Egy szűk folyosó, egy közlekedő vagy előszoba sok esetben nem elég széles egy normál méretű szőnyeghez. Ezekre a helyekre alkalmazhatunk keskenyebb, de hosszabb darabokat, amelyekkel ki lehet tölteni a teret.

A futószőnyeg egy olyan kárpit, ami többféle méretben kapható, lényege pedig az, hogy egyedi méreteinek köszönhetően könnyen az adott helyiséghez igazítható. A Szőnyeg textil webáruház futószőnyegei megvásárolhatók készen, illetve méterben is. Mit jelent ez?

A készen kapható típusok szélessége és hosszúsága is adott, míg a méterben megvásárolható daraboknak a hosszát neked kell megadnod. A szélessége meghatározott, de azon belül is többfélét lehet választani az igényeknek és a körülményeknek megfelelően.

Fontos, hogy ne akadályozza a közlekedést

Természetesen bármilyen más helyiségbe is lehet futószőnyeget tenni, amennyiben az az optimális. Viszont a méretek helyes megválasztására mindenképpen oda kell figyelni, hiszen sok múlhat rajta.

A legjobb, ha hosszában és szélességében is lefedi a padlófelület legnagyobb részét, azonban ügyelni kell a szőnyeg vastagságára is. Ha esetleg egy ajtó vagy egy bútor nyitását akadályozza, akkor vékonyabbat vagy kisebb méretűt kell alkalmazni.

Zavaró és kényelmetlen lehet ugyanis, ha minden egyes nyitás során elakad az ajtó a szőnyegben. Itt aztán tényleg minden centiméter számít, úgyhogy a szokásosnál is alaposabban érdemes mérni és számolni. De most nézzük meg, mi a helyzet a színekkel!

A szőnyeg színe hatással van az érzelmekre

Bizonyára hallottál már róla, esetleg tapasztaltad is, hogy a színek, a mintázatok és a textúrák képesek befolyásolni hangulatunkat. Ez igaz lehet akár a szőnyegeken keresztül is. A színek különféle érzelmeket és hangulatokat váltanak ki belőlünk, de a mintázatok és textúrák is befolyásolják az élményeinket. Mit is takar ez pontosan a szőnyegek esetében?

Ha belépünk egy olyan folyosóra, ahol földszínek alkotják a szőnyeg megjelenését, akkor az nyugtató hatással lehet ránk is. A vibráló, élénk árnyalatok viszont energizálóak, úgyhogy egy ilyen közlekedőben szinte új erőre kaphatunk.

Hasonlóképp van ez a minták tekintetében is, az egyszerű díszítések nyugodt és harmonikus környezetet teremtenek, míg a bonyolultabb vagy dinamikus mintázatok izgalmasabbak és érdekesebbek lehetnek. Ezeknek a pszichológiai hatásoknak a megértésével és alkalmazásával megfelelően tudjuk kialakítani az adott teret.

Hol lehet még futószőnyeget elhelyezni?

A lépcső sok esetben igényli a melegburkolatot, viszont mindenképpen rögzítsük le a szőnyeget, hogy ne legyen balesetveszélyes. Ezt leszorító rudakkal tudjuk kivitelezni, de lehetőleg a szőnyeg alja is legyen ellátva csúszásgátló réteggel.

Ez utóbbi nemcsak a lépcsőn, hanem a folyosókon is hasznos, ugyanis elejét veszi az eséseknek, valamint a futószőnyeg is a helyén fog maradni, akármekkora a forgalom. Okvetlenül könnyen tisztítható, strapabíró anyagot érdemes választani, mivel ezeken a helyeken nagyobb igénybevételnek van kitéve a padló.