Bizony már nincs messze a karácsony, ami sokak számára az év egyik legszebb, de ugyanakkor legzsúfoltabb időszaka is. Ajándékvásárlás, dekorálás, a fa kiválasztása, feldíszítése, az ünnepi menü megtervezése, elkészítése, ezek a feladatok talán mindenki számára ismerősnek tűnnek.

Ebben a nagy rohanásban viszont nem szabad megfeledkezni négylábú kedvenceinkről sem, főleg, hogy ilyenkor több a potenciális veszélyforrás.

Kutyának csak kutyaeledelt!

Ez egy olyan alapszabály, amit bár a legtöbb gazdi betart, ám a karácsonyi időszakban hajlamosak egy kicsit engedékenyebbek lenni, mondván “most úgyis ünnep van”. De nem, ez abszolút nem jó hozzáállás! Ilyenkor is tartsd magad a legfontosabb alapelvhez, azaz a kutya ne kapjon semmilyen emberi eleséget, csak a szokásos táplálékát, például a Petgurutól vásárolt Panzi tápot

Ám ha ehhez a család tartja is magát, a látogatóba érkező rokonok, barátok okozhatnak némi galibát. Szinte minden kutyatartónak volt már része olyan kellemetlen szituációkban, amikor a lelkes nagynéni megkínálta az ebet az általa sütött bejglivel, hogy “hadd egyen ő is valami finomat”, vagy épp a rokon kisgyermek játékból szaloncukrot dobált neki. 

Persze roppant kínos, amikor esetleg határozottabb hangon kell rendre utasítani a vendégeket, ezért a legjobb, ha már az érkezésükkor kedvesen, de egyértelműen letisztázod a játékszabályokat: a kutya nem ehet semmiféle emberi fogyasztásra szánt ételt.

Ez alól nem kivétel a lerágott csirkecsont, a falatka sütemény, vagy a tányérban hagyott maradék töltött káposzta sem. Ugyanígy tiltólistás az alkohol és az üdítő is. Ha pedig a vendégségbe érkező gyerek leghőbb vágya, hogy megetesse az állatot, akkor azt a felügyeleted mellett, kutyaeledellel megteheti, maximum néhány jutalomfalatot adhat még neki. 

És nem, az eb nem bánja, hogy karácsony apropóján is csak a megszokott kutyatápot kapja, ez a neki való táplálék, amit nem mellesleg szeret is. 

Kerüld el a véletlen baleseteket!

Az előzőekben arról beszéltünk, hogy hogyan előzheted meg azt, hogy valaki nem neki való étellel etesse meg a kutyát. De mi a helyzet akkor, ha senki sem kínálja, hanem egyszerűen kiszolgálja magát?

Bizony ez is előfordulhat, ha valaki véletlenül elől hagyja az italt vagy a desszertet, és amíg a vendégeknek megmutatod a kerti dekorációt, addig a kutya szépen benyakal egy pohár bort vagy elrágcsál egy kis csokis sütit. 

Kérd meg a látogatókat, hogy az állatra való tekintettel ne hagyjanak semmilyen ételt vagy italt olyan magasságban, ahol esetleg hozzáférhet. Ez a kis elővigyázatosság akár az állat életét is megmentheti. 

Veszélyes dekorációk

Az internet tele van olyan vicces videókkal, amikor egy kutya felborítja a karácsonyfát vagy belegabalyodik az égősorba. Ez viszont mindaddig nevetséges csak, amíg mással történik, ha te magad leszel a helyzet elszenvedője, akkor biztos nem a nevetés lesz a legfőbb dolgod. Gondoskodj róla, hogy a fa stabilan álljon, a dekorációt pedig biztonságos helyre rakd.