Az implantátumos fogpótlások csoportosíthatók az anyaguk alapján, eszerint porcelán (fém-kerámia), akril, full kerámia és cirkónium, illetve hibrid fogpótlások különíthetők el. Természetesen mindegyik típusnak megvan a maga előnye és hátránya. 

Fogpótlások típusai anyag szerint

Amikor részleges vagy akár teljes fogatlanság orvoslása a célunk, a Halász Klinika segítségünkre lehet. Azonban az implantátumos fogptólásoknak különböző típusai is elérhetőek. 

A porcelán kétségtelenül olcsó, de ezzel jóformán véget is értek az előnyei. A fémvázra 1000-1500 fokon ráégetik a porcelánt, amely megadja a végső formát, ezzel csupán az a probléma, hogy a fém allergizálhat, ugyanakkor esztétikai korlátokkal is jár. Így ezt a típust az említett Klinika már 2008 óta nem készíti. Hátrányai közül kiemelendő a lepattogzás, sőt, a kerámiaégetés során deformitások jöhetnek létre, ennek okán nem alkalmas a precízen csavarozott fogpótlásokhoz. 

Ami fémként felhasználandó, az egyedül a titán, persze oly módon, hogy ne érje hőkezelés, amely során ugyanúgy deformálódhatna. Előnye viszont, hogy nagyon ritkán vált ki allergiás reakciókat.

Az akril fogpótlások műanyagból készülnek, persze integrálni kell valamilyen fém komponenst is, a Halász Klinikán ez CAD-CAM titán stég. Akrilból készül a legtöbb kivehető protézis és az overdenture-ök java. Előnye, hogy olcsó, egyszerű a javítása, hátránya viszont, hogy törhet, kophat, el is színeződhet. Ritkán, de allergizálhat. Mivel puha, a fogkrém idővel kikezdheti, ezáltal a fogágybetegségeket kiváltó baktériumok sajnos megtelepedhetnek rajta, esetében kiemeltebben kell ügyelni a tisztításra. Ez a típus sem készül 2021 óta a Klinikán, maximum nagyon speciális esetekben.

Magas minőségű fogpótlások

Az említett fogászati rendelőben full kerámiából és cirkóniumból készülnek leggyakrabban az úgynevezett monoli vagy anatomikus cirkónium fogpótlások, méghozzá leplezésmentesen. Ami azt jelenti, hogy utólag nem égetnek rá kerámia leplezést, mivel ez kényes és lepattoghat. Előnye mindenképpen a strapabíróság, ami persze együtt jár a magasabb költséggel. 

A legjobb minőségű cirkóniumoknál nem szükséges titán base, azonban az esetek többségében beleragasztják, ennek hátulütője, hogy akadályt jelent a javításban, módosításban.

A legkiválóbb, amely pontos és még erősebb, a Procera fogpótlás.

Mit jelent a hibrid változat?

Például a teljes fogatlan állcsont esetében még több extra terheléssel kell számolni, ilyenkor a hibrid fix fogpótlások kerülnek az implantátumokra, melyek csavarozott hidak. Leginkább amiatt tekinthető a legjobb választásnak, mert nagyon szépek, esztétikusak, könnyen javíthatók, és ami csak hab a tortán, az a törés elleni védelem. Az elemek precízen illeszkednek, ha legalább kettő, eltérő paraméterekkel bíró full kerámia anyagból, illetve sokszor titánból készült részegységeket ragasztanak össze.

Látható, hogy bőségesek a lehetőségek, ami persze mindig függ az egyéni igényeinktől.