A tökéletes motivációs levél írása, tartalma (minta & sablon)

motivációs levél

Az álláskeresés sokak számára egy kihívásokkal teli, gyakran stresszes folyamat, amely során a jelentkezők mindent megtesznek, hogy kiemelkedjenek a többi pályázó közül és megragadják a munkáltatók figyelmét.

Ebben a versenyhelyzetben a legelső benyomás rendkívül fontos, és gyakran a pályázati dokumentumok minősége dönti el, hogy ki juthat tovább a kiválasztási folyamat következő szakaszába. Ide tartoznak az olyan dokumentumok, mint:

 • a motivációs levél,
 • az önéletrajz,
 • az írásos ajánlások.

Ezek a dokumentumok útlevélként szolgálnak az álláskeresők számára — az írások kiváló minősége és tartalma az, ami gyakran eldönti, hogy egy jelentkező lehetőséget kap-e az állásra, vagy az első körben kiesik. Ebben a kontextusban az első fordulóban benyújtott dokumentumok fontossága nem is lehetne nagyobb — ezeken áll vagy bukik a nagy esélyünk.

De vajon mit érdemes tudni a kísérőlevélről, miként fest a motivációs levél felépítése, milyen trükköket ismerünk a motivációs levél írásához, miként fest egy igazi motivációs levél minta, és milyen kitölthető motivációs levél sablont érdemes használnunk?

A kísérőlevél

motivációs levél írása

A motivációs levél — vagy kísérőlevél — egy írásos dokumentum, melyet gyakran az önéletrajzzal együtt nyújtanak be álláspályázatok során vagy egyéb jelentkezések alkalmával, például egyetemi felvételinél. Ahogyan a neve is sugallja, a levél célja, hogy bemutassa a jelentkező motivációját, azaz azt, hogy miért érdekli az adott pozíció vagy lehetőség, és miért gondolja úgy, hogy ő lenne a legalkalmasabb választás az adott szerepre vagy pozícióra.

Ez a levél kiváló lehetőséget kínál a jelentkezőknek arra, hogy személyesebbé tegyék a pályázatukat, és egyénileg is bemutatkozzanak a munkáltatóknak vagy a kiválasztó bizottságnak. A motivációs levél lényege, hogy azon túl, amit az önéletrajz mutat (például tapasztalat, képzettség), bemutassa a jelentkező szenvedélyét, elkötelezettségét és azokat az egyedi tulajdonságokat, amelyek miatt őt válasszák az adott pozícióra vagy programba.

A motivációs levél tartalma, felépítése

kitölthető motivációs levél

A motivációs levél tartalma és struktúrája nagymértékben függ az adott helyzettől és a pályázó egyéni stílusától, de vannak bizonyos alapelemek és elrendezések, melyeket általában érdemes követni:

 1. Fejléc: Itt található a jelentkező neve, elérhetőségei, valamint a címzett neve és címe. Sokszor hasonlít egy hagyományos levél fejlécéhez, különösen, ha formális beállítottságú a levél.
 2. Megszólítás: Ha ismerjük a címzett nevét, akkor érdemes ezt használni (pl. „Tisztelt Dr. Kovács!”). Ha nem tudjuk, akkor általános megszólítást használhatunk, mint „Tisztelt HR Csoport!” vagy „Kedves Felvételi Bizottság!”
 3. Bevezetés: A levél kezdetén röviden bemutatkozhatunk és kifejthetjük, melyik állásra vagy lehetőségre pályázunk. Itt érdemes említeni, honnan értesültünk az adott pozícióról.
 4. A kísérőlevél törzse:
  • Motiváció bemutatása: Miért érdekel minket ez a pozíció? Mit jelent számunkra ez a munka vagy lehetőség?
  • Képességek és tapasztalatok bemutatása: Itt részletezhetjük azokat az erősségeinket és tapasztalatainkat, amelyeket az önéletrajz is tartalmaz, de mélyebben kifejthetjük, hogy ezek hogyan kapcsolódnak az adott pozícióhoz.
  • Kulturális illeszkedés: Bemutathatjuk, hogy milyen értékeket, célokat és kulturális jellemzőket osztunk meg a céggel vagy intézménnyel, és hogyan illeszkedünk bele annak környezetébe.
 5. Befejezés: Kifejthetjük reményeinket a jövőbeli együttműködéssel kapcsolatban, és köszönetet mondhatunk az időért és figyelemért.
 6. Üdvözlés és aláírás: A levél végén udvarias zárást választhatunk, mint például „Tisztelettel,” vagy „Üdvözlettel,”, majd az aláírásunkkal zárhatjuk.
kísérőlevél minta

