Izgalmas, vidám kikapcsolódást tervezel szilveszter éjszakáján? Akár a családoddal, akár a barátaiddal töltöd ezt az estét, egy társasjáték biztosan előkerül majd. Ha pedig nem akarsz a már ismert darabokkal játszani, hanem valami újdonságra vágysz, akkor olvasd el cikkünket, mert itt remek tippeket adunk a választáshoz!

Milyen egy jó társasjáték?

Azt, hogy melyik fajta társasjáték a legjobb, mindenkinek magának kell eldöntenie. De az biztos, hogy a Compaya társasjátékboltban is beszerezhető asszociációs társasok igen sokoldalúak, és jól megmozgatják az agytekervényeket.

Ezek kicsit mások, mint amiket megszokhattunk, hiszen itt jellemzően nem a gondolkodás, hanem az érzések dominálnak. A játék maga így többféleképpen alakítható, mindig újdonsült erővel hat majd ránk.

Az asszociációs társasjátékok képzettársításon alapulnak, azaz ez esetben egy szó vagy egy kép felidéz bennünk valamit. A legjobb példa a típus bemutatására a Dixit nevű játék, amelyről bizonyára te is hallottál már, hiszen hatalmas népszerűség övezi. Bár már 2008-ban jelent meg, a mai napig sokan keresik, és az alapjáték azóta számos kiegészítővel bővült.

De az Activity is jó példa e típusra: itt le kell rajzolni vagy elmutogatni, esetleg körülírni azt a kifejezést, amit a kártyán olvasunk. Van, hogy csak elég nyakatekert módon jutunk el a megoldáshoz, sok-sok képzettársítás által.

Egy jó asszociációs játék: a Subtext

Ha a fenti társasokat már ismered – esetleg unod is őket –, akkor próbálkozz egy másik népszerű darabbal, amely szintén hasonló elven működik. Ez a Subtext! Itt rajzolni kell, de nem kell hozzá nagy rajztehetség, nem kell aggódni!

Az osztó és titkos partnere ugyanazt a szót jelenítik meg rajzban, és a többieknek ki kell találni, mi volt a szó, és ki a titkos társ. Az sem jó, ha egyértelműen kiderül az ábrából a kifejezés, de az sem, ha túl távoli dolgot vázolunk fel.

Például a “repülőgép” esetében, ha magát a járművet rajzoljuk le, az túl könnyű, de ha egy sasmadarat ábrázolunk, az túl nehéz. De egy bőrönd például jó megoldás lehet, főleg, ha a másik fél egy útlevél képét jelenítette meg.

Izgalmas, ugyanakkor kicsit elgondolkodtató is a játék, nagy teret ad a kreativitás kibontakozásának, így nagyobb gyerekekkel is lehet játszani, igazán fejlesztő hatású.

Miért éri meg asszociációs játékokkal játszani?

Azoknak való ez a fajta társasjáték, akik szeretik a jobb agyféltekéjüket is megmozgatni egy-egy kihívás során. A képekkel való kifejezés teljesen más, mintha szavakkal mondunk el valamit.

A parti során arra is van esély, hogy jobban megismerjük egymást, hiszen szinte beleláthatunk a másik ember lelkébe, így egy ismerkedős társasnak sem utolsó a Subtext szilveszter éjszakáján. Ha úgy áll össze a csapat, hogy sok az idegen, akkor pláne kerekedhetnek vicces, szórakoztató szituációk!

Vannak más, csapatban játszható asszociációs társasok is a Compaya oldalán, amelyek szintén jók lehetnek egy évbúcsúztató partin: ilyen például a Fedőnevek, a Csak egy vagy a Szócsapdák. Érdemes ezeket is megnézni, mit tudnak!