Magyarországi franchise lehetőségek, ötletek

2021. július 06.

szellemi tulajdon

Sokan kérdezik: milyen vállalkozást érdemes indítani? Vannak, akik ilyenkor teljesen saját startup-ban gondolkodnak: egy önálló, működő cég és márka építése azonban időigényes (és költséges) folyamat. A franchise tagság megvásárlása ezt az időt spórolja meg.

Miért éri meg csatlakozni franchise hálózatokhoz?

Az egyik legnagyobb előnye a tanulási görbék felgyorsítása: a franchise alapító már bejárta azt az utat, amire Ön éppen csak rálépne. Hasznos tapasztalatokat szerzett az árazásban, az üzlethelyiség kialakításában, a jogi ügyekben – tudja, hogy milyen engedélyek szükségesek az adott termék/szolgáltatás üzemeltetéséhez. A franchise hálózat egy már tesztelt, működés- és keresletképes üzletet kínál.

Legtöbbször a franchise jogok birtokosa már nem vesz részt operatív szinten boltjai, egységei üzemeltetésében: sokkal inkább tanácsot ad, oktat, biztosítja a marketinget és a nagykereskedelmi árakat. A franchise partnerek ugyanis nem külön-külön, hanem egy nagy, közös raktárból szerzik be az alapanyagokat: a méretgazdaságosság miatt pedig jobban rentábilissé válhat egy ilyen bolt üzemeltetése, mint egy saját márka felépítése. 

A franchise gazda már egy közismert márkát ad át, és időszakos marketingkampányokkal, felügyelettel biztosítja a márka fényét. A franchise tag segítséget kap a bolt kialakításában, az arculati elemeket pedig készen kapja, így nincs gondja arculatépítésre, grafikai kivitelezésre. Fontos azonban, hogy ezek biztosítása mellé sok esetben egy szigorú arculati kézikönyvet (brandbookot) mellékelnek, melyet muszáj betartani. 

A franchise tulajdonos ezek mellett oktatást vállal és segít a pénzügyi tervezésben, a lehető legjobb cashflow kialakításában. Nem csak minket, de dolgozóinkat is betanítja, hogy a franchise alkalmazottai mindenhol egységes (és jól bevált) viselkedést tanusítsanak. Útmutatást ad az online és offline kommunikációnk kialakításában, mind B2C (az ügyfelek felé), mind pedig B2B (tárgyalás és az ügyfélszerzés során).

Hatalmas előny továbbá, hogy mindig van egy olyan szakértő csoport, akiknek fel lehet tenni a kérdéseket: egy ritka vásárlói panasz esetén, egy aktuális törvénymódosítás után a franchise birtokosa és annak jogi csapata egyértelmű utasításokat adhat a továbbiakról.

A központi ügyfélszolgálatot is legtöbbször a franchise átadó biztosítja, ezzel is kezelve a fogyasztók általános kérdéseit, tehermentesítve a franchise átvevőt. A K+F (kutatás és fejlesztés), az innováció is legtöbbször franchise tulajdonosi feladat. Egy új belső szoftver, vagy ügyfeleknek szánt applikáció fejlesztése és rendelkezésre bocsátása miatt jelentős előnybe kerülhetünk az alacsonyabb költségvetésből gazdálkodó, önálló üzletekkel szemben.

Megéri franchise üzletek nyitása?

Igen. A franchise díjak fizetése aszerint változik, hogy mennyire értékes márkát, mekkora forgalmú piacon veszünk bérbe. Egy McDonalds indítása több tíz, akár százmillió forint is lehet, míg egy kisebb pékség startolása kevesebbe kerül – azonban a forgalma is kevesebb.

A legtöbb esetben profitábilis vállalkozást tudunk indítani már egyetlen franchise vállalkozás vezetésével is, de ahogy mindenre, itt is igaz az, hogy több üzlet kézben tartása még inkább segíthet az optimum elérésében. 

Franchise lehetőségek Magyarországon

Ha franchise ötletek után nyomoz, jó helyen jár. Összegyűjtöttük a jelenleg legnépszerűbb, legerősebb franchise branddel rendelkező vállalkozási lehetőségeket. Lássuk, mely franchise üzletek elérhetők 2020-ban, a teljesség igénye nélkül.

Borháló

A Borháló egy 46 üzletet üzemeltető franchise hálózat, amely büszke a partnereivel ápolt viszonyára: ennek is köszönhető, hogy közel 10 partnere több üzletet is irányít. A Borháló erős márka, több éves múlttal a háta mögött, széles borász partnerkörrel.

Bubbles

Az önkiszolgáló mosodák népszerűsége is évről évre növekszik. A Bubbles franchise tájékoztatójában konkrét számokat ír és városokat jelöl meg, amelyekben partnerekre van szüksége. Ha az Ön városa narancssárgával van jelölve a térképen, fontolja meg egy mosoda nyitását.

Café Frei

A Café Frei 5% feletti átlagos piaci növekedést jósol a következő 5 évben a kávéfogyasztás globális piacán. Hazánkban is gombamód szaporodnak az igényes, specialty kávézók mind a fővárosban, mind vidéken. A kávé business jelen pillanatban szárnyal: érdemes időben csatlakozni.

