A konyhai dolgozók és a felszolgálók számára a szakácsruházat nem csupán a kényelmes és biztonságos munkavégzést szolgálja, hanem professzionális, stílusos és egységes megjelenést tesz lehetővé.

Egy magára adó étterem vagy más vendéglátó egység megítélése szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír a személyzet munkaruházatának megléte, színvonala, hiszen a látványkonyhák és a felszolgálás révén gyakran a vendégek is szembesülnek vele. Beszerzésük, illetve biztosításuk a biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltatók részéről törvényi kötelezettség, az összetartozás érzésének elősegítése szempontjából pedig praktikus. Mire figyeljen, milyen ruházatot, felszerelést vásároljon a konyhai dolgozóknak?

A megfelelő védelem

Az Épkézláb Munkaruha biztosította szakácsruházat a konyhai dolgozók számára garantál védelmet a lehetséges sérülések ellen, továbbá komfortos és esztétikus kinézetet biztosít. Amennyiben számít Önnek dolgozói elégedettsége, színvonalas megjelenése, szerezzen be számukra egységes, a cég arculatához illő színű ruházatot, illetve lássa el a vállalkozás logójával. Ezzel nagyban hozzájárulhat a munkakedv, a teljesítmény növeléséhez. 

Hogy a megfelelő ruházatot választhassa, végeztessen kockázatelemzést. Nem elegendő azonban csak átadnia a munkavállalók részére, munkavédelmi oktatáson ismertetnie kell a megfelelő óvintézkedéseket, valamint a tőlük elvárt magatartásról is beszélni kell a sérülések elkerülése érdekében.

Munkavédelmi ruházat és higiénia

A konyhán dolgozók számos kockázatnak vannak kitéve, sok esetben extrém hőmérsékleti körülmények között, gőzben végzik munkájukat, így a viselési komforton túl megfelelő védelmet is kell nyújtani számukra. De az élelmiszerrel közvetlen érintkező személyek számára a higiénia szempontjából is nagy jelentősége van a megfelelő ruházatnak, így a fej védelméről is gondoskodni kell, hogy hajszál ne kerülhessen az ételekbe. Erre szolgálnak a sapkák, kendők és hajhálók.

A lábbeliknek is többes célja van, egyrészt védelmet kell biztosítaniuk a forró folyadékok, zsiradékok, másrészt az elcsúszás ellen, így zárt, csúszásgátló talprésszel rendelkező strapabíró cipők javasoltak. 

Ékszerek, órák viselése nem javasolt ezen munkák közben, hiszen beakadhatnak, veszélyesek lehetnek, továbbá hordásuknak higiéniai akadályai is vannak.

Dekoratív szakácsruházat

A konyhai személyzet egyenruhája megfelelő választás esetén a védelmen túl rangjelölésre is alkalmas lehet. Alapvetően a fehér szín használatos, de a szakácsok esetében a pepita nadrág, illetve újabban a fekete vagy sötétkék ruházat is nagyszerű választás. 

A konyha veszélyes üzem, legyen szó étteremről, menzáról, cukrászüzemről vagy gyorsétteremről, így a dolgozók számára a megfelelő munkakörülményekről és felszerelésekről gondoskodni kell. Szakácsnadrágok, kabátok, köpenyek, sapkák, kötények, pólók, illetve kesztyűk és lábbelik képezik részét a professzionális ruházatnak.