Nagy jelentősége van annak, hogy az otthonunk megfelelően le van-e szigetelve, amennyiben ugyanis nincs, akkor annak számos negatív következménye lehet. Gondolunk itt például arra, hogy többet kell fűtenünk, s ezáltal az energiaszámlánk is magasabb lesz.

Nem ez az egyetlen kedvezőtlen hatása a hiányzó vagy nem elég szakszerűen kivitelezett hőszigetelésnek, a sort még hosszasan lehetne folytatni. Éppen ezért minden esetben oda kell figyelni, hogy a munka hogyan, milyen hőszigetelő anyagok, illetve rendszerek felhasználásával kerül elvégzésre.

Elég csak megtekinteni a MesterekFutára szigetelőanyagainak kínálatát, hogy lássuk, milyen sokféle megoldás közül lehet választani. Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb döntést tudjuk meghozni, nélkülözhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány fontos tudnivalóval.

Szükségünk van hőtérképre?

A hőszigeteléssel kapcsolatban gyakran felmerül egy fogalom, ami nem más, mint a hőtérkép. Ez pedig nem véletlen, ugyanis ez nagyon hasznos lehet abban, hogy tisztán lássuk, az épület mely részein veszít el energiát, hol szökik ki a hő. 

Az első lépés tehát az, hogy elkészíttetünk az otthonunkról egy precíz hőtérképet. Ehhez célszerű egy hozzáértő szakember segítségét kérni, aki valós adatokkal tudja számunkra elkészíteni.

Ma már sok helyen beszerezhetőek hőkamerák is, melyek azt ígérik, hogy a használatukkal mi magunk is el tudjuk végezni a szükséges méréseket. Ám ennek az ígéretnek ne dőljünk be! A legtöbb esetben ezek csak szimpla hőmérők, melyek nem tudnak átfogó adatokat adni, s így nem állapítható meg velük az épület teljes hőleadása, hőtérképe.

Milyen hőszigetelő anyagot érdemes választani?

A hőtérkép professzionális elkészítése után el kell gondolkodnunk azon is, hogy milyen hőszigetelő anyagokat célszerű használni a munkához. Ma már ugyanis több lehetőség, megoldás közül is válogathatunk attól függően, hogy pontosan milyen épületszerkezeti elemet szeretnénk szigetelni.

A falazat szigetelésére például remek választás lehet a polisztirol és a kőzetgyapot is. Ez utóbbi bár drágább, de cserébe jobb technikai tulajdonságokkal rendelkezik, így hosszú távon hatékonyabb lehet. Ha azonban mondjuk lábazat szigeteléséről van szó, akkor jobban járunk a polisztirollal, az ugyanis sokféle hatásnak van kitéve. 

Mindenképpen vegyük tehát sorra az egyes anyagok sajátos tulajdonságait, jellemzőit – például hőszigetelő képesség, páraáteresztés, nedvességgel, mechanikai sérülésekkel vagy tűzzel szembeni ellenállás, tartósság stb. -, hogy magabiztos döntést tudjunk hozni.

Milyen szigetelési rendszer mellett döntsünk?

Nemcsak magát a hőszigetelő anyagot kell kiválasztanunk, hanem azt is el kell döntenünk, hogy milyen szigetelési rendszert fogunk alkalmazni. Úgy képzeljük el, mint egy több rétegből, összetevőből álló elemet, aminek csak az egyik része a hőszigetelő anyag, amellett tartalmazza például a ragasztót és az üvegszövethálót is.

Gondoljuk át ezeket a kérdéseket és döntsünk okosan!