Digitális marketing KKV-knak: 5+1 kulcsfontosságú eszköz

Ma már nehéz olyan céget vagy iparágat találni, ahol ne lenne a siker és növekedés egyik kulcsa a hatékony digitális marketing.

Az online jelenlét puszta lehetőségből a piacon való érvényesülés elengedhetetlen eszközévé vált – a KKV-k számára is. Tudatos vállalkozóként, egy jól átgondolt online stratégiával versenyelőnyre tehetsz szert, új ügyfeleket vonzhatsz magadhoz és szorgosan zakatoló profittámogató gépezetet építhetsz ki. Ebben a cikkben bemutatjuk a digitális marketing leghatékonyabb eszközeit, amelyek segíthetnek kis- vagy középvállalkozóként kiemelkedni a tömegből! 

1. Keresőoptimalizálás (SEO): a hosszú távú láthatóság kulcsa

A SEO, azaz keresőoptimalizálás weboldalad és online tartalmaid (pl. TikTok, YouTube) “keresőbaráttá” tételének művészete. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ha weboldaladon és tartalmaidban a megfelelő kulcsszavakat használod, és odafigyelsz arra, hogy minden más szempontból is megfelelj a keresőmotorok elvárásainak (indexelés bekapcsolása, backlinkek minősége és száma, meta tagek optimalizálása, és még sorolhatnánk), akkor egyre feljebb kerülsz majd a releváns organikus (nem fizetett) keresési találatok között például a Google-ön, így célközönséged könnyebben rád talál, és növekedni fog a forgalmad. 

Ha még nem vagy benne biztos, hogy áll weboldalad ezen a téren, vagy min lenne érdemes javítanod, elsőként megnézheted, mit mondanak az olyan ingyenes SEO audit eszközök, mint a SEOptimer vagy a SEOmator. Mivel azonban ezek sokszor nem teljeskörű elemzést nyújtanak, egy átgondolt elemzéshez és stratégiához érdemes inkább szakember vagy SEO ügynökség segítségét kérned

ügyfeleidtől online értékeléseket, publikálj rendszeresen frissítéseket – ezekkel mind erősítheted céged hitelességét és vonzerejét!

2. Közösségi média marketing: a kirakat, amellyel felkeltheted közönséged figyelmét

Akármilyen más is a digitális tér, mint a “régi idők marketingje”, egy dolog azért nem változott: egy vonzó kirakat még mindig többet ér száz meggyőző szónál. 

A vendéglátó- és szépségipar egyaránt jó példák arra, hogy az új vendégek számára egy informatív honlapnál néha jóval többet nyom a latban egy vonzó Facebook- vagy Instagram-oldal.

A közösségi média marketing az a terület, ahol nem szigorúan csak az a cél, hogy informálj. Legyen szó ismeretterjesztésről, szórakoztatásról, inspirációról vagy hírek megosztásáról, közönséged értékelni fogja, ha rendszeresen releváns tartalmakat teszel közzé számukra. A szöveges, képes vagy videós tartalmakkal kapcsolódhatsz hozzájuk, miközben egy igényes, esztétikus közösségi média oldal kialakításával profi megjelenést is kölcsönözhetsz márkádának.

Íme néhány tipp, hogyan állíthatod közösségi média felületeidet az ügyfélszerzés szolgálatába: 

 • Készíts jó minőségű képeket vagy videókat a szolgáltatásodról vagy termékedről, hogy még vonzóbbá tedd követőid szemében!
 • Mutasd meg, milyen a márkád! Kifinomult, elegáns, vagy épp laza, bolondos? Előtérbe helyezi a környezetvédelmet és a fenntartható fogyasztást, vagy esetleg egy másik csoport (kisgyermekesek, ételérzékenyek, édesszájúak, vörös hajúak, városi fiatalok…) igényeit és érdekeit? Alkalmazd következetesen a márkádhoz kötődő színeket, elemeket és hangnemet!
 • Teremts olyan tartalomtípust, amit közönséged hétről hétre várhat! Bevezethetsz olyan napokat, amikor egy adott formátumot követve készítesz posztokat (pl. követői kérdések megválaszolása, tanácsadás livestreaming alatt, tévhitek feltárása, érdekes részletek bemutatása a “színfalak mögött”, stb.)
 • Készíts olyan tartalmakat, amellyel közönséged könnyen interakcióba léphet. Kérd a véleményüket, kérdezd őket saját szokásaikról, preferenciáikról, ötleteikről, hirdess nyereményjátékot – a lényeg, hogy bátorítsd őket a hozzászólásra, megosztásra, hiszen ezek mind erősebbé teszik céged online jelenlétét, és segítenek növelni követőtáborod. 
 • Fontos, hogy megtaláld a cégedhez legjobban illő platformo(ka)t is, hiszen egészen más elvárásokkal pörgetik a felhasználók a Facebookot, az Instagramot, a TikTokot vagy épp a LinkedInt. Nézd meg, hol a legaktívabb a célközönséged, és milyen tartalmak érdeklik őket leginkább!
 • Ha már megvan, hol és miről, kiknek szeretnél kommunikálni, arra is figyelj oda, hogy legyen egy megalapozott, tudatos tartalommarketing-terved, ahol a direkten értékesítési célú posztokat (pl. akciók beharangozása) váltják a könnyedebb, szórakoztató vagy ismeretterjesztő tartalmak, illeszkedve az adott időszak trendjeihez (lehet, hogy egészen más tartalmak fognak működni karácsonykor, mint a nyári kánikulában). 

