Már Magyarországon is elérhetők a Family Office szolgáltatások

2024. február 02.

family office főkép

Idegenen cseng sokak számára a Family Office megnevezés ma még Magyarországon, pedig ez a szolgáltatás hazánkban is egyre inkább teret hódít az utóbbi években a nagyobb vagyonnal rendelkező családok körében. De vajon mi is pontosan a Family Office, és miért érdemes ezt a szolgáltatást választani? Ebben a cikkben áttekintjük ennek a modern vagyonkezelési megoldásnak a fogalmát, hagyományait, és megvizsgáljuk, kinek lehet érdemes ezt a szolgáltatást igénybe venni.

Mi is az a Family Office?

A Family Office egy olyan vagyonkezelési forma, amely a kiemelkedő mértékű vagyonnal rendelkező családok igen összetett és szerteágazó pénzügyeit és ahhoz kapcsolódó további ügyeit is összehangoltan intézi. Ez a szolgáltatás nemcsak a pénzügyi tervezést és befektetéseket foglalja magába, hanem a jogi, adózási, és az öröklési ügyek rendezését is, valamint sok esetben foglalkozik még vagyonvédelemmel, a családi ingatlanok menedzselésével és akár a jótékonysági tevékeny-ségekkel is. A Family Office célja az, hogy segítse a családokat a vagyonuk hatékony kezelésében és növelésében, miközben biztosítja a hagyományok ápolását és a családi értékek megőrzését is számukra. Ezzel a szolgáltatással a vagyonos családok egy olyan szakértelemmel és rugalmassággal felruházott partnert kapnak maguk mellé, amely nagymértékben megkönnyíti mindennapjaikat.

Hagyományok és gyökerek

A Family Office fogalma nem új keletű. Az első Family Office-t az amerikai Rockefeller család hozta létre a 19. század végén. Azóta számos más gazdag család követte példájukat, és a Family Office ma már globális jelenség. A hagyományok része a diszkréció és a személyre szabott szolgáltatások nyújtása, amelyek a család egyedi igényeihez igazodnak. Emellett a Family Office tradicionális feladatai közé tartozik még a hosszú távú tervezés, a vagyon generációk közötti átadása és az öröklődő vagyon megőrzése.

Kinek érdemes Family Office-t választani?

Egy szerteágazó és összetett vagyon – amelynek részei ingatlanok, vállalkozások, vagy nemzetközi befektetések is lehetnek – kezelése és az azzal kapcsolatos ügyek összehangolt intézése folyamatos figyelmet, valamint komoly és sok területet lefedő szakértelmet igényel. Ilyen esetekben egy Family Office az ideális megoldás a család számára, hiszen az nemcsak tehermentesíti a család pénzügyekkel foglalkozó tagjait, hanem összefogja a családi vagyonnal és pénzügyekkel kapcsolatos feladatok minden aspektusát és biztosítja, hogy a család igényeinek megfelelő, hatékony megoldások szülessenek.

A Family Office szolgáltatás legfontosabb előnyei

Személyre szabott szolgáltatások: A Family Office a család egyedi igényeihez alkalmazkodik, személyre szabott szolgáltatásokat nyújtva.

Hosszú távú tervezés: A Family Office segít a hosszú távú tervezésben, biztosítva a vagyon folyamatos növekedését és a generációk közötti átadást.

Diszkréció és a magánélet védelme: A Family Office diszkrécióval kezeli a család pénzügyeit, így biztosítva a magánélet, valamint a bizalmas pénzügyi információk védelmét.

Sokoldalú szolgáltatási kör: Jogászok, adószakértők és egyéb szakemberek állnak rendelkezésre, hogy a család minden területen segítséget kapjon.

Rugalmasság: A Family Office rugalmasan kezelheti a családi vagyon különböző aspektusait, beleértve az ingatlanokat, vállalkozásokat és befektetéseket.

family office

A Family Office típusai

A Family Office szolgáltatásnak több formája is létezik, amelyek rugalmasan alkalmazkodnak a család egyedi igényeihez és vagyonstruktúrájához. A két leggyakoribb forma a Single-Family Office és a Multi-Family Office.

Single-Family Office (SFO): A Single-Family Office egyetlen gazdag család pénzügyeinek kezelésére specializálódik. Ez az opció kifejezetten azoknak a családoknak ajánlott, akik egyedi pénzügyi célkitűzésekkel és kiemelten magas vagyonnal rendelkeznek. Az SFO teljes mértékben személyre szabott szolgáltatásokat nyújt, figyelembe véve az adott család egyedi igényeit és preferenciáit.

Multi-Family Office (MFO): A Multi-Family Office olyan szolgáltatás, amely több családnak nyújt vagyonkezelési szolgáltatásokat. Ez az opció kedvezőbb költségek mellett érhető el, mint a Single-Family Office, hiszen itt a családok között megoszlanak a családi vagyonkezeléssel kapcsolatos erőforrások. Az MFO lehetőséget kínál a családoknak, hogy részesüljenek számos közös szakértő szolgáltatásból, miközben továbbra is élvezhetik a személyre szabott figyelmet.

Virtual Family Office (VFO): A virtuális családi iroda a Family Office szolgáltatásoknak egy olyan típusa, amely anélkül nyújt családi vagyonkezelési szolgáltatásokat, hogy fizikai irodára lenne szükség. Ehelyett a VFO-csapat jellemzően független szakemberekből áll, akik távolról együttműködve nyújtják a családnak a szükséges szolgáltatásokat. A technológia kihasználásával és a nem alapvető funkciók kiszervezésével ebben a formában számos szolgáltatás alacsonyabb költséggel vehető igénybe.

Single, Multi vagy Vitrual Family Office? Tudnunk kell, hogy ezen formák mindegyike saját előnyökkel rendelkezik, és a család vagyonának jellegétől függően választható ki a legmegfelelőbb opció. A Family Office szolgáltatások egyedisége és személyre szabottsága teszi lehetővé, hogy minden család megtalálja a számára optimális megoldást a vagyonuk hatékony kezelésére és növelésére.

Family Office szolgáltatások Magyarországon

Magyarországon is egyre inkább teret hódítanak a Family Office-ok, és a jövőben várhatóan tovább nő a számuk. Ennek legfőbb oka a felhalmozott vagyonok rendkívüli összetettsége, valamint az, hogy a vagyonos családok körében megjelent az a felismerés, hogy vagyonuk megfelelően hatékony és mindenre kiterjedő kezelésében, valamint a hosszabb távú tervezés és a generációk közötti transzfer biztosítása érdekében szükségük van szakértő segítségre. 

A hazai szabályozási környezet kifejezetten ideális helyszínt kínál a Family Office-ok működéséhez Magyarországon. A rugalmas jogi keretek és az adózási előnyök olyan vonzerőt jelentenek, amelyek megnyitják az utat a Family Office szolgáltatások iránt érdeklődő családok előtt. A magyarországi Family Office-ok ezért nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is versenyképes szolgáltatást kínálnak a vagyonos családok számára, elősegítve ezzel a hazai pénzügyi piacok és szakemberek fejlődését is.

Szerző: Aliant Hungary

Ajánló

A családi adókedvezmény összege

A családi adókedvezmény összege

A családi adókedvezmény mértéke évről évre jobban alakul. A járulék pedig akár már az első gyermek születése előtt megigényelhető. A nagycsaládosok...

bővebben