A motivációs levél terjedelme általában egy oldal, mivel a lényegre történő koncentrálás fontos. Azonban mindig érdemes figyelembe venni az adott állás vagy program specifikus követelményeit és útmutatásait is.

Motivációs levél írása: ötletek, tippek és trükkök

Europass motivációs levél

A motivációs levél írásakor az alábbi feltételekre érdemes figyelni:

 1. Egyedi megközelítés: Minden levél legyen egyedi és személyre szabott az adott pozícióhoz vagy intézményhez. Kerüljük az általános kifejezéseket és a sablonos megfogalmazásokat.
 2. Kutatás: Mielőtt nekilátnál az írásnak, végezz kutatást a cégről vagy az intézményről. Ismerd meg a kultúrájukat, értékeiket, céljaikat. Ez lehetővé teszi, hogy a levélben hitelesen mutasd be, miért szeretnél az adott helyen dolgozni vagy tanulni.
 3. Kiemeld a kapcsolódási pontokat: Ha van valamilyen közös pontod a céggel vagy azzal, amit képviselnek (pl. közös projektek, hasonló értékek), akkor említsd meg azt.
 4. Pozitív hangnem: Használj pozitív és lelkes hangnemet. Mutasd meg, hogy igazán elkötelezett vagy az adott pozíció iránt.
 5. Rövidség és lényegretörés: Tartsd az üzenetet röviden és lényegre törően. A cél az, hogy a lényeges információkat hatékonyan közvetítsd, anélkül, hogy túl sokba belemenj.
 6. Professzionális nyelvezet: Bár a levélben érdemes egy személyes hangvételt használni, azért fontos, hogy a megfogalmazásod professzionális maradjon.
 7. Korrektúra: Mielőtt elküldenéd a levelet, olvasd át többször, és ha lehetséges, kérj meg egy barátot vagy családtagot, hogy ő is nézze meg. Az apró hibák nagyon profinak tűnhetnek, így érdemes ezeket elkerülni.
 8. Kérj visszajelzést: Ha van rá lehetőséged, kérj meg valakit, aki már sikeresen pályázott hasonló pozíciókra, hogy olvassa el a leveled és adjon tanácsokat.
 9. Történetmesélés: Néha hatásos lehet egy rövid, releváns történet bemutatása a levélben, amely kihangsúlyozza a motivációd vagy egy olyan tapasztalatod, ami az adott pozícióhoz kapcsolódik.
 10. Legyél őszinte: Az őszinteség nagyon fontos. Ne írj olyan dolgokat, amelyek nem igazak, vagy amelyek nem tükrözik valódi érzéseidet és tapasztalataidat.

Emlékezz rá, hogy a motivációs levél az esélyed, hogy bemutatkozz és megmutasd, miért lennél a legjobb választás az adott pozícióra. Használd ki ezt az alkalmat, és készíts egy meggyőző, személyes és emlékezetes levelet!

De vajon miként fest egy igazi kísérőlevél minta?

A tökéletes motivációs levél minta

motivációs levél sablon

Fehér Tamás
Debrecen, Napfény sétány 15.
+36 30 987 6543
[email protected]

2023. október 24.

CreativeFlow Zrt.
HR Csoport
Debrecen, Megálmodó tér 2.

Tisztelt CreativeFlow Zrt.!

Örömmel értesültem arról, hogy a CreativeFlow Zrt. marketing menedzser pozíciót hirdet a vállalaton belül. Az álláshirdetést a Profession.hu oldalán találtam meg, és azonnal úgy éreztem, hogy a leírtak tökéletesen passzolnak az én tapasztalataimhoz és ambícióimhoz.

