Befektetés ötletek 2024-ben: mi a legjobb befektetés?

2023. november 18.

Befektetési ötletek

2020 a koronavírus miatt nagy felfordulást okozott a tőzsdéken, 2021-ben pedig egyelőre Elon Musk Twitter-posztjai és a kriptovaluták világa tartja lázban a befektetőket. Mielőtt döntést hoznánk arról, hogy mibe fektessük a pénzünket, érdemes először megvizsgálni a szempontokat, ami alapján döntést hozunk.

Befektetés alapok: ezek alapján rangsorolj

A befektetés előtt érdemes feltenni az alábbi kérdéseket:

  • A pénzed hány százalékát szeretnéd befektetni?
  • Rövid vagy hosszú távon?
  • Mekkora hozam elérése a cél?
  • Mekkora kockázatot vállalsz?

Egy ingatlanbefektetés például általában hosszú távú, kis kockázattal járó befektetés, közepes-nagy hozammal. Viszont ha a pénzed java részét ingatlanban tartod, majd hirtelen van szükséged egy nagyobb összegre, nem fogsz tudni hozzáférni, míg egy részvényt szinte bármikor eladhatsz.

A legjobb befektetés az, amihez elég információval rendelkezel

Minden befektetés előtt érdemes elemzéseket végezni, megismerni az adott befektetési formát. Ha például részvények vásárlásában gondolkozol, akkor ismerd meg a cég történetét, tárd fel a benne rejlő potenciált, elemezd a lehetséges kockázatokat. 

Befektetés ötletek 2021-ben
Forrás: Freepik

Szinte kötelező napi szinten szemmel tartanod a világ politikai-gazdasági történéseit, az aktuális olajárat például jelentősen befolyásolhatja egy amerikai sajtótájékoztató, vagy egy terrortámadás a Közel-Keleten.

Kövesd figyelemmel az előző hetek/hónapok/évek trendjeit is az adott részvényre vonatkozólag. Az iocharts.io részvényelemző oldalon rengeteg fontos információ megtalálható: nemcsak a szokásos árdiagram látható, hanem az osztalék eloszlása is.

Befektetés ötletek

Bár az ingatlanpiac a COVID alatt is várakozáson felül teljesített (nem volt áresés, sőt, területenként még növekedés is tapasztalható volt), cikkünkben az értékpapírokról esik majd szó, mint az elmúlt év(ek) slágerei.

Ma már szinte bárki tud részvényt vásárolni, nem szükséges bróker a kereskedéshez, az internetes platformokon (mint például a széles körben elterjedt Revolut) pedig jutalék sincs, csak egy bizonyos díj, amiért cserébe a valutáért részvényt vásárolhatsz.

Részvény

A részvény olyan értékpapír, ami tulajdonjogot biztosít a részvényt kibocsátó cégben annak, aki azt megvásárolta. Vannak, akik a részvényeiket gyorsan adják-veszik (shortolnak), míg mások hosszú ideig tartják a pénzüket részvényekben. Hacsak nem vagy profi és vizsgálod egész nap az árfolyamelemző diagramokat, mi mindenképpen az utóbbit javasoljuk: a részvény befektetés akár 5-10 éves időtávlatban lesz csak igazán jövedelmező.

Választhatsz osztalékfizető részvényeket is, amik bizonyos időközönként a befektetett pénzed arányában további hozamot garantálnak. 

Olvass többet erről: osztalék adózása.

Deviza

A forint értéke a COVID alatt folyamatosan változott: az elmúlt egy évben az euróhoz viszonyított mélypontja és csúcsa között a különbség volt, hogy meghaladta a 7 százalékot! 

A devizával való kereskedés nem minden esetben befektetés, sokszor inkább spekuláció. A hozamot árnyalhatják a magas átváltási költségek.

A devizabefektetés népszerűsége viszont megnőtt, hiszen a világgazdasági változások miatt javasolt egyszerre több valutában tartani a pénzünket, ezzel is mérsékelve a kockázatot.

Kriptovaluta

Bitcoin, Ethereum, Cardano, vagy épp a meme-ből szupersztárrá vált Doge – ma már szinte mindenki ismeri ezeket, de még mindig kevesen vannak azok, akik beszálltak a kriptavalutákkal való kereskedésbe.

Kriptovaluták, mint Bitcoin, Ethereum, Cardano, Doge
Forrás: Freepik

Egy biztos: olvashatsz sikersztorikról és akár tízezer százalékos emelkedésekről – a legtöbben pedig pont ezért szállnak ki veszteségesen a kriptózásból. A gyors meggazdagodás irreális elvárás, viszont egy jól ütemezett adásvétel jó hozammal zárható.

A kriptovalutákba való befektetést csak akkor javasoljuk, ha kötélből vannak az idegeid!

Kockázatkerülő befektetések

Cikkünkben a 2021-es trendet vizsgálva írtunk a fenti befektetési formákról, de nem tértünk ki az

  • ingatlanbefektetésre,
  • kötvényekre és állampapírokra,
  • és az aranyra sem.

Ezek olyan alacsony kockázatú, biztos (viszont alacsonyabb) hozamot ígérő befektetések, amik hosszú távon jó keresetkiegészítést tudnak adni, a javasolt befektetési időszak viszont átlépheti akár a 10 évet is.

Ajánló