Ebből a listából láthatod, hogy a közösségi média menedzsment nem kevés időt és kreatív energiát kíván. Ideig-óráig működik úgy is, ha csak néhány lopott percet tudsz rászánni – de így elvész belőle a valódi potenciál. Ha tényleg szeretnéd kiaknázni közösségi felületeid erejét, érdemes egy olyan csapatot keresned, ahol profi designer, profi szövegíró és nem utolsósorban egy tapasztalt stratéga dolgozik a tartalmakon – ebben segíthet egy social media ügynökség

3. E-mail marketing: ápolj közvetlen kapcsolatot érdeklődőiddel!

Okos kampányokkal és tartalmakkal értékes e-mail listát építhetsz azokból a feliratkozókból, akik érdeklődnek márkád újdonságai iránt, és (újra) vásárlóiddá vagy ügyfeleiddé válhatnak. Számukra rendszeres hírlevelek keretében különleges akciókkal, új termékek vagy szolgáltatások előrendelési lehetőségével, esetleg heti vagy havi tanácsokkal kedveskedhetsz, gondosan ápolva a velük kialakított ügyfélkapcsolatot. 

Feliratkozóidat szegmentálhatod is aszerint, milyen forrásból érkeztek, illetve milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, így akár személyre szabot, ezáltal jóval eredményesebb e-mail kampányokat is készíthetsz nekik.

Ha ez sok munkának hangzik, ne aggódj: érdemes mihamarabb automatizálnod ezt a folyamatot egy sokoldalú hírlevélküldő eszköz, például a Mailchimp vagy kedvezőbb árú vetélytársa, a MailerLite segítségével. 

4. PPC (Pay-Per-Click), azaz fizetett hirdetések: a leggyorsabb út célközönségedhez

Az eddig felsorolt eszközökre mind igaz, hogy (bár vannak csodák és kivételek), nem vezetnek azonnali, robbanásszerű változáshoz weboldalad forgalmában – cserébe hosszantartó a hatásuk, és sokszorosan vissza tudják hozni a befektetett időt, pénzt és energiát. 

A fizetett online hirdetések (Google Ads, Meta Ads, stb.) ezzel szemben képesek nagyon rövid idő (akár néhány óra) alatt sok új látogatót terelni az oldaladra, akiket aztán érdemes egy okos remarketing stratégiával egyre elkötelezettebbé tenned márkáddal szemben – hiszen nem biztos, hogy a webhelyeden tett első látogatásuk során máris vásárlóiddá vagy ügyfeleiddé válnak, azaz konvertálnak. 

Semmiképp nem érdemes azonban csak fizetett hirdetésekre támaszkodnod, hiszen önmagukban hosszú távon közel sem vezetnek olyan eredményhez, mint egy komplex, holisztikus szemléletű marketing stratégia. Ráadásul amilyen könnyen és gyorsan szerezhetsz velük új érdeklődőket, ugyanolyan könnyen és gyorsan tapsolhatsz el velük rengeteg pénzt feleslegesen…

Érdemes online marketing ügynökség tanácsát kérned ahhoz kapcsolódóan, hogy mely platformok, kampánytípusok, hirdetésformátumok, kulcsszavak, kreatívok, üzenetek lehetnek a számodra legjobban működő és megtérülő megoldások. Ők azt is segítenek feltérképezni, hogyan tudod a leghatékonyabban erősíteni online jelenléted más területeit (SEO, tartalommarketing…) fizetett kampányokkal, így megsokszorozva hatásukat.

