Felújítás vagy építkezés során eljön az a pillanat, mikor ki kell választanunk otthonunk ablakait. Pontos tervezést igényel, hogy hova mekkora méretű és formájú ablakot illesszünk be. Az ablakok nemcsak a fény és a friss levegő bejutásáért felelősek, hanem a hőszigetelés és ezáltal az energiatakarékosság is fókuszban van.

Tudta, hogy egy átlagos magyar épület fűtésére fordított hőmennyiség 10-25%-a a nyílászárókon át vész el? A Galaxy Nyílászárócentrum 3 rétegű ablakai minden szempontból megállják a helyüket. Az időjárásálló gumiszigetelés és a 8 légkamrás tok kiváló hőszigetelést nyújt.

Mit jelent pontosan a 3 rétegű ablak?

Amikor 3 rétegű ablakról beszélünk, ezalatt a többrétegű üvegezést értjük. Az ilyen rendszerek síküvegből állnak, melyeket távtartók választanak el egymástól. Érdemes tudni, hogy a hőszigetelés növekedése nem az üvegrétegek számának köszönhető, hanem a köztük lévő nemesgáznak, ami általában argongáz.

Hőszigetelés szempontjából a légkamrák száma is fontos. Az ablakok kiválasztásánál gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon milyen előnyei vannak a 3 rétegű üveggel ellátott termékeknek. Nos, a válasz nem olyan egyszerű, ugyanis nemcsak az üvegrétegek száma számít, hanem a profil típusa is. 

A műanyag ablakok légkamrás technológiával készülnek, ezáltal képesek csökkenteni a hőveszteséget. Minél több légkamra van egy profilban, annál hatékonyabb hőszigetelő teljesítménnyel bír. A maximum hatékonyság elérése érdekében a 3 rétegű üveghez minimum 5 légkamra szükséges, de a 7-8 a legideálisabb.

Mi a különbség a 3 rétegű és a 2 rétegű ablakok között?

Ahogy azt fentebb már kifejtettük, nem az üvegrétegek száma a fontos, hanem a közöttük lévő gáz mennyisége. A nagyobb mennyiségű argongáz hatékonyabban csökkenti a hőveszteséget.

Miért éri meg 3 rétegű ablakot vásárolni?

  • Kiváló hőszigetelési teljesítmény: Egy jól megválasztott nyílászáróval akár 15-20%-ot is megspórolhat a fűtésszámlán. Ebből a szemszögből nézve láthatjuk, hogy az ár hamar megtérül. 
  • Javuló energetikai besorolás: Környezetvédelmi szempontból sem mindegy, hogy mekkora hőveszteséggel rendelkezik egy ingatlan. Alacsonyabb fűtési igénnyel a CO2-kibocsátás mértéke is csökken.
  • A hangszigetelés: Ha zajos, forgalmas helyen lakunk, a kintről bejövő zajok csökkentésében is segítségünkre lesz egy jó minőségű nyílászáró. Egyes ablakok kifejezetten készülhetnek hanggátló fóliával, mellyel növelhető a zajvédelmi szint. 
  • Védelem a betörések ellen: Egyértelmű, hogy 3 réteg üveget nehezebb megrongálni, mint kettőt, de itt ne csak a betörőkre gondoljunk, hanem az időjárás okozta károkra is. Ha a három réteg közül csak egy, a külső sérül meg, sokkal egyszerűbb javíttatani. 

Ha csupáncsak az árakat nézzük, akkor általánosságban elmondható, hogy a 3 rétegű ablakok 10-15%-kal többe kerülnek, mint egy ugyanolyan méretű 2 üveglapos ablak. Azonban ha a megspórolt fűtésszámlát vesszük figyelembe, akkor rövid időn belül megtérül a különbség.