A túlfeszültség-levezető bekötése a napelemes rendszerbe elengedhetetlen feladat. Miért? Mert ez az eszköz biztosítja, hogy az elektromos eszközeid ne károsodjanak akkor, ha túlfeszültség keletkezik. 

Miért lényeges a túlfeszültség-levezető használata?

A túlfeszültség-levezetőt – annyi más mellett – a LEDLámpaház.hu webáruházban is beszerezheted. Ezzel egy olyan modern eszköz tulajdonosa lehetsz, amivel hatékonyabbá tudod tenni az otthonod megvilágítását és az eszközeid védelmét. Az innovatív LED-es technológia és a napelemes rendszerek előnye ma már közismert, ahogy az is, hogy milyen komoly gondokat tud okozni a túlfeszültség. 

Napjainkban a napelemes rendszerekhez olyan korszerű AC/DC oldali túlfeszültségvédelmi eszközök (röviden SPD-k) léteznek, amelyek garantáltan megvédik az energiatermelő berendezéseket a túlfeszültségtől! Ezen berendezések beszerzése és alkalmazása a te érdeked is.

Túlfeszültség-levezető és megújuló energia

A megújuló energia egyre fontosabbá válik, aminek a kulcsfontosságú forrásai a fotovoltaikus berendezések lettek. Ezek az eszközök az egyedi jellegük miatt kiszolgáltatottak a túlfeszültségnek, ami a villámcsapások és a statikus kisülések miatt jöhet létre.

Ezért ezeket a berendezéseket a lehetőségek szerint meg kell védeni a közvetlen és közvetett villámcsapással szemben. Ellenkező esetben a következmények katasztrofálisak lehetnek, magasak a javítási költségek, és akkor még a használhatatlanná vált berendezésekről nem is beszéltünk.

Az ilyen jellegű károk kivédésére szolgál a túlfeszültség-levezető bekötése, ami segít a teljes rendszert tönkretevő túlfeszültség feltartóztatásában. Ahhoz, hogy a teljes rendszer védelme biztosítva legyen, fontos, hogy optimális túlfeszültségvédelmi eszközt (SPD) válassz a DC, az AC és az adatvezeték-hálózatokhoz is. 

Miként működik az SPD?

Az SPD-k célja nem más, mint az, hogy korlátozzák az átmeneti túlfeszültségeket, és ezáltal megakadályozzák a berendezések károsodását. A túlfeszültségvédő berendezés védi az olyan elektronikus berendezéseket, mint amilyenek például a számítógépek, a televíziók, a mosógépek, egyéb biztonsági áramkörök, tűzérzékelő rendszerek.

A túlfeszültségvédelmi készülék normál működés közben (azaz túlfeszültség hiányában) nincs hatással arra a rendszerre, ahová felszerelték. Feszültségtúllépés esetén azonban néhány nanomásodperc alatt csökkenti a feszültség impedanciáját, és eltéríti az impulzus áramot, és a lefelé csatlakoztatott elektromos berendezések számára kellő értékre korlátozódik. Miután az impulzus túlfeszültség megszűnik, a túlfeszültségvédelmi eszköz visszatér eredeti nyitott áramköri állapotba.

Az SPD-k gyártásában túlfeszültségvédő komponensként használhatnak fém-oxid varisztort (MOV), lavinabontó diódát (ABD) és gázkisüléses csöveket. 

A túlfeszültség-levezető bekötése a napelemes rendszerbe elengedhetetlen feladat – ne feledkezz el róla te sem!