Egy látványos bőrproblémára szeretnénk felhívni a figyelmet. A legtöbb fiatal számára nem ritka jelenség, hogy az orr környékén sötét pöttyök jelennek meg. Azonban nem minden esetben a mitesszerek megjelenése okozza az esztétikailag csúnya elváltozást.

A kevésbé ismert szőrtüsző rendellenesség, a Trichostasis Spinulosa egy látványos bőrprobléma, mely kezelésére az Aesthetica Orvosi Központ a lézeres szőrtelenítést ajánlja. Ahhoz, hogy megállapítsuk, valójában ezzel a betegséggel állunk-e a szemben, érdemes néhány információt megismerni. 

Röviden a Trichostasis Spinulosa betegségről

Egy aluldiagnosztizált follikuláris betegség áll a fekete pöttyök hátterében, amennyiben az arcon, háton, vállakon és az orr környékén jelennek meg. A kialakulás oka az, hogy a szőrtüszőkben a szőrszálak abnormálisan növekednek, a szőrtüszők kitágulnak, és a visszamaradt szőrszálak fekete pontokként rajzolódnak ki.

A Trichostasis Spinulosa ugyan nem jár egészségügyi kockázattal, azonban nagyon megnehezítheti a páciensek életét. Két típusát különböztetjük meg, a klasszikus és a viszkető pöttyöket. A klasszikus változatot gyakran keverik össze a mitesszerekkel. Általában a Fitzpatrick-skálán hármas vagy magasabb kategóriába sorolt bőrtípusú nőknél jelenik meg. A látványos elváltozástól minél előbb érdemes megszabadulni, ezzel önbizalmunk és a életkedvünk ismét a régi lehet.

Fekete pöttyök kialakulása

A kiváltó ok számtalan lehet, többek között erős UV-sugárzás, irritáló anyagoknak kitett bőr, bizonyos olajok, por, vitaminhiány vagy éppen szteroidok szedése, vagy a szőrnövekedést elősegítő minoxidil kezelés is. 

A környezeti hatások közül a szmog szintén okozhatja a betegség kialakulását, hiszen a szőrtüszők a por hatására eltömődhetnek, így akadályozva a szőrszálak növekedését. Az elhalt hámsejtek szintén lehetnek a probléma forrása, mely hasonló eldugulást eredményezhet.

Hogyan küzdjünk ellene?

Miután tapasztaljuk magunkon a tüneteket, érdemes mindenképpen szakembert felkeresni, aki megállapítja a pontos diagnózist. A dermatoszkópos vizsgálat pontosan és gyorsan azonosíthatja a betegséget. Igaz, ettől még a kezelés bonyolult lehet, hiszen a kór kialakulása számtalan ok miatt bekövetkezhet, így minden eset egyedinek mondható.

Amit biztosan minden esetben megtesz a kezelőorvos, a szőrtüszők tisztítása, mely segít eltávolítani az elhalt bőrdarabokat, vagy az eltömődés kiváltó okát, például a port. Ez azonban csak ideiglenesen oldja meg a problémát, hiszen az abnormális szőrnövekedés ettől még nem változik meg.

Segítségül hívhatjuk a lézeres szőrtelenítést, mely a szőrtüszőkre van hatással. A kezelt területen képes megszüntetni a szőrnövekedést, ezzel pedig a fekete pöttyök kialakulását. Már két kezelés után 50%-ban javulhat a páciens állapota. Érdemes belevágni a lézeres szőrtelenítésbe, hiszen fájdalom nélkül szabadulhatunk meg a kellemetlen elváltozástól.