Azok, akik állatokat tartanak, tisztában vannak azzal, mennyi kellemetlenséget okoznak a bogarak, rovarok az állataik számára. A rovarok ráadásul egészségügyi kockázatot is jelentenek azon túlmenően, hogy rendkívül bosszantó a jelenlétük.

A felelős állattartók az elektromos rovarcsapda és légyfogó kihelyezése mellett légyirtót is bevetnek az istállóban, valamint annak környékén is: ezek a kellékek az AnivetDirectnél, a hazai agrárium webáruházában megtalálhatók.

A rovarok betegségeket okozhatnak

A legyekkel, szúnyogokkal és a kullancsokkal nem az a fő gond, hogy fájdalmas a csípésük, sokkal inkább az, hogy gyakran betegségeket terjesztenek. A lovakat erősen veszélyeztetik a szúnyogok, amelyek terjeszthetik a nyugat-nílusi vírust vagy a ló-encephalitis is. A kullancsok elsősorban a Lyme-kór, valamint az anaplazmózis kialakulásáért tehetők felelőssé. A legyek tüdőgyulladást okozhatnak a szarvasmarhák szervezetében.

Néhány rovar a haszonállatok vérével és szöveteivel táplálkozik. Ilyen a kullancs, amely túl azon, hogy gyötri az állatot, meg is fertőzheti őt. A tetvek, az atkák az állatok szőrét, tollát és bőrét irritálják, és beindíthatnak egy olyan folyamatot, amely következtében a fertőzött egyedek általános egészségi állapota rohamosan romlani kezd.

Az állatok is lehetnek stresszesek

Nem csak a modern kor embere van kitéve a stressz okozta veszélyeknek: az állatok is, ha folyton bosszantják őket a rovarok, bogarak. Elég csak megnézni egy szarvasmarhát, milyen ingerült tud lenni, ha ellepik a legyek.

Az emberrel ellentétben ezeknek a jószágoknak limitáltak a lehetőségeik, hogy megvédjék magukat. Ilyenkor a farkukkal csapkodva, a lábukkal taposva igyekeznek az őket idegesítő lényektől megszabadulni.

Ha az állatot állandóan stressz éri, akkor csökkenhet az étvágya, ami súlycsökkenéshez vezethet. Még akár allergiás reakciók is felléphetnek egyes állatok esetében a rovarok csípései következtében. A csípések helyén duzzanatok alakulhatnak ki, amelyek erős viszketéssel, fájdalommal járhatnak.

Súlyos károkat okoznak a rovarok

A rovarokkal fertőzött állatoknak csökkenhet a tejhozama. A kullancsfertőzés súlyosságától függően vérszegénységhez vezethet a szarvasmarhák esetében. Nem fog tudni gyarapodni az állat súlya, és a tejtermelése sem az elvárt lesz.

A rovarok nemcsak az állatokat, hanem a terményeket és a takarmányt is károsíthatják. Ez persze kihat az állatok életére is, hiszen csökkenhet az állatok számára elérhető takarmány mennyisége és minősége is.

Érdemes hangsúlyt fektetni a megelőzésre

A rovarok kártékony tevékenysége ellen lehet védekezni. A legyek előszeretettel telepszenek meg a trágyában, ezért azt rendszeresen el kell távolítani. Az istállótól távol célszerű tárolni a trágyát, és itt érdemes a komposztálást is végezni.

Az istállókat és azok környékét rendszeresen fertőtleníteni kell. Érdemes légycsapdákat, rovarcsapdákat használni a kifejlett kártevők ellen. Az állóvizek eltávolításával, lefedésével a rovarok szaporodása akadályozható meg.