A karácsonyi ajtódísz legalább annyira fontos eleme az ünnepi díszletnek, mint a világító égősorok. Ráadásul egészen egyedi megoldásokat hozhatunk létre, akár mi magunk, akár a családdal közösen összefogva. Akárhogy is, már az elkészítés folyamata is rengeteg emlékezetes pillanattal ajándékoz meg.

Ünnepi ajtódísz egyszerűen

Elsőként a legfontosabb, hogy megtervezzük nagyjából, hogy milyen méretű, alapanyagú és formájú kopogtatót, koszorút szeretnénk elkészíteni. S ezt követően meg is kezdhetjük a dekorációs kellékek beszerzését. Ebben a Deconline.hu is a segítségünkre lehet, ugyanis bőséges a kínálat, így teljesen egyedire szabott alkotások is létrehozhatók.

Milyen alkotóelemekre lesz szükségünk? Koszorúalapra mindenképpen, ez lehet szalma, hungarocell, vessző, fa, rattan, de még toboz is. Szalag és szőrme vagy egyéb textil, amellyel majd befedjük. Betűzős és ragasztós elemek: termések, feliratok, apró gömbök. Zsinórok vagy damil a rögzítéshez és persze a jó öreg ragasztópisztoly. 

Felejthetetlen “kopogtató” lépésről lépésre

Röviden összefoglalva az egész műveletsor a koszorúalap bevonásából, majd annak dekorálásából, végül pedig a rögzítőzsinór felhelyezéséből áll. 

Kezdjük is az elején! Amennyiben alapként tobozt használunk, nem szükséges bevonni, hiszen már eleve dekoratív és mutatós, azonban ha szalmakoszorúval dolgozunk, akkor elengedhetetlen lépés, kivéve ha sűrűn díszítjük, ami azt jelenti, hogy gazdagon, szinte egyáltalán nem hagyva “csupasz” felületet. A bevonáshoz alkalmazhatunk bármilyen textilt, szalagot, szőrmét, de nagyon közkedvelt például a tujalevél is. Így afféle örökzöld ajtódíszt készíthetünk, amelyben nagyobb hangsúlyt kapnak a “természetes elemek”. Használhatunk vastagabb anyagokat is, például kötötteket, ezáltal nem kell többször átfedni, csupán szorosan egymás mellett áttekerni. Ilyenkor több helyen szükséges rögzíteni az alaphoz. 

Ami pedig a díszítését illeti, teljesen szabadon kísérletezhetünk, arra viszont érdemes ügyelni, hogy a nagyobb elemekkel célszerűbb kezdeni a sort, s ha már elfogytak, akkor nyúlhatunk a kisebb, apróbb dekorációkhoz. Feltehetünk rá figurákat is, ez esetben ezeket helyezzük fel elsőként. 

Természetesen lényeges az is, hogy viszonylag könnyű dolgokban gondolkodjunk, amelyek a megfelelő rögzítéssel valóban a helyükön maradnak.

Milyen apróságokat tegyünk a koszorúra?

Egyesek a kisebb méretű karácsonyfa gömbökre esküsznek, míg mások a terméseket és betűzős díszeket preferálják, nagyszerűek a fából készült elemek is, feliratok, szimbólumok, különféle motívumok. Ahogyan a glitteres golyócskák is remekül feldobják az ajtódíszt. 

A záró lépés pedig a rögzítő felhelyezése, ez lehet damil, szalag, zsineg, a legfontosabb, hogy valóban stabilan fixáljuk általa a koszorút, hogy legszebb dísze lehessen a bejárati ajtónak.