A lakáselosztók nélkül elképzelhetetlen akár már egy kisebb lakás elektromos hálózatának üzemeltetése is, hiszen ezek felelnek az energia hatékony megosztásáért a hálózat egyes részei között, mely funkció központi szerepet biztosít a számukra.

Ezekben, az esetek többségében műanyagból készült szekrényekben kap helyet a hálózat főkapcsolója, illetve itt találhatóak a biztonságos üzemeltetést és hatékony karbantartást lehetővé tevő kismegszakítók. A lakáselosztók telepítése, szerelése komoly szakértelmet igényel, így lakjon akár Debrecenben vagy Győrben villanyszerelő segítségét kell ehhez a művelethez kérnie.

Így válasszon lakáselosztót!

Sok tényezőn múlhat, hogy adott elektromos hálózathoz milyen lakáselosztó lehet az ideális. Elsődleges fontossága a modell kiválasztásában a meglévő, illetve tervezett áramigénynek van: meg kell határozni, milyen világítást kell árammal ellátni, milyen berendezések vannak, illetve kerülnek telepítésre, mennyi elektromos energia kell a fűtéshez, hűtéshez. A hálózathoz kapcsolt elektromos fogyasztók számától függ, hogy mennyi kismegszakítónak kell helyet biztosítani az elosztószekrényben, emellett meg kell vizsgálni az egyes áramköri igényeket, a szükséges biztosítók kapacitását. A döntés során figyelembe kell venni a vonatkozó előírásokat, szabványokat, de jó esetben már a kiválasztott termék is ezek figyelembevételével készült.

Hasznos nem csupán a jelenre, de a jövőre is gondolni: jó, ha a telepített lakáselosztó lehetőséget kínál a későbbi bővítésre, hálózatfejlesztésre.

Miért jók a süllyesztett lakáselosztók?

A elosztószekrényeknek két nagy típusa van: az egyiket falon kívül szerelik, a másikat falba süllyesztve. Utóbbiak, rejtett kialakításuk okán esztétikai szempontból előnyösebb választást jelentenek, hiszen nem foglalnak el fölösleges teret a nekik otthont adó helyiség légteréből, ezáltal tisztább, rendezettebb hatást keltenek.

Biztonsági szempontból is rendelkeznek bizonyos előnyökkel, hiszen védettebbek a mechanikai sérülésektől, és az áramütéses balesetek kockázata is kisebb esetükben, hiszen a vezetékek is a falba vésve futnak, és annak síkja mögött is maradnak.

Bár a kialakítás rejtett, attól függetlenül – az átgondolt kialakításnak köszönhetően – az egyes hálózati elemek mégis könnyen hozzáférhetőek karbantartási célból, így ez sem jelent hátrányt a minőségi modellek esetében.

A elosztószekrény tartalma

A lakáselosztó szekrényben az elektromos hálózat fontos elemei kapnak helyet. Itt található a főkapcsoló, ami az egész ház áramellátását vezérli, segítségével ki- és bekapcsolható a rendszer, ami elengedhetetlen karbantartás vagy az esetleges vészhelyzetek esetében.

A kismegosztók a túláram elleni védelemben játszanak jelentős szerepet, ha a rendszer túlterhelődik, vagy valamelyik szakaszon rövidzárlat történik, a biztosítók lekapcsolnak, ezzel elejét véve egy esetleges tűzesetnek vagy egyéb káros következménynek.