A vármegyei autópálya-matrica több szempontból is okos választás lehet azoknak, akik egy adott vármegye közigazgatási határain belül autóznak rendszeresen – méghozzá fizetős útszakaszokon.

Év végén, év elején mindig érdemes átgondolni, hogy milyen stratégiával vágjon neki az egyszeri autós a fizetős útszakaszok használatának, ezért összegyűjtöttünk néhány szempontot, amik mindenképpen a vármegyei matricák vásárlása mellett szólnak.

Amennyiben csak egy vagy két vármegye útjain közlekedik rendszeresen, érdemes pár percet szánnia a számolgatásra, hogy vajon ezen matricák éves összege eléri-e az országos matrica értékét. Amennyiben nem, ami egy-két vármegye esetében garantáltan így lesz, akkor érdemesebb kizárólag vármegyei matricát vásárolni az Autopalyamatrica.hu oldalán.

Ugyanitt érdemes használni a vármegyei matrica tervező alkalmazását, ami segít kiszámolni, hogy milyen konstrukcióval járhat a legjobban.

Egész éves jogosultság

Még akkor is, ha nem minden nap használja a fizetős útszakaszokat, de azért mégis időnként mindenképpen utazni kénytelen rajtuk egy adott vármegye közigazgatási határain belül, akkor is mindenképpen érdemes egy pár percet vármegyei e-matrica vásárlásra fordítania. 

Ezzel a mérsékelt anyagi- és energiaráfordítással egész éves jogosultságot szerezhet az adott vármegye közigazgatási határain belül található fizetős utakra egészen a szomszédos vármegyékben található első lehajtóig, az érvényességi évet követő év januárjának utolsó napjáig, tehát akár tizenhárom hónapon keresztül. Ez 2024-re vonatkozóan a 2024. január 1-től 2025. január 31. 23:59 óráig terjedő időintervallumot jelenti.

Kézenfekvő döntés

Sokakat megkísérthet a gondolat, hogy esetleg a fizetős útszakaszokat alternatív útvonalakkal váltsa fel, esetleg “cselezze” ki, de érdemes meggondolni, hogy valóban így jár-e el gazdaságosabban.

Valóban megéri-e egész évben esetleg túltelített kerülőutakon araszolni, ahelyett, hogy az ember egyszeri, elviselhető anyagi ráfordítással a kényelmesebb, gyorsabb és minden esetben biztonságosabb autózási lehetőséget válassza?