Érvek, amiért megéri kiszervezni a bérszámfejtést!

2022. december 14.

A bérszámfejtés kiszervezésének előnyei

A bérszámfejtés komplex feladat. Folyamatosan figyelni kell az aktuális jogszabályokat, azok módosítását. Ez még egy főállású, képzett szakember számára is megterhelő feladat. Arról nem is beszélve, hogy még a legjobbak is könnyen hibázhatnak. Elég egy kis figyelmetlenség, számolási hiba, és komoly adóhatósági bírságok zúdulhatnak a vállalat nyakába. Nem kell azonban egy dolgozó vállát nyomni a felelősséggel, mert az egész bérszámfejtés kiszervezhető. Egy profi külsős csapat pedig még riportokat is készít a cég működéséről.

Szervezd ki a bérszámfejtést, hogy ne legyen gondod!

Talán bosszantó, de a törvényi előírások értelmében a bérszámfejtés a foglalkoztató kötelessége. Ez azonban egy kissé más terület, mint a könyvelés. Ez esetben főként belsős dokumentációkkal kapcsolatos adatszolgáltatást kell nyújtani az adóhatóság felé. Dolgozói bérekről, juttatásokról, kötelező nyilvántartásokról. Nem könnyű mindig mindent fejben tartani, és nagyon precíz munkára van szükség egy bérszámfejtőtől. Egyre gyakoribb ezért, hogy a cégek jobbnál jobb bérszámfejtő programokat használnak, vagy megbíznak egy külsős (outsourcing) céget. Ennek számos előnye akad.

Bárszámfejtés
Forrás: Freepik

Biztonság, kevesebb stressz, zéró felelősség

Egyrészről szinte száz százalékos biztonságot nyújt, leveszi a terhet a vállakról. Ehhez a nulladik lépés persze az, hogy találjunk egy hiteles, megbízható, magas szakmai tudással rendelkező csapatot. A WTBÉR csapata mögött például több évtizedes tapasztalat áll.

A bérszámfejtés kiszervezése esetén nem kell adóhatósági bírságoktól tartani. Nem lesz rossz napja a bérszámfejtőnek, nem fogja senki elszámolni magát, minden adatszolgáltatási kötelezettség határidőre le lesz adva. Ritka eset, de ha mégis valami anomália lenne a külsős csapatot terheli a felelősség.

Munkaidő felszabadulása

Jelentős munkaidő-kapacitás szabadul fel, ha nem kell a bérelszámolásokkal vesződni. Sok esetben pedig a cégek a könyvelőket, belsős pénzügyi szakembereket bízzák meg a munkával. Ez számukra is jelentős többletterhelést jelent. Új dolgozót sem kell felvenni, akinek főállásban sem lenne könnyű dolga az állandó jogszabályváltozásokkal, adóhatósági kötelezettségek nyomon követésével.

Profi kezekben a cég belsős dokumentumai

Az egyik legnagyobb előny, hogy minden profi kezekbe kerül. Biztosan el lesz végezve a munka. Egy külsős csapat elvégzi a be- és kijelentésektől kezdve a szabadságolások, táppénzek kiszámítását, a dolgozók béreinek számfejtését, amiket a jogszabályoknak megfelelően továbbít az adóhatóságok részére. A WTBÉR csapata hosszú távon vállalja a bérszámfejtési feladatok szakszerű ellátását.

Riportolás

A kiszervezés során további extra szolgáltatásokat kap a cég. Nagy érték a riportolás. Ez a vezetői igényekre szabott, rugalmas, precíz kimutatásokat jelent a vezetőség felé. Így a kötelező dolgok mellett hasznos információk is készülnek a cég belső működéséről. Munkaszámra, projektekre, költséghelyre – riportok készítése akár munkavállalónkénti bontásban.

Nincs felesleges költség

Végül pedig a piszkos anyagiak. Természetesen senki nem szereti felesleges költségekbe verni magát. Tételezzük fel, hogy a cég kiváló bérszámfejtő kollégát alkalmaz, akinek sosincs rossz napja, és mindig minden feladatot tökéletesen ellát. Na még ekkor sem biztos, hogy anyagilag jól jár a vállalat. Hiszen teljes munkaidőben dolgozik, sokba kerül. Az is lehet, hogy sok az üresjárat a munkanapokon, annyira hatékonyan végzi feladatát. Így pedig rengeteg pénzt éget el a cég. Egy külsős cég díjazásában viszont minden tiszta: adott szolgáltatásért fix összeg, szerződéssel.

Bérszámfejtő program
Forrás: Freepik

Hogyan szervezhető ki a bérszámfejtés?

Könnyen. Csak ajánlatot kell kérni a megfelelő szakértő csapattól. Amennyiben valaki a WTBÉR csapatára bízza a bérszámfejtési kötelezettségeit, kizárólag a saját üzletére koncentrálhat. Eközben a háttérben a bérelszámolási teendőket megbízható szakemberek végzik el. Precízen, határidőre. Túl jól hangzik, hogy igaz legyen? Nos, napjainkban már ilyen egyszerű.

Ajánló

A legjobb önfejlesztő könyvek

A legjobb önfejlesztő könyvek

Miért olvasunk önfejlesztő könyveket? Az önfejlesztő könyvek számos előnnyel rendelkeznek, és hozzájárulhatnak az egyének életminőségének...

bővebben
A legjobb üzleti könyvek

A legjobb üzleti könyvek

Az üzleti könyvek értékes erőforrások azoknak, akik személyes fejlődésre és szakmai fejlődésre törekednek. Betekintést, stratégiákat és gyakorlati...

bővebben