Drasztikus árnövekedés várható a magyar benzinkutakon: több százezer ember hagyhatja abba az autózást

2023. június 03.

üzemanyag ár emelkedés

Az üzemanyag ára Magyarországon a szakértők szerint 50 forinttal növekedhet a következő két hónap során. Ennek oka a napi több százezer hordós termeléscsökkentés a legnagyobb olajtermelő országokban, miközben a világpiaci kereslet egyre növekszik.

A legnagyobb olajtermelő országok által végrehajtott napi több százezer hordós termeléscsökkentés miatt, valamint a fokozódó világpiaci kereslet hatására először csökkenhetnek az üzemanyagárak Magyarországon, majd emelkedés várható a Holtankoljak.hu szerint, amint azt az RTL Híradóban is közölték.

A szakértő szerint Magyarországon az üzemanyag literenkénti ára 50 forinttal emelkedhet a következő 2 hónap alatt, mivel a 100 dolláros hordónkénti olajár bármikor bekövetkezhet. A GKI becslése szerint az árnövekedés további 0,5 százalékkal emelheti a magyar inflációt, ami már most is rekordmagasságban van az Európai Unióban.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint az uniós szankciók nem eredményeztek dízelhiányt, és az enyhe tél miatt kevesebb gázolajat használtak fel fűtésre, ami csökkentette a jegyzésárakat.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője elmondta, hogy a szerdai árcsökkenés a múlt heti forinterősödés következménye, de nem világos, hogy ez mennyiben befolyásolja a kiskereskedelmi árakat. Molnár László, a GKI vezérigazgatója úgy véli, hogy áremelkedési hullám várható, mivel az olajárak folyamatosan növekednek.

Korábban április elején volt jelentős átlagár emelkedés. Ekkor a

  • 95-ös benzin 611 Ft/liter volt
  • Gázolaj 591 Ft/liter volt.

Ajánló

A legjobb önfejlesztő könyvek

A legjobb önfejlesztő könyvek

Miért olvasunk önfejlesztő könyveket? Az önfejlesztő könyvek számos előnnyel rendelkeznek, és hozzájárulhatnak az egyének életminőségének...

bővebben
A legjobb üzleti könyvek

A legjobb üzleti könyvek

Az üzleti könyvek értékes erőforrások azoknak, akik személyes fejlődésre és szakmai fejlődésre törekednek. Betekintést, stratégiákat és gyakorlati...

bővebben