Ma már számtalan típusú tusfürdő sorakozik a boltok polcain, így a bőség zavarában nem könnyű eldönteni, hogy pontosan melyiket is válasszuk. Ha tisztában vagyunk saját bőrtípusunkkal, némileg könnyebb lehet a döntés. 

Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni száraz, zsíros vagy éppen érzékeny bőr esetén.

Zsíros bőr

Mindenkinek a bőre termel adott mennyiségű természetes olajat, egy bizonyos mérték után ez viszont zavaró lehet, nemcsak a fénylő arc, hanem a kialakuló pattanások, mitesszerek miatt is. Ha ilyen bőrtípussal rendelkezünk, az elsődleges szempont, hogy megelőzzük a bőr további zsírosodását. 

A Patikamránál kapható tusfürdők között számtalan termék közül válogathatunk, amelyek segíthetnek megszabadulni ezektől az olajoktól. Fontos, hogy mindig tartózkodjunk az alkoholt tartalmazó verzióktól, mivel ezek bár kezdetben jól tisztítanak, később még több olaj termelésére serkentik a bőrt, ezzel kialakítva egy ördögi kört. 

A krémes állagú termékek helyett érdemes lehet előnyben részesíteni a gél, illetve zselé állagú, könnyed tusfürdőket. Plusz adalékként jól jöhet, ha radírozó szemcsék is vannak bennük, illetve jótékony hatással bírhat a menta, a C-vitamin, illetve a különböző gyümölcsös elegyek. 

Száraz bőr

Más helyzet áll fenn, ha kifejezetten érdes, vízhiányos bőrünk van, ugyanis itt a tisztításon felül a hidratálásról is gondoskodnunk kell. Míg a zsíros bőrűeknek a zselé állagú termékeket érdemes használni, addig a száraz bőrűeknek érdemes a kifejezetten krémes tusfürdőkért nyúlni a boltokban. 

Összetevők tekintetében felejtsük el a szappant, illetve az egyéb, szárító hatással rendelkező anyagokat, és részesítsük előnyben az olyan elemeket, amelyek a hidratálást támogatják. Ilyen lehet például a méz vagy az aloe vera. Óvakodjunk a túlzott radírozástól is, mert bár kezdetben puhává tehetik a bőrt, hosszútávon nagyon is szárító hatásuk van. 

Érzékeny bőr

Míg a száraz vagy zsíros bőr esetében elegendő néhány összetevőre figyelni, az érzékeny bőrűek tisztálkodási és bőrápolási rutinja már jóval pontosabb előkészítést igényel. Ez a réteg ugyanis nagyon gyakran szembesül az irritáció különböző formáival, olyan termékek esetén is, amiket mások például probléma nélkül, naponta használhatnak. 

Ebben az esetben a legjobb megoldás az óvatosság. Tartózkodjunk a divatos, színezett és illatosított termékektől, és preferáljuk inkább a természetes összetevőkkel ellátottakat. Gondoskodjunk a rendszeres hidratálásról, emellett pedig óvjuk bőrünket a naptól és a hidegtől is. A tusfürdő állaga tekintetében itt is érdemesebb a krémes verziókat előnyben részesíteni, illetve plusz pont lehet, ha a termék még vitaminokat is tartalmaz. 

A zuhanyzás mindennapjaink része, így érdemes figyelni a megfelelő tusfürdő kiválasztására, hiszen bőrünk ezzel a termékkel fog legtöbbször találkozni. Ha bőrtípusunkhoz illő változat mellett döntünk, hamar érzékelni fogjuk a pozitív hatásokat.