzésével foglalkozik, amelyek jó teljesítményűek voltak, majd ezeket sikerült nagyszerű teljesítménnyé alakítani. A könyv hét alapelvet tár fel, amelyeket a nagyszerűségre törekvő vállalatok vezetői használhatnak.

A tanulságok:

 • Level 5 Leadership: A vezetési képességek ezen szintjének a vezetőknek önzetlennek és alázatosnak kell lenniük, miközben határozottak és elkötelezettek a vállalat céljai felé. A nagyszerűség elérése nem az egyéni ego körül forog, hanem a vállalat egészének a jóléte körül.
 • First Who, Then What: Először azokat az embereket kell megtalálni és megtartani, akik hajlandóak a vállalat közös céljainak elérésére, és ezután fókuszálni kell arra, hogy mit csinálnak. A megfelelő emberek megtalálása elengedhetetlen a sikerhez.
 • Confront the Brutal Facts: Szükséges a realitással való szembenézés, függetlenül attól, milyen kemény is az. De közben is meg kell őrizni a hitet abban, hogy a vállalat képes lesz elérni a végső céljait. A valósággal való őszinte szembenézés nélkül a fejlődés lehetetlen.
 • The Hedgehog Concept: Az egyszerűség a kulcs. A vállalatnak meg kell értenie, mi az, amit jobban tud csinálni a világon, mint bárki más, és erre kell koncentrálnia. Az összetettség csak zavaró tényező, és eltereli a figyelmet a fő célokról.
 • nagyszerűséghez. Az embereknek nem szükséges mindig megmondani, mit tegyenek, ha a kultúra önmagában ösztönzi őket a megfelelő irányba.
 • Technology Accelerators: A technológia nem cél, hanem eszköz. Azok a vállalatok, amelyek igazán nagyszerűvé válnak, a technológiát arra használják, hogy gyorsítsák a már meglévő stratégiáikat, nem pedig a technológia köré építik üzleti modelljüket.
 • The Flywheel and the Doom Loop: A nagyszerűség nem egyetlen hatalmas ugrás eredménye, hanem fokozatos, következetes erőfeszítés eredménye. A lendület felépítése időt és kitartást igényel, de amint elindul, a siker is hosszú távúvá válik.

Atomic Habits

Az „Atomic Habits” című könyv James Clear tollából egy útmutató a szokások hatalmának megértéséhez és azok hatékony kialakításához és módosításához. A könyv az apró változások erejét hangsúlyozza, és bemutatja, hogy a kis lépések hosszú távon milyen nagy hatással lehetnek életünkre.

Tanulságok:

 • 1%-kal legyél jobb minden nap: Az apró növekedések hosszú távon komoly eredményeket hozhatnak.
 • Szokások láthatatlansága: A szokások eredményei gyakran csak hosszú idő után válnak láthatóvá.
 • Identitás alapú szokások: A szokások kialakítása nemcsak a cselekedetekre, hanem a kívánt identitásra is összpontosít.
 • Négy törvény: Clear négy törvényt határoz meg (nyilvánvalóvá tesz, vonzóvá tesz, könnyűvé tesz, kielégítővé tesz), amelyek segítenek a szokások kialakításában.
 • Szokások és környezet: A környezet alakítása kulcsfontosságú a szokások kialakításában és fenntartásában.
 • Hosszú távú gondolkodás: A szokások fejlesztése nem gyors folyamat, és a kitartás és hosszú távú gondolkodás létfontosságú.

Dare to Lead

Ez a könyv egy vezetői szakértő tollából származik, és értékes betekintést nyújt a bátor és hatékony vezetői készségek kifejlesztéséhez. Az olvasók megtanulhatják, hogyan vezessék és inspirálják csapatukat, hogy sikeresen navigáljanak a változó üzleti tájékozódásban.

Thinking, Fast and Slow

A „Thinking, Fast and Slow” című könyv Daniel Kahneman pszichológus munkáját tartalmazza, aki a döntéshozatal és a gondolkodás két alapvető rendszerét mutatja be.