Duna House

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat ma már 16 irodában működik országszerte. Az ingatpiac telítettnek tűnhet, a Duna House irodái azonban franchiseról szóló aloldaluk alapján évről évre remekül teljesítenek.

Fornetti

Az egyik legismertebb pékség Magyarországon, erős márkával, állandó, finom és jól bevált termékportfólióval. Az élénk narancssárga színvilág már távolról magáért kiált: egy Fornetti van a közelben, ahol sokan napi szinten szerzik be a reggelire valót.

Herbária

A Herbária hazánkban több mint száz üzlet működtetését tervezi, melyhez franchise partnereket keres. A Herbária az azonosságra törekszik: kiegyenlített jogok és kötelezettségek várnak a leendő beruházókra.

KOLBice

A KOLBice a FoodTruck-ok világába kalauzol minket, de akár állandó üzlethelyiséget is nyithatunk franchise tagként. A hazai streetfood piac egyedi képviselői.

McDonald’s

A McDonald’s franchise partner programja 9-12 hónapon keresztül kínál vezetői felkészítést a partnerei számára. Bár a befektetés összege magasabb lehet a többi franchise szereplőnél, profi marketing támogatásra és nagy forgalomra számíthatnak a beruházók.

Otthon Centrum

Az Otthon Centrumnál nincs csatlakozási költség, csak százalékos royalty-t kell fizetni. Partnereiket egész ország szerte toborozzák.

Pek-Snack

A Fornetti mellett a Pek-Snack is működtet franchise rendszert. A pékségek, egyéb kisboltok a jó helyszín kiválasztása után azért remek befektetések, mert az év minden napján vonzzák az éhes vásárlókat.

Sok cég és áruház kínál még franchise programot: a Coop, CBA, Spar áruházláncok, autókölcsönzők, a Subway, a Zing Burger és további gyorséttermek is várják partnereiket. A Burger King pedig nem franchise partnert, hanem kivitelezőt keres, akitől utána bérbe venné a kialakított üzlethelyiséget – hosszú távon. További információkért érdemes ellátogatni a Magyar Franchise Szövetség honlapjára.

Hogyan lehet Ön is franchise partner?

Sok franchise lánc kínál tuti befektetést: gyors megtérülést, hosszú távú, gyümölcsöző együttműködést. De vannak olyanok is, akik a márka kötöttségéből adódóan nem tudják a saját elképzeléseiket megvalósítani, ezért kilépnek a franchise-ból.

Ön akkor lehet jó franchise partner, amennyiben elkötelezett egy adott termék vagy szolgáltatás és annak fejlesztése iránt. Franchise üzlet nyitása akkor is megtérülő lehet, ha a partner nagy mennyiségű tőkével rendelkezik, 

Az első lépés tehát a döntés: akar-e franchise partner lenni és mekkora kötöttséget, kötelezettséget vállal, illetve milyen szolgáltatást vár cserébe? Ha itt megvan a keresztmetszet a franchise tulajdonossal, akkor vágjon bele.

A második lépés a franchise szerződés áttekintése. Nagyon fontos átnézni a szerződés alábbi tartalmi részleteit:

  • A csatlakozás költségét
  • A havi/éves díjakat, illetve azt, hogy ezek fix összegek-e, vagy bevétel/profit-arányúak
  • A különböző extra szolgáltatások díjait (könyvelés átvállalása, ügyfélszolgálat biztosítása, stb.)
  • A jogokat: miben lehet egyedül is döntést hozni?
  • A kötelezettségeket: miknek kell megfelelni? Van-e elvárt éves növekedés az előző évhez képest? A legtöbb franchise elvárja bizonyos mértékű bevétel elérését és egy megadott növekedési rátát. Mennyire reálisak a szerződésben leírtak?
  • A szerződésszegés részleteit: mire hivatkozva lehet felmondani a szerződést?
  • Az esetleges tilalmakat: a szerződés végeztével lehetséges-e ugyanabban az iparágban vállalkozás létrehozása?

Összegzés

A franchise tagság – a partnerségtől függően – egy közép- vagy hosszú távon megtérülő befektetés, amely során nem szükséges ötletet fejleszteni, hanem már működő business modellt kell működtetni. 

A franchise lehetőség azok számára, akik már rendelkeznek üzletvezetői tapasztalattal, de nem erősségük a marketing, vagy olyanoknak, akik már működő terméken vagy szolgáltatáson tesztelnék rátermettségüket, mielőtt saját ötletükkel piacra lépnek – akár egy másik iparágban. Egy vállalkozás vezetése ugyanis mindig rengeteg tapasztalatot ad.

Ajánló

A legjobb önfejlesztő könyvek

A legjobb önfejlesztő könyvek

Miért olvasunk önfejlesztő könyveket? Az önfejlesztő könyvek számos előnnyel rendelkeznek, és hozzájárulhatnak az egyének életminőségének...

bővebben
A legjobb üzleti könyvek

A legjobb üzleti könyvek

Az üzleti könyvek értékes erőforrások azoknak, akik személyes fejlődésre és szakmai fejlődésre törekednek. Betekintést, stratégiákat és gyakorlati...

bővebben