A CreativeFlow Zrt. neve egyet jelent a kreativitással és az innovációval a marketing területén, ami számomra rendkívül inspiráló. Különösen imádom az Önök „BrandFuture” kampányát, amely friss és újító szemlélettel közelít a márkaépítéshez. Korábbi munkahelyemen, az InspireCo-nál, én is részt vettem hasonló nagyszabású kampányokban, ahol a kreatív csapat vezetőjeként dolgoztam.

Mint marketing menedzser, az InspireCo-nál sikerült jelentősen növelnem a márka ismertségét és az ügyfélelégedettséget, melyek közvetlenül hozzájárultak a vállalat növekedéséhez. Egyik kiemelkedő projektünk során, a „Visions” kampány keretében, új digitális stratégiát alkalmaztam, ami 40%-os növekedést eredményezett a célcsoport online elérésében.

Örülnék, ha személyes találkozó keretében tovább beszélgethetnénk arról, hogy milyen értéket tudnék hozzáadni a CreativeFlow csapatához. Köszönöm, hogy figyelembe veszi pályázatomat, és várom válaszukat.

Tisztelettel,

Fehér Tamás

Ilyen tehát a tökéletes motivációs levél minta.

Motivációs levél sablon

motivációs levél minta

Az alábbiakban egy kitölthető motivációs levelet mutatunk be:

[Saját név]
[Saját cím]
[Saját telefonszáma]
[Saját e-mail címe]

[Dátum]

[Cég neve vagy HR csoport]
[Cég címe]

Tisztelt [Cég neve vagy HR csoport]!

Az Önök által a [Álláshirdetés helye, pl. cég honlapja, állásportál] közzétett „[Pozíció neve]” állás iránti érdeklődésemmel fordulok Önökhöz.

Azért pályázom erre a pozícióra, mert úgy érzem, szakmai tapasztalataim és képességeim ideálisan illeszkednek a munkakör által támasztott követelményekhez. Emellett mélyen tisztelem [Cég neve] tevékenységét és értékeit, és úgy gondolom, hogy hozzájárulhatok a cég sikeréhez ezen pozíción keresztül.

[Cég nevével] kapcsolatban különösen lenyűgözött [egy adott projekt, termék vagy érték, amihez kapcsolódni szeretnénk]. Úgy gondolom, hogy ebben a környezetben maximálisan ki tudnám használni [valamilyen személyes képesség, pl. „a problémamegoldó készségemet”] és tovább tudnám fejleszteni magam, miközben a cégnek is értéket teremtek.

Munkatapasztalatom során [egy rövid példa vagy történet a saját tapasztalatunkból, ami illik az adott pozícióhoz]. Ez a tapasztalat alapozta meg azt a meggyőződésemet, hogy [Cég neve] csapatában értékes tagja lehetnék.

Remélem, lehetőségem nyílik személyesen is bemutatkozni és mélyebben kifejteni motivációmat, valamint tapasztalataimat. Köszönöm, hogy elolvasta pályázatomat, és várom pozitív visszajelzésüket.

Tisztelettel,

[Saját név]

Így fest tehát egy kitölthető motivációs levél.

A kísérőlevél mintán túl

tökéletes motivációs levél minta

A motivációs levél tartalma, kinézete, minősége rendkívül fontos. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy valódi álláspályázatnál vagy jelentkezésnél a levélnek egyedinek és személyre szabottnak kell lennie, hogy a legnagyobb hatást érje el.

Ha pedig továbbjutunk, akkor pedig egy szóbeli felkészülésre lesz szükség.

Addig pedig olvass tovább az Europreneurs-ön, hogy lásd, miként maxolhatod ki az alkalmazotti vagy vállalkozói létet!

Ajánló

A digitális jegybankpénz kora

A digitális jegybankpénz kora

Mi az a digitális jegybankpénz? A digitális jegybankpénz (CBDC - Central Bank Digital Currency) egy új típusú, a központi bankok által kibocsátott...

bővebben