 • Rendszer 1 (Gyors gondolkodás): A Rendszer 1 az intuitív és ösztönös gondolkodási folyamat, amely gyorsan és erőfeszítés nélkül működik. Ez a rendszer felel a mindennapi döntések gyors meghozataláért, de hajlamos lehet a torzításra és a hibára is.
 • Rendszer 2 (Lassú gondolkodás): A Rendszer 2 a logikus és kritikus gondolkodást irányítja. Ez a rendszer lassabb és több erőfeszítést igényel, de ez teszi lehetővé a bonyolult problémák megértését és az összetett döntések meghozatalát.
 • Interakció: A két rendszer nem egymástól függetlenül működik; inkább együttműködnek és egymást befolyásolják. Az emberi döntéshozatal gyakran keveréke a két rendszernek, és a könyv bemutatja, hogyan működhetnek együtt és hogyan torzíthatják egymás munkáját.
 • Torzítások és hibák: Kahneman bevezeti a különböző pszichológiai torzítások és heurisztikák fogalmát, amelyek befolyásolhatják a döntéshozatalt. Ezek az ismeretei segítenek megérteni, miért hozunk olyan döntéseket, amelyek nem mindig racionálisak vagy optimálisak.
 • Döntések és gazdaság: A könyv megvizsgálja a döntéshozatalnak a gazdaságra és az üzletre gyakorolt hatásait is. A viselkedési közgazdaságtan és a viselkedési pénzügyek területén végzett munkája forradalmasította az emberek gazdasági döntéseinek megértését.

A „Thinking, Fast and Slow” a döntéshozatali folyamatok mélyebb megértéséhez vezet, és bemutatja, hogyan működnek ezek a folyamatok a valós életben. Az itt bemutatott alapelvek számos területen alkalmazhatók, az üzlettől a pszichológiáig és az emberi interakciókig.

The Lean Startup

Ez az útmutató az újító vállalkozásokról és arról szól, hogy miért nem sikerülnek a sikeres cégeknek alkalmazkodni a zavaró innovációkhoz. Az olvasók megismerhetik az üzleti világban rejlő lehetőségeket és kockázatokat, és megtanulhatják, hogyan alakítsák ki a kreatív megoldásokat.

A „The Lean Startup” egy könyv, amit Eric Ries írt, és amely egy új vállalkozási megközelítést ismertet, amely segít a startupoknak, hogy hatékonyabban és kockázatkerülőbben fejlődjenek. Az alapelv, hogy a vállalkozások kisméretű és gyors iterációkat (iteration) hajtanak végre, amelyek lehetővé teszik a termék vagy szolgáltatás gyors tesztelését a célpiacokon. Ez magában foglalja az ügyfél-visszajelzések (customer feedback) gyors gyűjtését és integrálását, valamint a módosítások és finomítások elvégzését, anélkül, hogy nagy erőforrásokat és időt pazarolnának.

A Lean Startup módszertana a „Build-Measure-Learn” ciklusokon alapul, aminek középpontjában a vállalkozások gyors tanulása, alkalmazkodása és fejlődése áll. A folyamat célja: csökkentse a felesleges kiadásokat, és maximalizálja az erőforrások használatának hatékonyságát, így a startupok gyorsabban és nagyobb valószínűséggel válhatnak sikeres vállalkozássá.

Emotional Intelligence 2.0

Ez a könyv az érzelmi intelligenciára összpontosítva segít az embereknek fejleszteni az interperszonális készségeiket és sikeresnek lenni különböző üzleti környezetekben. Az olvasók megérthetik az érzelmi intelligencia fontosságát és megtanulhatják, hogyan építsék fel és ápolják kapcsolataikat.

The Innovator’s Dilemma

Ez a könyv elemzi a zavaró innovációkat és azt, hogy miért nem sikerülnek a sikeres cégeknek alkalmazkodni. Az olvasók megismerhetik az innováció és az adaptáció dinamikáját az üzleti világban, és tanulhatnak a sikeres vállalkozások és vezetők példáiból.

