Gyakran szokás ezt a megnevezést használni a tetőtéri ablakokra. Ha kint sétálunk a szabad ég alatt, akkor nincs gond azzal, hogy megtekintsük az égboltot éjszaka vagy éppen nappal. Azonban rosszabb időjárási körülmények között ez már nem olyan egyszerű. Otthon ezt is megtehetjük a tetőtéri ablakon keresztül.

A tetőtéri ablakok már évszázadok óta velünk vannak

A legrégebbi írásos említés a XIX. század végéről származik. Ez még nem a klasszikus ablakok feltalálását jelenti, hanem azt bizonyítja, hogy a tetőtérben alkalmazott változatok már ekkor is jelen voltak az építészetben. Természetesen ma már sokkal egyszerűbb a helyzet: az RS Ablak műanyag ablak kínálatának köszönhetően mi is könnyedén beszerezhetjük a tökéletes nyílászárót.

Maga a tetőtéri ablak kifejezést először 1931-ben használták egy német szabadalmi bejegyzésben. Ez tulajdonképpen felnyíló szerkezetű ablakokat jelentett, ami az 1970-es évekre terjedt el teljesen. Ekkor már tömeges mennyiségben kezdték el kínálni és gyártani a németek és a dánok. Idővel természetesen beszálltak olasz, francia és spanyol cégek is, majd az 1990-es évektől kezdve a közép- és kelet-európai piac is beindult. 

Ma már többféle tetőtéri ablakot különböztetünk meg. Vannak felnyíló, billenő és felnyíló-billenő változatok is. Az anyaga lehet műanyag és fa is. Mind a kettőnek megvannak az előnyei és hátrányai is. Alaptípusnak a billenő tekinthető, mely kizárólag ebben a módban nyitható, s legfeljebb 180 fokban lehet átfordítani. A szárny alsó részén található a kilincs is. A felnyíló tetőtéri ablak 45 fokos szögben nyitható ki, így tökéletes kilátást biztosít. A kombinált változatok pedig kiváló hozzáférést biztosítanak az árnyékolókhoz.

Mire kell figyelni beépítés során?

Az egyik szempont természetesen magának a tetőnek a dőlésszöge. Ez azt jelenti, hogy minél kisebb, annál hosszabb tetőtéri ablakot érdemes beépíteni. Optimális esetnek az szám, ha a nyílászáró alja 90-110 centiméterre van a padló szintjétől. A felső szárny részén elhelyezkedő kilincs pedig 180-200 centiméterre van. 

Ezenkívül a helyiség magassága, valamint rendeltetése is befolyásoló tényező. A nappali fény elosztásánál kifejezetten fontos, hogy mégis hol találhatóak a tetőablakok. A sok kicsi nyílászáró egyenletesebb fényintenzitást biztosít. Végül pedig ott a szarutávolság, ami Magyarországon 78 centiméter szélességű tetőtéri ablakok beépítését teszi lehetővé.

További lényeges szempontok

Például eső elleni védelemmel is el kell látni. Az üvegezés során egy speciális bevonat kerül rá, ami láthatatlan és tartós réteget képez rajta. Ennek segítségével oszlatja szét az eső- és páracseppeket. Ezenkívül még azért is hasznos, mert feloldja a külső részen található szennyeződéseket. Eső idején, és utána is egyszerűbb lesz kitekinteni a tetőtéri ablakon. A felület is gyorsabban szárad, ezért erre mindenképpen figyeljünk oda a tervezés során.