Most, hogy már az új esztendő elkezdődött, minden kertészkedést szerető ember tűkön ülve várja, hogy mikor nyithatja meg a kiskertjét. Addig is marad a tervezgetés, a különféle növények tanulmányozása, az eszközök beszerzése, a régiek karbantartása és persze az ismeretszerzés.

Nincs ez másként akkor sem, ha esetleg kendert szeretnél termeszteni, bár valóban nem annyira hétköznapi jelenség ez, mint amikor paradicsom- vagy paprikapalántákat veszel, hogy aztán egészen késő őszig élvezd a termést. Ugyanakkor mégis van köztük hasonlóság, hiszen a kender esetében is igencsak alaposan át kell tanulmányozni, hogy milyen palánta mellett teszed le a voksodat.

Palánta és palánta között is van különbség?

A kezdő termesztők talán felteszik ezt a kérdést, amikor a Growisland kínálatában kapható palánták között nézelődnek. Azonban ha alaposan végignézik a termékeket – az adatlapjukra kattintva –, akkor látni fogják, hogy bizony minden palánta más.

Gondolj csak bele a cikk elején említett paradicsom- és paprikapalánták esetében! Ott is számtalan fajta és típus akad, mind ízre, mind színre, mind formára és méretre. Miért épp a kender lenne más?

Ám a különbségek nem állnak meg itt, hiszen általában a gondozásukat is befolyásolja ez a fajta egyediség. Ha pedig sikeres kertész szeretnél lenni, akkor ezeket az igen fontos paramétereket bizony nem hagyhatod figyelmen kívül. Így aztán ha olyan kenderre vágysz, amit szívesen nézel és/vagy fogyasztasz, illetve szeretnél sikerélményeket elérni a hozam tekintetében is, akkor bizony először alaposan ki kell képezned magad az adott fajtából!

Más az íze is!

Ha nem csupán dísznek szánod a kendert, hanem fogyasztani is szeretnéd, akkor azért nem árt tudni, hogy melyik ízvilágot kedveled a legjobban.

A palánták között akad ugyanis olyan, amely inkább a citrusos ízvilágot képviseli, míg másiknál a fenyőíz dominál. Persze a variációk tárháza szinte végtelen!

Sőt, azt is tanácsos figyelembe venni, hogy felpörgetni szeretnéd magadat, vagy épp ellenkezőleg, lassítani szeretnél? Ez alapján is rögtön kétféle palántát kellene vásárolni, ha mindkettő a céljaid között szerepel.

Szerencsére a Growisland webshopjában kimerítő leírásokat találsz az adott típusról, sőt, akár a munkatársaikat is tudod kérdezni, ha maradna megválaszolatlan kérdésed!

A törvényeket tartsd be!

Persze nem biztatunk senkit arra, hogy törvényt szegjen. Ugyanakkor számos olyan európai ország akad, ahol mind a kender termesztése, mind pedig a fogyasztása legális. Persze akad hozzá egész sor feltétel, főként mennyiséget, helyet és életkort korlátozandó, de azért mégis klassz, hogy egyáltalán nyílik erre lehetőség.

Fontos azonban kiemelni, hogy mindenkire a saját országának a törvényei vonatkoznak, hiába, hogy éppen más országban tartózkodik – adott esetben akár olyanban, ahol teljesen törvényes a kender termesztése és fogyasztása.