5. Weboldal-optimalizálás és UX: biztosíts tökéletes felhasználói élményt!

Ne kerülgessük a lényeget: lehet akármilyen szuper a SEO-d, a tartalmaid, a hirdetéseid, ha az oldal, ahova az érdeklődőid érkeznek… hát, hagy kívánnivalót maga után. 

Íme néhány tényező, amelyek segítenek elkerülni, hogy látogatóid hajtépve meneküljenek az oldaladról, és biztosítani, hogy örömmel térjenek vissza:

 • Gyorsítsd fel weboldaladat! Ha az oldalak több mint 3 másodperc alatt töltődnek be, valószínűleg már most értékes érdeklődőket veszítesz, akiknek egyszerűen nincs türelmük kivárni, hogy lássák, mi van a weboldaladon.
 • Tedd reszponzívvá a honlapod! Ma már sokan mobilon vagy tableten böngésznek, így alapvetővé vált, hogy egy honlap ne csak számítógépen, hanem kisebb eszközökön is megfelelően jelenjen meg. Lehet, hogy ehhez egészen új elrendezést kell majd alkalmaznod, mert ami asztali gépen elmegy, az mobilon már túl sok.
 • Helyezd a legfontosabb információkat az oldal tetejére! Az úgynevezett “hajtás feletti” tartalom, ami elsőként megjelenik egy oldalon, még mielőtt a felhasználónak görgetnie kéne, kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy látogató szívesen marad-e az oldalon, vagy inkább visszalép. Ez persze nem azt jelenti, hogy túl kéne zsúfolnod az oldal legtetejét – épp ellenkezőleg, törekedj arra, hogy a design rögtön a legfontosabb információ vonzza látogatóid tekintetét. 
 • Tedd könnyűvé a navigációt! Egy jól átgondolt, keresési kifejezésekhez illő menüsor és a megfelelő webdesign elvek alkalmazása segítenek abban, hogy látogatóid könnyedén megtalálják a weboldaladon azt, amit keresnek. 
 • Végezz hőtérképes vizsgálatot, hogy lásd, hol veszítesz felhasználókat! Az olyan eszközök segítségével, mint például a Hotjar, megértheted a látogatók viselkedését, és célzottan javíthatod weboldaladat.

A UX-nek (user experience, azaz felhasználói élmény) nagy ereje van, amely a magasba repítheti vagy a mélybe taszíthatja online marketing erőfeszítéseid eredményét.  Ezeket a tippeket nem csak főoldaladon, hanem egész honlapodon érdemes alkalmaznod, kiemelt figyelmet fordítva kampányaid landing (érkeztető) oldalaira.

+1. Analitika és adatvezérelt döntéshozatal: kövesd sikered legfontosabb mutatóit!

Ahogy az üzleti élet minden más területén, úgy a digitális marketingben is elengedhetetlen kulcsfontosságú teljesítménymutatóid (KPI) kijelölése és nyomonkövetése. 

Egy fizetett kampány kapcsán ilyen lehet az átlagos kattintásonkénti költség (CPC), az átkattintási arány (CTR, azaz click-through rate), és természetesen az átlagos ügyfélszerzési költség (CPA=cost per acquisition) vagy a megtérülési ráta (ROAS=return on ad spend) is. Egy weboldal során elsősorban a forgalom és az ügyfélszerzési folyamat mutatóit érdemes figyelned, a közösségi médiában pedig az új követők, kedvelések,

hozzászólások, megosztások és egyéb aktivitások számát, valamint ezek megoszlását különböző szegmensek szerint. 

Gyűjtsd és elemezd az adatokat a Google Analytics, a Google Tag Manager és a közösségi média platformok saját hirdetéskezelő felülete segítségével, és hozz megalapozott marketing döntéseket!

Zárás

A digitális marketing eszköztára hatalmas – és rengeteg kísérletezésre ad lehetőséget. Ha azonban szempont, hogy minél gyorsabban megtaláld a cégedet legjobban szolgáló megoldásokat, érdemes egy tapasztalt marketing ügynökség segítségét kérned, akik segítenek hosszú távon hatékony, holisztikus szemléletű stratégiát alkotni, megspórolva a kísérletezésre szánt időt és költségeket. 

További online marketing hírekért és inspirációért látogass el a Selector blogjára!
A cikket a Selector digitális marketing ügynökség munkatársa írta.

Ajánló