A sinusitis, azaz az arcüreggyulladás egy meglehetősen gyakori betegség. Az orrmelléküregek gyulladása esetén alakul ki, mely megakadályozza a termelődő nyálka orron keresztül történő elvezetését. Összegyűjtöttük a lehetséges kiváltó okokat, és azt, hogy mit lehet tenni a gyógyulás érdekében.

Tünetek

Fontos hangsúlyozni, hogy a tünetek ismeretében is a diagnózis felállítása orvosi feladat, így minden esetben keressünk fel szakorvost. Magánklinikai rendelésre is bejelentkezhetünk, a Halom Medical Egészségközpont fül-orr-gégészeti szakrendelésén magas színvonalú ellátásban részesítik a betegeket.

Attól függően, hogy akut vagy krónikus arcüreggyulladásról van-e szó, eltérőek lehetnek a tünetek. Az akut betegség hirtelen jelentkező, és rövidebb ideig tartó tüneteket okoz, míg a krónikus esetén több hétig vagy hónapig is fennállhatnak a panaszok. 

Az akut sinusitis tünetei között az arc- és orrüreg fájdalma, az orrdugulás, sárgás vagy zöldes orrváladék és fejfájás egészül ki a szaglás elvesztésével és éjszaka fokozódó köhögéssel.

A krónikus arcüreggyulladás ezzel szemben tartós orrdugulást okoz, és az orr hátsó részében bekövetkező orrfolyást, amihez állandósult fáradtságérzet, a szag- és ízérzékelés elvesztése, valamint az arcon érezhető fájdalom és nyomásérzet társul. 

Mi válthatja ki az arcüreggyulladást?

Leggyakrabban vírusfertőzés okozza, mint például egy egyszerű nátha. Ritkább esetben bakteriális eredetű, ami akkor fordul elő, ha a sinusitis egyéb betegség szövődményeként jelentkezik. Az allergiák gyulladást okozó és fokozott nyálkatermelődést kiváltó tulajdonságuk okán szintén kiválthatják az arcüreggyulladást. 

Vannak olyan tényezők, amelyek önmagukban bár nem okoznak betegséget, de növelhetik kialakulásának kockázatát. Ilyen például a dohányzás vagy a túlzottan legyengült immunrendszer, de anatómiai rendellenességek is jelenthetnek kockázati tényezőt, mint például az orrsövény-ferdülés.

A diagnózis és kezelés

Az orvos elsősorban fizikális vizsgálattal állapítja meg a betegséget, de bizonyos esetekben szükség lehet valamilyen képalkotó vizsgálatra is. Krónikus arcüreggyulladás esetén pedig gyakori az orrváladék laboratóriumi elemzése, mert csak így tudják megállapítani, hogy pontosan mely kórokozó váltja ki a panaszokat.

A diagnózis felállítása után attól függően, hogy mi okozza a betegséget, megkezdődhet a kezelés. Ez vírusos sinusitis esetén többnyire tüneti kezelést jelent, míg bakteriális esetén antibiotikum szedése válhat szükségessé. A krónikus arcüreggyulladás gyógyítása sokszor hosszabb időt vesz igénybe, olykor sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Megelőzés

Összességében az arcüreggyulladás egy könnyen kezelhető betegség, mely időben megkezdett orvosi ellátással hamar gyógyítható. Sokat tehetünk a megelőzés érdekében az általános jó higiénia fenntartásával és az egészséges életmódra történő átállással.