Ha eljutottál oda, hogy hordasz kerékpáros sisakot, máris nagy lépést tettél azért, hogy megőrizd az épségedet biciklizés közben. Akár terepen tekersz, akár a közúti forgalomban veszel részt, bármikor történhet olyasmi, amelynek következtében eleshetsz, és így veszélybe kerülhet a koponyád épsége.

Ha viselsz sisakot, jelentős mértékben csökkentheted a súlyos fejsérülés kockázatát. Egy amerikai kutatás arra a következtetésre jutott, hogy 51%-kal csökkenthető a fejsérülésre vonatkozó arány sisakkal, mint a nélkül, a halálos kimenetel esélye pedig 65%-kal mérsékelhető.

Amennyiben nincs még fejvédőd, akkor itt az ideje, hogy beszerezz egy sisakot Bikepro.hu kerékpáros webshopból! Fontos azonban, hogy megfelelően is viseld az eszközt, ezért a következőkben bemutatjuk, miként teheted ezt meg!

Nagyon is számít a méret

Amennyiben a bukósisaknak nem megfelelő a mérete, akkor szinte semmit sem fog érni a viselése. A modernebb sisakok különféle méretekben is beszerezhetők, többségük 50-60 centiméter fejkör-átmérőhöz van optimalizálva. Mielőtt vennél egy fejvédőt, mérd meg a fejkörátmérődet a füleid és a szemöldököd felett.

Fontos az is, hogy a sisak belső kialakítása illeszkedjen a fejformádhoz. Hála a tarkórögzítésnek, van némi állítási lehetőség.

Eltérő stílusú fejvédők közül válogathatsz

Mindenki más okból kerékpározik, éppen ezért eltérő stílusú biciklis sisakokat állítanak elő a gyártók. Ha terepen szoktál tekerni, akkor érdemes MTB kerékpározáshoz kínált fejvédőt választanod, amely silddel és emelt szintű tarkóvédelemmel rendelkezik. Az országúti sisakok ezzel szemben szellősebbek és könnyebbek.

Ha városban szoktál közlekedni kétkerekűdön, akkor a két típus ötvözete lesz az ideális számodra. Amennyiben inkább az extrém kerékpározásnak hódolsz, akkor jobb, ha olyan modellt választasz, amely védi az állat és az arcot is.

Tippek a sisak felpróbálása és hordása kapcsán

A felpróbáláshoz fel kell oldani a tarkórögzítést és a szíjakat egyaránt. Ha azt megteszed, akkor könnyen fel fogod tudni venni a sisakot. Ha teljesen kioldottad a rögzítést, és még így is erőlködnöd kell, hogy a fejedre húzd, akkor minden bizonnyal túl kicsi az adott modell a számodra. Ellenben ha marad nagyjából egy centiméternyi rés a sisak belső karimája valamint a fejed között, akkor túl nagy a fejvédő.

Ha optimális méretűt fogtál ki, akkor következhet a tarkórögzítés, továbbá meg kell szorítani a pántokat is. A tarkórögzítés feladata a sisak stabilizálása. A fejvédő ilyen állapotban akkor sem mozdulhat el, ha erőteljesen rázni kezded a fejed. A pántok szerepe az, hogy a fejet nem merőlegesen érő ütések ellen is biztonságot nyújtsanak. Az állpántnak nem szabad nyomnia, zavarnia, így lehet egy kicsit laza, de két ujjnál nagyobb résnek nem szabad lennie az áll valamint a pánt között.

Hosszabb hajúaknak érdemes olyan fejvédőt választani, amely leírásában szerepel a hajkompatibilitás. Lényeges még, hogy a sisak alatt nem célszerű vastag sapkát viselni.