Magánalapítványok: fogalma, előnyök, létrehozása

2020. augusztus 27.

magánalapítvány

Mi az a magánalapítvány?

Magánalapítvány fogalma: Az alapítvány egy olyan jogi személy, amelyet az alapító okiratban meghatározott tartós cél megvalósítására hoznak létre. Korábban ez a cél kizárólag tartós közérdekű cél lehetett, mára azonban a világ több országában más tartós üzleti vagy vagyonvédelmi célra is létre lehet hozni alapítványt.

A magyar jogrendszerbe a 2014. március 15-én hatályba lépett új magyar Polgári Törvénykönyv vezette bea magáncélú alapítvány intézményét. A magánalapítvány a nyugati civiljogban egy hatékony vagyontervezési és vagyonkezelési eszköz. Ennek a lehetősége érkezett meg hozzánk is 2014-ben. A vagyonos családok és üzletemberek 2014 előtt jellemzően osztrák, svájci vagy egyéb offshore struktúrákon keresztül tudták csak megvalósítani a vagyontervezési és kezelési céljaikat.

Miért hoz létre valaki magánalapítványt?

A magánalapítvány célja: Egy magánalapítványt jellemzően azért hoznak létre, hogy egyben tartsák és védjék a tehetős magánszemélyek, üzletemberek, családok a vagyonukat az utánuk következő generációknak. A szándék lehet az, hogy az alapítók a családtagjaik értékeit akarják védeni és egyben tartani, vagy akár a vállalkozás működését akarják fenntartani. Sokan viszont azért hoznak létre egy magánalapítványt, hogy a nyugdíjba vonulásuk után is biztosítot legyen a vagyonuk kezelése és a megélhetésük.

Amikor valaki jelentős vagyont halmoz fel, akkor az egyik célja lehet, hogy megőrizze és konzerválja azt a vagyont az őt követő családtagok és generációk számára. Hozzá nem értő kezekben akár 1-2 generáció is el tudja herdálni azt a vagyont, amit évtizedek munkájával gyűjtött össze a család. Gyakran azért fordulnak a magánalapítvány intézményéhez, mert félnek attól, hogy például a családfő és a családi vállalkozást vezető személy megbetegedése, vagy akár halála esetén a teljes vagyon ne szakadjon olyan utódok kezébe, akik nem tudnak azzal megfelelően gazdálkodni.

Magánalapítvány előnyei

  • adómentességet biztosít
  • az alapítvány egy jogi személy
  • vagyonvédelemet biztosít
  • az alapító irányíthatja az alapítványt
  • alapítványt határozott és határozatlan időre is lehet alapítani

A magánalapítvány egyik nagy előnye, hogy jól tudja kezelni akár az összetett befektetési portfóliók átadásának és átruházásának a kérdését. Emellett a felhalmozott vagyont ki lehet vonni a generációs körforgásból, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy jelentős örökösödési adó és illeték takarítható meg ilyen formában.

Az alapítvány részletes alapszabálya nagy mértékben tud segíteni, hogy a magánalapítvány ténylegesen elérje a célját. És sok esetben rugalmasabban is tudja kezelni a vagyont érintő kérdéseket, mint akár egy végrendelet. A magánalapítványnak mindig van egy alapítója, aki több generációt is felölelően meg tudja határozni, hogy ki jogosult az adott vagyonra és milyen feltételek mellett. Az alapítványi forma pedig egyfajta biztonságot is tud nyújtani, mivel a vagyonhoz történő hozzáférés, a kifizetés, feltételrendeszere és a biztosítékok szabadon alakíthatóak.

A vagyont a magánalapítvány kuratóriuma kezeli, és ez a szerv ügyel arra is, hogy az alapító alapszabályt és az alapításkor megfogalmazott rendelkezéseket betartsák.

Kinek előnyös egy magánalapítvány?

Egy magánalapítvány létrehozása az alábbi feltételek mentén már megfontolandó:

  • a család jelentős (100 millió forint feletti) vagyont halmozott fel (ami lehet ingatlan, céges üzletrész, készpénz vagy akár értékpapír)
  • a vállakozó, magánszemély biztosítani akarja, hogy a felhalmozott vagyon védve legyen peres és peren kívüli kockázatok ellen
  • a vállalkozó, család nem szeretne offshore megoldást választani, vagy pont meg akarja szüntetni a korábban ugyanerre a célra létrehozott offshore struktúrát

Ki alapíthat magánalapítványt?

A Polgári Törvénykönyv (Ptk) és a Személyi Jövedelemadóról szóló törvény szerint a magánalapítvány alapítója magánszemély lehet. Ha több személy együttesen létesít alapítványt, akkor az alapítói jogokat az alapítók együttesen gyakorolják.

Magánalapítvány létrehozása

Minden esetben érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki jártas az adott témában, hisz az ilyen alapítványok létrehozását jogszabályok és rendeletek szabályozzák. Magánszemélyek esetében kifejezetten sok időt és energiát emészt fel, hogy valaki ezeken átrágja magát. Ezért is érdemes olyan szakembert keresni, aki jártas az ilyen ügyekben, több alapítási folyamatot vitt vár végig és akár személyre szabott ajánlatot is tu adni. Mert így lehet a legtöbbet kihozni magánalapítványok által biztosított előnyökből, lehetőségekből.

Ajánló

A legjobb önfejlesztő könyvek

A legjobb önfejlesztő könyvek

Miért olvasunk önfejlesztő könyveket? Az önfejlesztő könyvek számos előnnyel rendelkeznek, és hozzájárulhatnak az egyének életminőségének...

bővebben
A legjobb üzleti könyvek

A legjobb üzleti könyvek

Az üzleti könyvek értékes erőforrások azoknak, akik személyes fejlődésre és szakmai fejlődésre törekednek. Betekintést, stratégiákat és gyakorlati...

bővebben