Az ember azt gondolná, hogy egy gyártó a legrosszabb képből is képes a legjobbat kihozni. Ez tulajdonképpen így is van, ám ne felejtsük el, hogy a rossz minőség még neki sem engedi meg, hogy csodákat vigyen véghez. Az igazság az, hogy az sem mindegy, milyen fotót bocsátunk a rendelkezésére. De hogyan ellenőrzik a minőséget és mi módon jut el egy kép az ellenőrzéstől a gyártásig? Derítsük ki együtt! 

Mit ellenőriznek először a gyártók?

Habár a legtöbb vászonképgyártó garanciát is vállal a termékeire, pont úgy, mint a Vászonkép Szalon szakemberei is, ettől függetlenül elég hosszú folyamaton megy keresztül egy kép, mire végre eljut a gyártásig. De mit ad nekünk a gyártó és ezt hogyan teszi? A Vászonkép Szalon garanciát vállal a minőségre, ám ennek vizsgálata is időt igényel. 

Az első, amit ellenőriznek, az a felbontás. Azt kell elsősorban tisztázni, hogy megfelelő-e a felbontás a vászonkép méretéhez. Ha a fotó nem nagyítható, az egyszerűen azt jelenti, hogy kevés a pixel. 

Ez a probléma bizonyos esetekben kiküszöbölhető, például effektekkel, szerkesztéssel, zajcsökkentéssel, de van, hogy már ez sem segít. Ilyenkor érdemes a kisebb méret mellett voksolni, mert sokkal jobb egy vagy több kisebb méretű termék, mint egy nagy, zajos, zavaros és pixeles nyomtatás.

Hogyan iktatható ki a minőségromlás lehetősége?

Sokan nem is tudják, de már egy közepesen okos telefon is képes olyan fotót készíteni, amiből akár egy 100 x 100 cm-es vászonkép is készülhet. Ha nem a méret a probléma, akkor micsoda? Az, hogy egyes felületek lekicsinyítik a fájlokat. 

Bevett módszer, hogy meg szeretnénk lepni valakit a születésnapja, névnapja alkalmából, és mi a jó öreg Facebookhoz fordulunk segítségért. Ám az oldalra felkerült fájlokból csupán tömörített képek lesznek, amelyeknek nem kicsit kifogásolható a minősége. 

Tévhit az is, hogy a stúdiófotókkal mindig tökéletesen tudnak dolgozni a gyártók, mivel a fotósok sokszor a kicsinyített, logókkal ellátott változatokat adják át az ügyfélnek, nem pedig az eredeti méretű kreációkat.

Vannak helyzetek, amikor már menthetetlen a dolog. Gondolunk itt a régi, családi képekre, ám ez esetben talán nem is a minőség, sokkal inkább az eszmei érték a fontos. 

Alternatív megoldások arra az esetre, ha nem elég jó a fotó

A rossz minőségű fájlok néha javíthatók, néha nem, de az is egy opció, ha csinálunk egy montázst. Ebben az esetben több kis képet dolgozunk fel. De az is jó ötlet, ha számos kis méretű kép kerül egymás mellé a falra, és létrehozunk egy fotófalat. 

Nekünk kell eldöntenünk, melyik fotóhoz ragaszkodunk és melyikhez nem, azonban azt nem árt tudni, hogy nem minden kép menthető meg, még a legnagyobb igyekezet ellenére sem. Sajnos kevés pixelből nem lesz sok pixel, minőségromlás nélkül legalábbis nem. 

Figyeljünk tehát arra, hogy jó fényviszonyok mellett kattintsunk, legyen letisztult a háttér!