2040-re szinte biztos, hogy számos olyan robotasszisztens fogja segíteni a mindennapjainkat, melyekre ma még nem is gondolunk. Pedig ezek nagy része már napjainkban is elérhető technológiákon alapul, és akár most is el tudná végezni azt a feladatot, amit várunk tőle szűk két évtized múlva.

Robotokkal élni minden nap?

Sokan ma inkább a nyugdíjra való felkészülésen gondolkodnak, és foglalkoznak egy 20%-os adójóváírást nyújtó nyugdíjbiztosítással, mintsem a robotokkal. És ezt nagyon jól is teszik! Viszont érdemes a jövőnk mindennapjaiba is betekinteni, mert sok segítséget kaphatunk a saját otthonunkban is, ha időben megismerkedünk az új technológiákkal.

Számos regény és filmadaptáció készült arról, hogy miként képzeljük el a jövőnket a robotokkal együtt élve. Ezek szinte kivétel nélkül egyfajta androidként mutatják be a jövő segédeit, ma már látjuk, hogy nem épp ez lesz a várható irány.

A valóságban ezzel szemben intelligens otthonokban kell gondolkodnunk, melyekben jelen lesznek a robotok. De ezek nem fognak átsétálni egyik helyiségből a másikba. Minden helyiségben meglesznek azok az egyszerű egységek, melyek egy adott célt szolgálnak. Ismétlődő munkát végeznek majd, így kiszolgálva minket.

Ezek a technológiák és szoftverek már ma is rendelkezésre állnak. Viszont még szükség van pár évre, hogy biztonságosan működhessenek, valamint elérhető áron juthassunk hozzájuk.

Eljön az ideje, hogy el fogják végezni helyettünk a házimunkát. Ennek már van is előfutára a robotporszívók formájában. De Japánban már végeznek kísérleteket arra vonatkozóan is, hogy miként jelenthetnek a robotok társaságot magányos embereknek, játszótársat a gyermekeknek vagy épp kényelmet az időseknek.

Okosotthonok és okos biztonsági rendszerek

Napjainkban is számos okosotthon megoldás érhető el. Ez egy dinamikusan fejlődő iparág, mely a jövőben is nagyon fontos lesz. A jövőben a lakók biometrikus adataira fognak épülni ezek a rendszerek, főleg a biztonsági részei. A kamerák arcfelismerő szoftverek segítségével azonosítanak majd mindenkit, még a háziállatainkat is. De egy eltakart arc esetén a hangfelismerés vagy az íriszazonosítás és az ujjlenyomat-olvasás is alternatíva lehet majd.

Folyamatos kontroll alatt tarthatjuk a házunkat és az abban történteket, akár egy nyaralás során is. A telefonunkra vagy bármilyen egyéb okoseszközünkre (óra vagy például szemüveg) értesítéseket kapunk minden gyanús esetről. De rendszeresen kérhetünk majd olyan információkat is, mint a levegő minősége, szobák hőmérséklete vagy épp a helyi időjárás előrejelzés.

Környezetvédelmi és energiafogyasztási előnyök

Az előrejelzések szerint a 2040-ben épülő otthonok már a maiakhoz képest 75%-kal kevesebb energiát, valamint harmadannyi vizet fognak használni, mint jelenleg. Az akkor épülő ingatlanok már jellemzően szuperhatékony passzívházak lehetnek majd, melyek ultra alacsony energiafelhasználást igényelnek.

Már ma is számos kísérlet és kutatás van, ami teszteli ezeket a lehetőségeket. És az az igazság, hogy jól állunk!