Már egyre hidegebbek a nappalok, itt a fűtési szezon. A mai energiaárak mellett sokan térnek vissza a hagyományos tüzeléshez, egyre többen választják a fát fűtőanyagként. Azok, akik maguk szeretnék – vagy kénytelenek – a fahasábokat rönkökre darabolni, mindenképp érdemes beszerezniük saját felhasználásra egy rönkhasítót.

A Homelux webáruház rönkhasítói között többfélét is találunk, érdemes itt szétnézni és igényeink szerint választani közülük. De ezek a Hecht márkájú gépek akár ipari környezetben is megállják a helyüket, így akár cégek, közintézmények is rendelhetnek innen rönkhasítót.

Mit kell tudni a rönkhasítókról?

A rönkhasító gépek célja, hogy a nagyobb méretű fadarabokat olyan kisebb rönkökre formálják, amelyek majd kényelmesen behelyezhetők a kályhába, kazánba, kandallóba. Sokan rendelnek tűzifát országszerte, ám ezek jellemzően nincsenek felhasítva, felhasználásukhoz további darabolás szükséges.

Ehhez a művelethez való a rönkhasító, mely egy fatüzelést használó családi ház lakóinak is nagyon jó szolgálatot tehet, lévén, több fajtája is létezik az ilyen gépeknek. Nem kell a legnagyobb teljesítményű darabot választanunk, vannak kisebb, jól kezelhető rönkhasítók is a Homelux kínálatában.

A rönkhasítók fajtái a kialakításukat tekintve

Többféleképpen is csoportosíthatjuk a rönkhasítókat, az egyik szempont a kialakítás. Célszerű ez alapján választani közülük, és az igényeinknek megfelelőt megrendelni. Ehhez tudni kell, körülbelül mennyi fát kell majd hasogatni.

  • Álló rönkhasítók: Egy helyben felállítható szerkezetek, nagyobb méretűek, éppen ezért nagyobb felhasználáshoz javasoltak. Mivel nem mindenkinek van szüksége ekkora méretű gépre, csak akkor érdemes beszerezni egyet, ha valóban egész télen át fával tüzelünk, és a tűzifa darabolása másképpen nem megoldható. Mivel súlya nagy, az aljára kerekeket szereltek, így a gép könnyebben mozgatható.

Ilyen modell például a Hecht 6060 elektromos rönkhasító, amellyel akár 1 m hosszú és 32 cm átmérőjű rönköket is lehet hasogatni. Az eszköz hatékonyságát mutatja, hogy 6 tonna hasítónyomással és 2200 W teljesítménnyel rendelkezik.

  • Hordozható rönkhasítók: Ezek jóval kisebbek az előzőeknél, de teljesítményük mégis jelentős. Kaphatók elektromos és benzines változatban is.
  • Kézi rönkhasítók: Ezek kézi erővel működnek. Azoknak érdemes ilyet beszerezniük, akik néhanapján hasogatnak csak tűzifát, és nem szeretnék fejszével végezni ezt a feladatot.

A rönkhasítók használati módja

A rönkhasítóknak két fajtájuk létezik energiaforrást tekintve: a benzinesek és az elektromosak. A benzinnel működők általában jobb teljesítményt nyújtanak, és előnyük még, hogy bárhol lehet alkalmazni őket, nincsenek áramforráshoz kötve. Kint a kertben is felállíthatók, ami a fapakolás szempontjából hatalmas segítséget jelent.

Az elektromos motorral működőt akkor érdemes választani, ha rendelkezünk háromfázisú árammal. A munka során tartsuk be a biztonsági előírásokat, ha túlmelegszik a gép, azonnal kapcsoljuk ki!