Az elektromos autók egyszerűen ellepték az utakat hazánkban az elmúlt időszakban. Nyugaton a helyzet még figyelemre méltóbb. Ez teljesen érthető, mivel a jövő egyértelműen ebbe az irányba halad. Rengeteg kedvezmény érhető el a használatukkal, amelyek közé tartozik például a zöld rendszám is.

Mit kapunk a zöld rendszámmal?

Az elektromos autókkal kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit terjed a köztudatban. Az egyik ilyen például az, hogy még mindig kevés töltési lehetőség érhető el a gyakorlatban. Az infrastruktúra folyamatosan fejlődik, és elektromos autó töltő ma már könnyedén beszerezhető például az eautotoltokabel.hu oldaláról. Ezzel otthon tudjuk hatékonyan tölteni az akkumulátort. Már önmagában az is egy hatalmas előnyt jelent például a benzines, dízeles modellekhez képest, hogy sokkal kisebb a fenntartási költség.

Ehhez jön még pluszban a zöld rendszám, amivel megkülönböztetjük az elektromos autókat a többi változattól. Az egyik legismertebb előny nem más, mint az ingyenes parkolás Budapesten és több nagyvárosban vidéken. A zöld rendszámmal akár még olyan különösen védett övezetekbe is ingyen tudunk behajtani, mint amilyen a Budai vár vagy a Citadella. Fontos azonban, hogy a buszsávot még ilyen kiegészítővel sem használhatjuk, azt mindenképpen kerüljük el!

Zöld rendszámot a tisztán elektromos meghajtású autók és a legalább 25 kilométer megtételére képes plug-in hibridek kaphatnak. Továbbá azok a járművek is jogosultak rá, amelyek belső égésű motorral és akkumulátorral is rendelkeznek, az elektromos meghajtással pedig legalább 50 kilométert tudnak megtenni. Mentesülést kapnak a gépjárműadó, a regisztrációs adó és a visszterhes vagyonátruházási illeték alól is. A cégautóadó is 0%, otthoni töltés esetén pedig A2 tarifával lehet olcsón “tankolni”. Sok helyen még a töltést is meg lehet ingyen oldani.

Egy hatalmas lépés a környezetvédelem irányába

Ha a mindennapokban elektromos autót használunk, azzal nagymértékben csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és elindulhatunk a fenntarthatóság irányába vezető úton. Hatalmas előny például az, hogy az otthoni töltés könnyedén elérhető. Így akár még arra is lehetőség van, hogy egy napelemes rendszer segítségével töltsük az akkumulátort. Ezzel nemcsak az energia előállítása, de a felhasználása is teljesen környezetbarát lesz.

Mindenki számára előnyös az elektromos autó

Magánszemélyeknek és cégeknek is érdemes ezt a közlekedési módot választani. Az üzemanyagköltségek a töredékükre csökkenthetőek. Ma már a munkahely elé is lehet elektromos autó töltőállomást telepíteni, amiért a munkatársak és az érkező ügyfelek is hálásak lesznek. Ezzel akár új vevőket is be lehet vonzani, hisz amíg tölt az akkumulátor, addig nagy eséllyel a helyiségbe is be fog térni.

Ezért is található a nagyobb bevásárlóközpontok, üzletláncok közelében elektromos autó töltőállomás.