Az íróasztal megfelelő megvilágítása nem is lehetne fontosabb, mint most, amikor már javában elkezdődött a tanév. A gyerekek nap mint nap újabb ismereteket sajátítanak el, csak az nem mindegy, hogy milyen körülmények között teszik.

Az íróasztal ideális megvilágítása több szempontból is lényeges

Egy íróasztal esetében – ami nyugodtan nevezhető munkaterületnek is – a megfelelő fény biztosítása alapvető tényező. Lényegében az eredményességet befolyásolja, ahogy hatást gyakorol a hangulatunkra és az egészségünkre is. A mennyezeti lámpák által kibocsátott fény általában nem elegendő az íróasztal melletti munkához, ráadásul visszatükröződhet a számítógép monitorján is, ami zavaró tényezőnek minősül.

Az íróasztali lámpák a klasszikustól a modern stílusúig egyaránt beszerezhetőek

Egy munkaterületnél mindig elsődleges szempont, hogy honnan és hogyan lesz biztosítva a munkavégzéshez – jelen esetben a tanuláshoz – elegendő fényt. Alapvetően kétféle világításra lehet szükség: az egyik a helyi világítás, aminek a fényereje kellően erős ahhoz, hogy jól lássunk, illetve több irányba is mozdítható a lámpatest. 

A másik a háttérvilágítás, ez lényegesen diszkrétebb, és elsősorban a szoba többi részét világítja meg. A szerepe az, hogy a helyi világítás és a környezet közötti éles kontrasztot csökkentse. 

Mi történik akkor, ha az íróasztal megvilágítása nem megfelelő?

Ha az íróasztal megvilágítása nem optimális, akkor számos kellemetlenséggel kell szembesülnie annak, aki ilyen körülmények között dolgozik vagy tanul:

  • A kényelmetlenség miatt romlik a koncentrálóképesség.
  • Ennek következtében csökken a hatékonyság és a teljesítmény.
  • Az egészségi állapot is romolhat – szemfájdalmak, fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság jelentkezhet.

Milyen lehetőségeink vannak az íróasztal megfelelő megvilágítására?

Minden attól függ, hogy milyen feladatot végez az, aki éppen az íróasztal mögé ül. Ha csak néhány perces teendőről van szó, akkor ahhoz elegendő egy kisebb asztali lámpa. Viszont ha komoly és hosszadalmas tanulás vagy munka vár rá, esetleg számítógépen dolgozik, akkor mindenképpen egy erre a célra szolgáló, az adott munkafelületet megvilágító lámpát kell alkalmazni.

A legjobb az állítható, forgatható világítótest, aminek a fényereje is szabályozható. Ezek beszerezhetőek klasszikus asztali és csíptetős formában is. A csíptetős kivitel azért előnyös, mert sok helyet meg lehet vele takarítani. Bármilyen kivitelre is esik a választás, lényeges, hogy a lámpa fénye véletlenül se tükröződjön a számítógép monitorján.

Az égő kiválasztására is ügyeljünk

Az íróasztal megvilágításához ne használjunk túl erős, kápráztató égőt, mert legalább akkora bajt okozhat, mint a túlságosan gyenge. A fényerő mellett lényeges a fény színhőmérséklete is – a helyi megvilágításra a világos sárga vagy a fehér fény a legkellemesebb. Kerüljük a vibráló égőket is, mert szemkárosodást okoznak. 

Ügyelj te is arra, hogy az íróasztal megvilágítása optimális legyen!