Az emberi szervezetnek szüksége van friss levegőre az egészséges működéshez, így a zárt terekben folyamatosan gondoskodni kell oxigéndús levegőről, ami alapvetően ablaknyitásos szellőztetéssel biztosítható, de van ennél energiatakarékosabb megoldás. 

A szellőztetés nem okoz problémát a nyári hónapokban, amikor kint meleg van, viszont télen nemcsak megfázás alakulhat ki a helyiségekbe bezúduló hideg levegő miatt, hanem a fűtés hatékonyságát is csökkenti, jelentősen megnövelve a fűtési költséget. Azonban mivel friss levegőre ekkor is szükség van a lakásokban, irodákban, nem hagyható ki. De szerencsére ma már más megoldás is kínálkozik rá, mégpedig a szellőztető rendszerek alkalmazása. Hogyan működnek? Miért nyújtanak jobb megoldást?

Mi a probléma a hagyományos szellőztetéssel?

A szellőztetés révén nemcsak a légmozgást szabályozhatjuk a helyiségekben, hanem a a hőmérsékletet és a páratartalmat is, ezáltal pedig hatással lehetünk a bent tartózkodók közérzetére, egészségére.

A teljeskörűen hőszigetelt modern épületekben minimális a természetes légcsere, amit korábban a nyílászárók és a szerkezetek biztosítottak. Friss levegőre azonban szükség van, ugyanis az oxigénhiányos levegő rossz hatással van a közérzetre, fejfájást, fáradtságot okozhat, de következtében csökken a teljesítőképesség is, egészségügyi hátrányairól nem is beszélve. A párás levegő magasabb nedvességtartalma lecsapódhat a belső felületeken, penészedést okozhat, ami nem csupán esztétikai probléma, de az egészségre is hatással van. 

Az ablakok kitárásával friss levegőt áramoltathatunk a helyiségekbe, azonban annak mértéke nem igazán szabályozható, sokszor huzatot okoz, ráadásul télen a meleg nagy része is távozik.

Korszerű, energiahatékony szellőztetés

Nem kell lemondania a friss levegőről, a modern szellőztető rendszerek automatikusan, folyamatosan és észrevétlenül biztosítanak oxigéndús levegőt, növelik a komfortérzetet. 

Megszűnik a huzat, és az energiapazarlásnak is búcsút inthet, ugyanis a szellőztetők kellő mennyiségű friss levegőt engednek be, ráadásul kiszűrik a szennyeződéseket, illetve felmelegítik a kintről beáramló hideg levegőt. Megszűnik a magas páratartalom miatti penészedés, kevesebb lesz a levegőben a por, az allergének. 

Szellőztető rendszerek típusai

A készülék beépítése kapcsán számolnia kell bizonyos zajterheléssel is, ezért körültekintően válasszon. 

A központi hővisszanyerős szellőztető rendszerekben az egyes helyiségek légcseréje légcsatornákon keresztül központilag történik, a rendszer általában az álmennyezetbe vagy az alagsorba kerül. 

A decentralizált vagy egyhelyiséges rendszerek rendszerint a magas páratartalmú helyiségekbe, a fürdőkbe, konyhákba kerülnek beépítésre, akár utólag is. 

Válasszon igényeinek megfelelő szellőztető rendszert, biztosítsa otthona friss levegőjét energiahatékony módon!