Külföldi cégalapítás lépésről lépésre

2020. június 08.

külföldi cégalapítás

Manapság a külföldi cégalapítás egyszerűbb, mint valaha – de mégsem él mindenki a lehetőséggel, akinek pénzügyi előnyt hozhat.

Ez érthető is, hiszen mégiscsak ismeretlen terepről van szó, ahol országról országra más lehet a szabályozás, így mindenképp időt kell szánni a helyi feltételek megismerésére. Viszont ha ezt megtesszük, nem csak azt fedezhetjük fel, hogy az elsőre bonyolultnak gondolt folyamat a gyakorlatban sokkal egyszerűbb, hanem akár olyan mértékű adókedvezményekre is szert tehetünk, amit hazai téren esélytelen lenne megszerezni.

Nézzük, milyen további előnyei lehetnek még a külföldi cégalapításnak.

Milyen lehetőségek vannak a külföldi cégalapításban?

1. Létező cég újraélesztése

Könnyen lehet, hogy egy külföldön eleinte jól működő cég előbb-utóbb veszít a lendületéből, majd csődközelbe kerül, mert egyszerűen az adott országban már túlságosan telített a piac, és nincs már elég vásárlóerő ahhoz, hogy eltartsa a céget.

Ha Ön rendelkezik a kellő nemzetközi tapasztalattal, hogy a már létező üzleti modellt nemzetközi szintre fejlessze, kiváló lehetőség egy ilyen cégbe fektetni, majd a céggel más országok piacát is kiszolgálni, ahol van igény a szolgáltatásra, csak sokkal kisebb a piaci verseny az adott területen.

2. Nyitás a fejlett gazdaságok felé

Az Európai Unió a világ egyik legnagyobb, és leginkább sokszínű piaca. Az országok közötti adókedvezmények, valamint a könnyített közlekedés és logisztika roppant egyszerűvé teszi az átjárást az országhatárok között gazdasági értelemben is. Ráadásul a több nyelven is üzemelő ügyfélszolgálati központok kialakítása is könnyen megy úgy, hogy sok több nyelvet is beszélő munkavállaló közül is választhatunk.

3. Adókedvezmények

Ha már rendelkezik egy jól működő céggel, viszont az adóterhek sokkal komolyabbak mint szeretné, akkor arra is meglehet az esély, hogy egy más országban céget alapítva sokkal barátságosabb adózási szabályok között tud üzemelni anélkül, hogy jelentős változásokat kellene eszközölnie cége többi területén.

4. Állami támogatások

Az adókedvezmények mellett akár állami támogatásokkal is lehet számolni. Sok ország ilyen módon támogatja a gazdasága fellendítését, hogy kedvező feltételek mellett különböző támogatásokat nyújt az újonnan induló vállalkozásoknak. Ez az Európai Unió területén is igen gyakori, ahol számos Uniós szintű támogatással is számolhatunk akár.

A külföldi cégalapítás fajtái: onshore és offshore cégalapítás

Mielőtt kiválasztjuk, milyen országban szeretnénk céget alapítani, azt kell megfontoljuk, offshore vagy onshore céget szeretnénk-e. A kettő között jelentős különbségek lehetnek nem csak a működésben, de az üzleti célokban is. Nézzük, melyek ezek:

Onshore cégek

 • Jellemzően olyan országokban működnek, ahol nincsenek különösebb mértékű adókedvezmények, viszont gazdaságilag lényegesen fejlettebbek az átlagnál.
 • Könnyebb, és biztonságosabb alvállalkozókkal dolgozni, és szakértő munkaerőt találni.
 • Bevételeik és kiadásaik legnagyobb része a működési országban cserél gazdát.
 • Az erősebb állami kontroll miatt szigorúbb ellenőrzéseknek lehetnek kitéve.
 • Jellemzően kötelező székhelyet fenntartani a dolgozók számára, cserébe viszont van lehetőség tartózkodási engedély igénylésére.

Offshore cégek

 • Jellemzően rendkívül kedvező adózási feltételeket kínáló országokban működnek.
 • Nehezebb képzett munkaerőt találni, viszont cserébe jóval kisebb költségekkel járhat a foglalkoztatás.
 • Nem végeznek üzleti tevékenységet abban az országban, ahol létrehozták a céget.
 • Magas szintű adatbiztonság, a cég információi nem kerülnek ki, hacsak nem szeretnénk.
 • Általában nem kötelező irodát fenntartani, így tartózkodási engedély igénylése sem mindig lehetséges.

Népszerű külföldi cégalapítási helyszínek

 • Amerikai Egyesült Államok
  • A világ egyik legstabilabb, és leginkább vállalkozóbarát országa.
 • Ciprus
  • Nem csak központi földrajzi elhelyezkedése, hanem kedvező adórendszere miatt is közkedvelt célpont a külföldi cégalapításra.
 • Dubai
  • Dubai már nem csak az olajról vagy a turizmusról híres, hanem a kedvező cégalapítási feltételekről is – ha rászánjuk az időt arra, hogy megismerjük az ország nyújtotta lehetőségeket.
 • Kanada
  • Kanadából könnyű az üzleti átjárás az USÁ-ba, de nem csak ezért közkedvelt célpont, hanem a kedvező cégalapítási feltételek miatt is.
 • Magyarország
  • Európa szívében az Unió egyik legkedveltebb kereskedelmi középpontja.

Hogyan alapítson céget külföldön?

Mielőtt belevágunk a folyamatba, érdemes átgondolni az alábbi szempontokat, és ha már van működő cégünk, megtalálni vele a hasonlóságokat és a legfontosabb különbségeket. Ez segít elkerülni az esetleges akadályokat vagy előre nem látható buktatókat.

 1. Mi a cél a külföldi cégalapítással?
 2. Milyen tevékenységet fogunk végezni az adott országban?
 3. Milyen munkavállalók szükségesek a cég beindításához?
 4. Hol hozzuk létre az új cég központját?
 5. Mikor kezdje meg működését az új cég?
 6. Milyen üzleti célokat szeretnénk elérni?

Ha minderre tudjuk a választ, semmi sem akadályoz minket abban, hogy belevágjunk a külföldi cég megalapításába.

Ajánló