Egy szakképzett energetikai szakreferens hatalmas segítséget jelenthet minden cég vagy intézmény számára. A mai cikkünkben megnézzük, milyen feladatai vannak egy ilyen szakembernek, és miért fontos az alkalmazásuk vállalatok vagy intézmények esetén.

Miért van szükség egy energetikai szakreferens munkájára?

Az olyan kiváló szakemberek, mint az EnergyHub energetikai szakreferensei nagyon hasznosak, már-már mondhatni nélkülözhetetlenek egy cég életében. Ha megnézzük az utóbbi éveket, hamar rájövünk, milyen törékeny a világgazdaság és annak minden résztvevője. Egy világjárvány elég volt ahhoz, hogy átmenetileg szinte minden leálljon és jelentősen átrendezze a hétköznapokat, ahogy a gazdaságot is.

Most már a gyakorlatban is láthattuk a vállalati stabilitás fontosságát. Bátran kijelenthető, az a cég lesz a legstabilabb, amely a legjobban tudja magát függetleníteni azoktól a külső tényezőktől, melyek nem befolyásolhatóak. Kiváló példa erre a 2022-es és 2023-as év is, melyek során az energiafüggőség okozta számos cég vesztét. Viszont így is voltak olyan vállalatok, melyek nem szenvedtek el nagyobb károkat, köszönhetően annak, hogy időben léptek, optimalizálták és minimalizálták a saját fogyasztásukat.

Ezen a területen tud segíteni a vállalatok számára egy kiváló energetikai szakreferens. A kötelezően teljesítendő, jogszabályokba rögzített követelményeknek való megfelelésen túl segítséget tud nyújtani a vállalat teljes körű energetikai optimalizálásához.

Milyen feladatai vannak egy energetikai szakreferensnek?

Természetesen segíteni fogja a céget abban, hogy teljeskörűen megfeleljenek a jogszabályoknak. Azonban az erősségük nem ezen a területen domborodik ki.

Fontos terület a szemléletváltás, melybe az összes dolgozót érdemes bevonni. Hasznos információkkal látja el az egész céget, minden munkavállalót, mely történhet e-mailen keresztül vagy akár személyesen is, például olyan kitelepülésekkel, mint a céges családi napok.

De a legfontosabb nem ez, hanem az, amit a cég stabilitásáért tesz. Nem általános tippeket ad a vezetők kezébe, hanem személyre szabott tanácsadást kap a vállalat, sőt igazi vállalati stratégiát is alkotnak.

Komplex szolgáltatást nyújtanak, melynek része az energetikai beruházások megtervezése mellett a megvalósításban való aktív részvétel is. Mindemellett folyamatosan riportokat is készítenek a cég számára, melyek jelentősen csökkenteni tudják az adminisztrációs terheket is.

Ami pedig szintén sokak számára fontos, az EKR és a TAO kedvezmények igénybevételéhez is szakmai támogatást nyújtanak.

Nem kötelező, de kár lenne kihagyni!

Nem érdemes spórolni az energetikai szakreferenseken. Bár nem kötelező alkalmazni őket, a kiváló szaktudásuknak köszönhetően gyakorlatilag megkerülhetetlenek lettek!

Ezzel azonban mindenki jól jár. A cégek minimlizálni tudják az energiafelhasználásukat, ami kiadáscsökkenést eredményez, így nemcsak környezettudatosabbá, de stabilabbá is válnak a vállalkozások.