Hajó adásvételi szerződés 2023 + szerződésminta letöltése

2020. július 22.

hajó adásvételi szerződés

A magyar vizeken lévő hajók többsége kishajónak minősül, pontosabban meghajtás szerint vitorlás kishajónak vagy motoros meghajtás (az elektromos hajókat is beleértve) esetén pedig kisgéphajónak, melyek hajóvezetői engedéllyel vezethetők. A hajóvezetői engedély megszerzéséhez részt kell venned egy kisgéphajó vezetői vagy vitorlás tanfolyamon, majd ezt követően sikeres elméleti és gyakorlati vizsgára van szükség.

A hatályos jogszabályoknak megfelelően egy vitorlás kishajó vagy kisgéphajó adásvételéhez minden esetben ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződésre van szükség!

A hajó adásvételi szerződés megkötése során fontos, hogy odafigyeljünk a Nemzeti Közlekedési Hatóság által támasztott szigorú formai és tartalmi követelményeknek, ugyanis az adásvételt követően csak a megfelelő tartalmú és ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés alapján jegyzik be a tulajdonjogunk a lajstromba.

Mit tartalmazzon a hajó adásvételi szerződés?

A hajó adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell:

 • az eladó és a vevő (több személy esetében eladók és vevők) személyes adatai
 • céges vásárlás esetén a jogi személy adatait
 • a tulajdoni hányadokat
 • a kölcsönösen kialkudott vételárat
 • a hajó lajstromszáma
 • az úszólétesítmény fajtája
 • a hajó típusa
 • motortípus és motorszám
 • testazonosítási szám

Valamint az eladó hozzájárulását, hogy az úszólétesítmény tulajdonjogát a hajózási hatóság a vevő javára lajstromba bejegyezze.

A vevőnek a vétel napját követően 15 napja van az illetékes hajózási hatóságnál kezdeményezni a tulajdonjog átvezetését, a lajstromba bejegyzést. Fontos tudni, hogy ez jogvesztő határidő – azaz a 15 napos határidőt követően a hajózási hatóság nem fogja bejegyezni a tulajdonjogot, ilyen esetben az eredeti adásvétel megerősítésére, megismétlésére van szükség.

A hajó adásvételi szerződés egyéb feltételei között célszerű még a következőket rögzíteni:

 • eladó nyilatkozatát, hogy a hajó tulajdonosa és az per-, teher-, és igénymentes
 • a vevő a hajót megtekintette, kipróbált állapotban veszi meg, a hajó hibamentes (ellenkező esetben a hibák, sérülések részletes ismertetését is rögzítsük!)
 • a fizetés időpontját és módját (pl. Egyösszegű fizetés, részletfizetés, készpénz vagy átutalás)
 • birtokba adás időpontját
 • a hajóval együtt átadásra kerülő iratok és felszerelések felsorolását

Hajó adásvételi szerződés minta

A hajó adásvétel során érdemes a Nemzeti Közlekedési Hatóság által készített ingyenesen elérhető hajó adásvételi szerződést használnunk, mely letölthető innen:

Hajó adásvételi szerződés letöltése

Hajó vizsgáztatása és új hajólevél kiállítása

Sokszor előfordul, hogy felújítás közben, esetleg rossz állapotban évek óta a parton tárolt és felújításra szoruló hajó cserél gazdát. Ebben az esetben a tulajdonjog átvezetése során nem történik műszaki szemle (hiszen a műszaki vizsga érvényessége nem feltétele a tulajdonjog átvezetésének) és a vásárolt hajót csak a felújítását követően szerzi meg az érvényes műszaki vizsgát. Érvényes műszaki vizsga nélküli adásvétel során a Nemzeti Közlekedési Hatóság mint hajózási hatóság a tulajdonjog bejegyzésekor nem állít ki új hajólevelet, hanem egy külön a tulajdonjog változásáról szóló határozatot hoz.

Ha érvényes műszaki engedéllyel rendelkező hajót vásárolunk, akkor a lajstromba bejegyzés során az átírás idejére érdemes ideiglenes hajólevelet igényelni, hogy az új tulajdonos a végleges új hajólevél megérkezését előtt is használhassa újonnan vásárolt hajóját.

Ajánló

A legjobb önfejlesztő könyvek

A legjobb önfejlesztő könyvek

Miért olvasunk önfejlesztő könyveket? Az önfejlesztő könyvek számos előnnyel rendelkeznek, és hozzájárulhatnak az egyének életminőségének...

bővebben
A legjobb üzleti könyvek

A legjobb üzleti könyvek

Az üzleti könyvek értékes erőforrások azoknak, akik személyes fejlődésre és szakmai fejlődésre törekednek. Betekintést, stratégiákat és gyakorlati...

bővebben