Az Oriented Strand Board, vagy röviden OSB lap olyan építőanyag, amely könnyű megmunkálhatósága és sokoldalúsága révén ma már kiemelkedően népszerű. Az extra vastagságú, 40 mm-es változatok előnyös tulajdonságaiknak köszönhetően számos területen alkamazhatóak. 

Az OSB lapok előnyei

A Káplár fatelepen kapható OSB-3 lapok mérsékelten vízálló, könnyen megmunkálható anyagok. Jól vághatók, fúrhatók, csavarozhatók. Bár természetes fából készülnek, sokkal gazdságosabbak, mint a tömör fa. 

Ugyanakkor kevésbé hajlamosak a vetemedésre, és jól tűrik a hőmérséklet változásait. A természetes hő- és hangszigetelő képességük révén javítják a belső terek komfortját. Sokoldalúan felhasználhatóak, habár a kültéri alkalmazásokhoz csak a vízálló típus a megfelelő. 

Ideális választás padlóburkoló anyagnak

Az extra vastag lapok masszív szerkezetük által kiválóan alkalmasak padlóburkolat készítéséhez. Fontos azonban, hogy száraz aljzatra telepítsd őket, mivel hajlamosak a nedvesség felszívására, ez pedig deformációt okozhat. A megfelelő telepítés érdekében érdemes vízszigetelő vagy párazáró réteget alkalmazni alattuk. 

Az egyenletes padlószint elérése céljából ellenőrizd az aljzatot, és szükség esetén padlókiegyelítővel hozd vízszintbe. Az OSB lemezeket igazítsd a padlófelület méretéhez, és hagyj közöttük 2-3 mm-es hézagot. Ez lehetővé teszi a fa természetes méretváltozását, és csökkenti a repedések és deformációk kockázatát. A telepítés során fontos betartani a gyártói utasításokat és ajánlásokat, mivel a megfelelő előkészítés biztosítja a tartósságot, a stabilitást és az esztétikus végeredményt.

Az OSB lemezeket több helyen csavarokkal rögzítsd az aljzathoz. A szebb megjelenés érdekében csiszolhatod, lakkozhatod, festheted vagy viaszolhatod is őket. Egy melléképület vagy garázs padlóján az ilyen módon felületkezelt lap önmagában is megfelelő lehet, míg a lakóterekben laminált padló, parketta vagy padlócsempe is kerülhet rá. 

Tetők, belső válaszfalak, bútorok OSB-ből

  • Az extra vastag lemezek számos további alkalmazási lehetőséget kínálnak. Használhatod őket kisebb melléképületek tetejének felépítéséhez, hiszen egyenletes felületet képeznek a zsindely vagy cserép alatt. Az OSB-3, mérsékelten vízálló lap nedvesebb helyeken is használható. 
  • A könnyűszerkezetes, illetve a hagyományos, téglaépítésű házak válaszfalainkál is felhasználhatod őket. Ez utóbbi esetben inkább a belső falfelületek felújítására, szigetelésére szokták alkalmazni.
  • Szilárdságuk ideális alapot nyújt az asztalok, polcok és egyedi bútorok készítéséhez, biztosítva a bútorok stabilitását és tartósságát.
  • Egyszerűen és olcsón készíthetsz belőlük tárolórendszereket, dobozokat is, mivel vastagságuk révén jól terhelhetőek.
  • Az extra erős lemez ideális építkezéseken ideiglenes alátámasztások és szerkezetek kialakításához is. 

Az OSB lapok tehát hasznos építőanyagok, amelyek sok alkalmazási lehetőséget kínálnak a felhasználók számára.