Sokszor, sokfelől halljuk, hogy a kerékpár az egyik leghatékonyabb közlekedési eszköz. Elvileg hétszer gazdaságosabb, mint egy gépjármű, arról nem is beszélve, hogy négyszer kevesebb energiát igényel a tekerés, mint a gyaloglás.

De mitől függ a kerékpár, a hajtás hatékonysága? Ez egy igen érdekes terület, amelynek “boncolgatását” a következő cikkben kezdjük el.

Egy kis fizika

Az emberek maximum akkor olvasnak hajtásrendszerről és annak elemeiről, ha valamilyen speciális alkatrészt szeretnének vásárolni, ám ilyenkor sem teljesen vannak tisztában azzal, hogy ez pontosan mit is jelent. Szerencsére a Bikepro.hu kerékpár webshop kerékpár hajtás kínálatában például számos nélkülözhetetlen termék vár ránk.

Tudtad, hogy egy bringás 0,15 kalóriát/gramm/km energiát fogyaszt csak sík terepen? Ez pedig rekordnak számít, mivel kevés energiával képesek vagyunk nagy távolságot megtenni. A haladást persze lassíthatja a légellenállás, a gravitáció, a gördülési ellenállás, a súrlódás és a tehetetlenség.

Ezeket kiküszöbölni nem, maximum csökkenteni tudjuk. Mi most kifejezetten a bringás alkatrészekre szeretnénk a hangsúlyt fektetni annak érdekében, hogy feltárjuk a lehetőségeket.

A hajtásrendszer hatékonyságának fokozása és az alkatrészek

A hajtáslánc a gördülési ellenállással hozható kapcsolatba. Az ember és a rendszer együttműködésének minősége kihat a hajtásra is. A mechanikai ellenállás témakörében a pedál kap nagy hangsúlyt. A veszteséget a golyóscsapágyak mérsékelhetik, amelyek a siklócsapágyon futnak. Ezek könnyen és gyorsan tönkremennek.

A lánc egy igazán fontos erőátviteli eszköz. A láncban ún. görgőket találunk, amelyek forgómozgást végeznek, csökkentve a súrlódást. Alacsony elhelyezkedése miatt szennyeződéseknek van kitéve, s a mechanikai veszteségek közül a lánchoz köthető folyamat a legmeghatározóbb. Mindig időt kell szánni a tisztítására. Ezenkívül a lánckerekek megfelelő működését a kenés is befolyásolja.

A küllők a keretszerkezet részét képezik. A veszteségcsökkentést témát ez az elem oly mértékben érinti, hogy a keretenként kevesebb küllővel és nagyobb küllőfeszességgel lehetséges mérsékelni a veszteséget.

Minden más, amit még érdemes tudni

A gördülési ellenállás sokféleképpen csökkenthető. Egyrészt, nem mindegy, hogy a gyártó milyen alapanyagösszetétellel dolgozik a gumi elkészítése során: fontos, hogy a gumi jól tapadjon.

Fontos ugyanakkor az is, hogy a kevesebb energiát felemésztő rugalmasabb szövetalapanyagot építsenek bele. Ráadásul, a szélesebb gumi is mérsékelheti a gördülési ellenállást.

Az efféle ellenállás esetében lényeges még, hogy ne legyen túlságosan magas szintű a defektvédelem, hiszen ez a hajtás szempontjából hátrányos.

Röviden és tömören, a hajtásrendszer hatékonyságát rengeteg tényező befolyásolja, amelyeknek sokszor együttes összhangja egyszerűsíti le a folyamatokat.