Magyar üzleti könyvek

A magyar nyelvű üzleti könyvek piaca nagyon széles és változatos. Bőven lehet olyan műveket találni, amelyek a vállalkozásindításról vagy a marketingről, a vezetésről és a személyes fejlődésről szólnak. Néhány jó példa magyar nyelvű üzleti könyv és szerzőik:

 1. „A Google titkos algoritmusa” – Dr. Czeizel Balázs: Ez a könyv a Google Ads hirdetési rendszerét és az online hirdetések világát tárja fel. Dr. Czeizel Balázs szakértői módon vezeti be az olvasót a keresőoptimalizálás, hirdetési kampányok és az algoritmusok működésébe. A könyv különösen hasznos vállalkozók, marketingesek és weboldal-tulajdonosok számára, akik hatékonyan szeretnék használni a Google hirdetési platformjait.
 2. „Az ügyfél hangja” – Fehér Gyula: Fehér Gyula műve az ügyfélkapcsolatok és az ügyfélélmény fontosságát állítja középpontba. A könyv tanácsokat és stratégiákat kínál az ügyfelek megértéséhez és elégedettségének növeléséhez. Kiemeli az ügyfél visszajelzéseinek fontosságát és bemutatja, hogyan használhatjuk fel ezeket az üzleti döntéshozatalban.
 3. „Digitális Marketing Módszertan” – Dr. Kiss György József: Ebben a könyvben Dr. Kiss a digitális marketing legújabb trendjeit és módszereit mutatja be. Megtanítja az olvasót, hogyan értékelje ki a digitális platformokat, és hogyan alkalmazza a legjobb gyakorlatokat. A könyv alaposan bemutatja a szociális média, az e-mail marketing, a SEO és más digitális marketingtechnikák alkalmazását.
 4. „A vezető felelőssége” – Juhász Gábor: Juhász Gábor a hatékony vezetés alapelvére összpontosít. A könyv részletes útmutatást ad arra, hogyan lehet motiválni és irányítani egy csapatot, hogyan hozhatunk etikus és felelős döntéseket, és hogyan kezelhetjük a vezetési kihívásokat. A könyv a vezetés pszichológiájára és etikájára is kitér.
 5. „A vállalkozásom fejlődésének 7 lépése” – Buzás Norbert: Buzás Norbert könyve praktikus útmutató a vállalkozások növekedéséhez. A könyv 7 lépésben mutatja be, hogyan lehet fejleszteni és bővíteni a vállalkozást, a kezdeti ötlettől a tervezésen át a kivitelezésig. A szerző saját tapasztalatait és példáit is megosztja, amelyek hasznosak lehetnek kezdő vállalkozók számára.
 6. „Személyes márkaépítés” – Schilling Zsuzsa: Schilling Zsuzsa könyve a személyes márkaépítés folyamatát vizsgálja. A könyv bemutatja, hogyan építheted fel saját személyes márkádat a karriered vagy vállalkozásod elősegítéséhez. Tartalmaz esettanulmányokat, gyakorlatokat, és stratégiákat, amelyek segítenek a márkaépítésben.
 7. „Kell egy csapat! – A zseniális csapatépítés titkai” – Kucsera Bálint: Kucsera Bálint könyve a csapatépítés és a szervezeti kultúra fontosságát hangsúlyozza. A könyv gyakorlati útmutatókat és esettanulmányokat tartalmaz, amelyek segítenek a hatékony csapatmunka és a pozitív munkahelyi kultúra kialakításában. A könyv kitér a kommunikáció, a konfliktuskezelés és a motiváció kérdéseire is.

Ajánló

A digitális jegybankpénz kora

A digitális jegybankpénz kora

Mi az a digitális jegybankpénz? A digitális jegybankpénz (CBDC - Central Bank Digital Currency) egy új típusú, a központi bankok által kibocsátott...

bővebben