Mit jelent az építési nedvesség fogalma, mennyire komoly probléma az ingatlanok esetében és mi mindent lehet tenni a megelőzése, illetve a minimalizálása érdekében? Mit érdemes tudni erről az épületbiológiai irányelvről?

A cikk egyfajta gyorstalpalóval érhet fel a témakörrel kapcsolatban. Gyakorlati szempontból összeszedtük ugyanis azokat a tudnivalókat, amelyek segíthetnek a megértésben, illetve a tudatos kivitelezésben.

Mekkora problémafaktor valójában az építési nedvesség?

Az építési nedvesség minél alacsonyabb szinten tartása igencsak nagy kihívás jelenleg. Nem véletlenül szerepel kiemelten a globális a épületbiológiai irányelvek között is, elvégre számos kellemetlenség kiindulópontja lehet.

Fontos a tájékozottság, például a Naturica Group blogjában is sok hasznos cikket találunk a témával kapcsolatban. Gondolni kell rá, hogy új építésnél vagy felújításnál mennyire sok vizet viszünk be az épületbe.

A betonozás, pakolás és a kapkodva végzett munka eredményeként elképesztő gyorsasággal alakulhat ki a nemkívánatos penészesedés. Ami pedig negatívan befolyásolja nemcsak az egészségi állapotot, de a nedves falak miatt magasabb energiafelhasználást is generál.

Milyen úton és módon lehet csökkenteni az építési nedvességet?

A leginkább kézenfekvő megoldás az, ha minimálisan használunk csak olyan építőanyagot, amiben sok a viz. Tehát a beton, az esztrich vagy a vakolatok alkalmazásával ebből a szempontból érdemes csínján bánni.

Alternatív lehetőségként pedig olyan építőanyagokat célszerű preferálni, amelyek már a beépítés időpontjában szárazak. Tipikus példa erre a fa, a különféle száraz építőlapok, vagy a száraz esztrich.

Ezzel együtt a gyorsan száradó építőanyagok használata is kézenfekvő megoldást jelenthet. Ebbe a kategóriába lehet sorolni a vályog, a mész- és szilikátfestékek, vagy az olajozott fapadló célzott alkalmazását.

Hogyan lehet elkerülni az építési nedvesség miatt előforduló penészedést?

Egyrészt érdemes a beköltözést őszre vagy télre időzíteni. Méghozzá abból a megfontolásból, hogy az őszi és téli időszakban nagyságrendekkel könnyebben, és nem mellékes módon hatékonyabban tudjuk kiszellőztetni a szóban forgó nedvességet.

Szintén segíthet a dolgon, hogyha a beépített szekrények beszerelését nem kapkodjuk el. Minél tovább várunk vele, annál kedvezőbb eséllyel tudjuk elkerülni a penészesedést. Aztán az is egy célravezető megoldás, ha a bútorokat, szekrényeket eleinte mintegy 10 centiméterre eltoljuk a faltól.

Mindenképp figyeljünk oda a megfelelő fűtésre és szellőztetésre, hiszen ezzel is elő tudjuk segíteni a páratartalom alacsony szinten tartását. Pluszban pedig az sem hátrány, ha a papír, a cipők, és az élelmiszerek tárolását sem visszük túlzásba az első hónapokban.