Ha igazán időtálló és esztétikus teraszt vagy télikertet tervezünk otthonunkba, akkor mindenképpen vegyük fontolóra, hogy a szerkezetet alumíniumból készíttessük. Hogy miért? Rögtön részletezzük!

Terasz vagy télikert?

Először is tisztáznunk kell a két fogalmat. Előre bocsátjuk: az a közös mindkettőben, hogy tökéletesen funkcionálnak alumínium vázzal felépítve. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy miért is érdemes ebben gondolkodnunk.

A serbánterasztetőnél is kapható télikerttel kezdenénk, mivel ezt igen gyakran összekeverik a melegházzal, azonban hamarosan látni fogjuk, hogy talán közelebb áll a teraszhoz. Ugyanis jellemzően a házzal egybe van építve, azonban ritkán helyet kaphat a kertben, a főépülettől elkülönítve is. 

Oldalfalai vannak, melyek átengedik a fényt és hőtartóak, ezáltal hosszabban élvezhetjük itt a kintlétet az év során. Sőt, ha fűthetőre tervezzük, akkor akár egész évben alkalmas lesz arra, hogy egyfajta második nappaliként funkcionáljon. Ha gondoskodunk a téli hónapokban a hőmérséklet szintentartásáról, akkor pedig a növényeink számára jelent majd tökéletes telelőhelyet.

A terasz szintén a lakás hasznos életterét növelheti meg, különösképpen, ha fedett. Így akár egy esős napon is megihatjuk a reggeli kávénkat a szabadban ülve. Akárcsak télikert, szintén a házzal egybe van építve. 

Az alumínium valóban jó?

A válasz határozottan igen! Ez egy rendkívül strapabíró anyag, nem rozsdásodik és nem repedezik még hosszú évek múltán sem. Éppen ezért a szélsőséges időjárási körülményeket is jól tolerálja. Tartóssága nagymértékben kiemeli a többi, terasz és télikert építésére alkalmas anyag közül. 

Szilárdsága ellenére könnyűnek mondható, így nem nehéz vele dolgozni, a telepítés során sokkal könnyebb dolgunk van. Mindezt egybevetve építményünk masszív és biztonságos lesz.

A karbantartása sem igényel semmiféle erőfeszítést, ugyanis nem kell festeni és lakkozni, mint például a fát. A rendszeres tisztításon kívül egyéb tennivalónk nincs vele, azonban a takarítása is kimondottan egyszerű.

Aki elhatározza magát az alumínium terasz vagy télikert mellett, az biztosan nem fog csalódni, hiszen otthonának esztétikus és modern külsőt fog kölcsönözni vele, mely az ingatlan értékét is növeli. 

A porfestett elemek ötféle színe között – melyekből választani lehet – mindenki megtalálhatja azt, amelyik számára a legszimpatikusabb, amelyik ízléséhez és otthona stílusához leginkább megfelelő. 

A fedés

A teraszunkat, télikertünket kérhetjük üvegfedéssel, ami 2 rétegből áll, és egyenként 4 mm vastag. A hóterhelése 120 kg/m2. Ha polikarbonátot szeretnénk inkább, akkor 16 mm-es víztiszta vagy hőstopos opálos változat áll rendelkezésünkre. Természetesen mindkét esetben gondoskodni kell a megfelelő vízelvezetésről, erősített profilokkal.

Az alumínium vázszerkezet minden igényt képes kielégíteni, hogy otthona még stílusosabb legyen!