Ez most nem egy szokásos kvíz, amelyekkel több online portálon is találkozol, szóval nem adjuk meg a választ a kérdésre: neked magadnak kell rájönnöd, jó lennél-e rendezvényszervezőnek.

Mi most csak annyit tudunk tenni, hogy röviden összefoglaljuk, milyen alapvető készségekkel és tudással kell rendelkezned ahhoz, hogy sikeres legyél a szakmában. Mutatjuk is!

  1. Szeress tanulni

Mint minden szakma esetében, itt is az alap az elméleti tudás: ha ez nincs meg, hiába vannak jó képességeid, nem fogsz boldogulni. Na, de hol tanuld meg a főbb ismereteket? A MOE Rendezvényakadémia folyamatosan indít online rendezvényszervező tanfolyamot, itt gyakorlott oktatók állították össze a tananyagot. Éppen ezért mindenre kitérnek, amit egy rendezvényszervezőnek tudnia kell.

Íme, a főbb tantárgyak:

  • Rendezvényeszközök
  • Rendezvénytechnika
  • A meghívás és az ajándékozás mikéntje
  • Rendezvényi étkeztetés, catering
  • Dekoráció
  • Ajánlatkészítés

A kezdettől a végéig, a meghívástól a köszönőlevelek írásig végigvezetnek tehát a rendezvényszervezés folyamatán. Megtanulhatsz itt árajánlatot írni, hirdetést szerkeszteni, többféle programot szervezni, sőt még protokoll ismeretekre is szert tehetsz!

Ha megvan benned a kellő elhivatottság, akkor már csak azt kell megvizsgálnod, milyen készségekkel rendelkezel.

  1. Képességek, amikre szükséged lesz

Vannak olyan képességek, amelyek szintén tanulhatók. Ide tartozik például az autóvezetés vagy a nyelvismeret. Ha nincs még jogosítványod, mindenképp ezzel kezdd a tanulást, hiszen a mobilitás érdekében szükséged lesz arra, hogy vezetni tudj.

Mellette azonban sajátíts el egy idegen nyelvet is: legfőképp az angolnak veszed hasznát ezen a területen. De jó, ha német tudással is rendelkezel, hiszen elég sok turista jön hozzánk e nyelvterületről, akiknek talán rendezvényt kell szervezned.

Szereted az adminisztrációt? Jól értesz a számítógéphez? Ezekre is feltétlenül szükséged lesz rendezvényszervezőként. Szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációkészítés: ezek csak az alapok.

Sokszor előfordul azonban, hogy plakátot is kell készítened, marketingtervet kell alkotnod vagy egy frappáns hirdetést létrehoznod. A Canva, a Facebook, az Instagram és a TikTok használata ma már elengedhetetlen: ezeket is tanuld meg!

  1. Személyes tulajdonságok

Néha ezek nyomnak a legtöbbet a latban. Mi tartozik ide? Kreativitás, rugalmasság, határozottság, humorérzék, jó problémamegoldó képesség, segítőkészség, kitartás. Ha ezeknek a birtokában vagy, biztos, hogy a rendezvényszervező munkát neked találták ki!

Akkor se keseredj el azonban, ha nem vagy mindenben jó. A fenti tulajdonságok nagy része fejleszthető tudatosan. Ha jó a kommunikációs készséged, könnyen megérteted magad, akkor az sok mindenben segít.

Viszont ha nem szereted a pörgést, szívesebben ülsz a négy fal között hétvégenként is, nem érdekelnek az emberek, akkor ez a szakma nem neked való! Gondold át, megéri-e, ha igen, akkor a fent említett kurzus elvégzésével alapozd meg a jövődet!